Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un segle de cotxes amb una exposició de vehicles històrics a l’Automobile

L’Automobile Barcelona 2019, el Saló Internacional de l’Automòbil, ha obert al públic aquest cap de setmana al recinte firal de Montjuïc amb diferents activitats que commemoren els seus 100 anys. Dues de les més destacades són una exposició que mostra els vehicles més destacats de l’últim segle i l’audiovisual Gènesi, que repassa la història de l’automoció en el context social i polític des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XXI. En el primer cap de setmana d’obertura al públic en general, ha batut el rècord d’assistència amb un 11% més de visitants que l’anterior edició del 2017.

Amb motiu dels 100 anys de l’exhibició, Fermí Sulé i Pablo Gimeno, delegats de la mostra, han escollit dos vehicles que representin cada dècada des dels inicis del Saló de l’Automòbil de Barcelona l’any 1919. De la primera meitat del segle XX han triat els models Elizalde T48 (1918), David 4 Cyl i Ford T (1919), Rolls Royce Silver Ghost (1923), Hispano Suiza H6C (1924), Renault Nervasport (1932), Mercedes Benz 500 K (1936), Cord 1812 Cabriolet (1937), Buick 76C Roadmaster (1941), Jeep Willys MB (1943) i Pegaso Z-102 Rabassada (1950).

Vehicles antics de l'exposició de l'Automobile Barcelona 2019 / ACN - Cristina Buisan

Vehicles antics de l’exposició de l’Automobile Barcelona 2019 / ACN – Cristina Buisan

De la segona meitat del segle XX i inicis del segle XXI s’han seleccionat els clàssics Cadillac El Dorado (1955), Aston Martin DB5 (1964), Fervelectric, cotxe elèctric espanyol (1967), BMW M1 (1979/1981), Maserati Mexico (1971), Seat 1500 (1970), Ferrari Testarrosa (1987), Porsche 911 i Carrera Cabrio (1986), Seat Toledo Olímpic Elèctric (1991), Jaguar XK R (1996), BMW Z8 (1999/2001) i Bentley Continental GT (2003). Així mateix, l’exhibició inclou tres motocicletes icòniques: Guzzi 65, Montesa Impala i Bultaco Sherpa T 125, una de les sis Bultaco que van conquistar l’Himàlaia el 1973.

El president del Saló, Enrique Lacalle, ha afirmat que “aquesta exposició és una peça fonamental de les activitats del centenari. Reunir aquests 26 vehicles, molts d’ells autèntiques obres d’art i peces de museu, en un mateix recinte per oferir als visitants un passeig per la història del saló i també de la indústria de l’automoció és sens dubte una oportunitat única que reforça l’Automobile Barcelona com el gran esdeveniment de l’any pels amants del motor”.

Públic entusiasmat 

L’Antoni, un gran aficionat als cotxes, s’ha mostrat satisfet amb l’exposició i se li ha fet curta, i ha trobat a faltar encara més cotxes antics de referència, com el Seat 600. Respecte els cotxes que sí que hi havia, li ha agradat especialment el Ferrari Testarossa, l’Aston Martin de James Bond, un Pegaso i l’Hispano Suiza. Del saló, ha destacat que moltes marques hi han tornat i opina que ara els cotxes són més segurs, però els motors semblen fabricats per “caducar”: “Abans els cotxes duraven 500.000 o 600.000 quilòmetres, ara amb 200.000 ja són vells”, lamenta.

[r:1]

La Montse també s’ha mostrat satisfeta dels vehicles antics i ben conservats, però també li hagués agradat que n’hi hagués més. El que més valora aquesta visitant del saló són les novetats tecnològiques, ecològiques i de seguretat dels nous models. En Miquel, que encara no té els 18 anys, diu que li ha semblat interessant conèixer tant els orígens dels cotxes com els models futuristes i celebra haver provat novetats de diverses marques.

Espectacle immersiu, pantalles gegants i música

D’altra banda, s’han format llargues cues per veure un espectacle audiovisual inèdit, titulat Gènesi, que endinsa els visitants en un viatge interactiu a través dels últims 100 anys d’història, automoció, tecnologia i música. Combina el so envolupant amb projeccions en tres dimensions i hologràfiques sobre panells de set metres d’altura. Per al president d’Automobile Barcelona, Enrique Lacalle, l’espectacle és una veritable “màquina del temps”, ja que també proposa als espectadors un possible futur dibuixat per les tecnologies que ja transformen els vehicles, la mobilitat i la societat en general com la intel·ligència artificial, la conducció autònoma, l’internet de les coses, les ciutats intel·ligents i la conquesta del sistema solar.

La instal·lació és al Palau 2 del recinte firal de Montjuïc, ocupa 1.500 metres quadrats i ofereix cada hora una sessió. La projecció, que dura 30 minuts, arrenca amb la invenció del motor de combustió interna el 1860 i repassa fites de la indústria com la construcció del primer vehicle amb motor elèctric el 1886, el llançament del Ford T, el primer produït en sèrie, el 1908, la invenció dels frens de tambor el 1910, el naixement del Seat 600 el 1957, el desenvolupament del cinturó de seguretat de Volvo el 1959, el primer ‘airbag’ el 1971, la incorporació del GPS als primers vehicles particulars el 1995 i el rècord de velocitat en cotxe elèctric, 576 km/h, entre altres.

Una de les imatges de l'espectacle immersiu de l'Automobile Barcelona 2019 / ACN - Cristina Buisan

Una de les imatges de l’espectacle immersiu de l’Automobile Barcelona 2019 / ACN – Cristina Buisan

Aquestes fites de l’automoció s’entrellacen i contextualitzen amb fets clau de la història contemporània mundial i local, com l’Exposició Universal de Barcelona de 1988, la Primera Guerra Mundial, la Teoria de la Relativitat d’Einstein, el 1916, la Segona Guerra Mundial, el llançament a l’espai del primer satèl·lit, l’Sputnik, el 1957, el maig del 68 a París, la invenció del microxip el 1971, l’arribada de la World Wide Web el 1990 o el nomenament de Nelson Mandela com a president sud-africà, el 1994.

La música també és protagonista i acompanya la narració visual amb peces triades per representar cada època històrica. Entre les 58 cançons, destaquen obres de Richard Wagner, Claude Debussy, Gustav Mahler, Glenn Miller, Elvis Presley, Edith Piaf, The Beatles, The Who, els Rolling Stones, Peret, Pink Floyd, Queen, Depeche Mode, Prodigy, Coldplay, Eminem i Rosalia. En Miquel s’ha mostrat entusiasmat amb la projecció, que ha qualificat de “perfecta i espectacular”, amb molt bon acompanyament musical. 

Més notícies

L’Automobile Barcelona celebra el centenari amb el vehicle elèctric com a protagonista

Notícia: L’Automobile Barcelona celebra el centenari amb el vehicle elèctric com a protagonista
Comparteix
Els visitants podran conèixer 42 primícies de 45 marques exposades i gaudir d'una tarifa plana per al públic familiar

L’Automobile Barcelona celebra el seu centenari amb rècord de marques

Notícia: L’Automobile Barcelona celebra el seu centenari amb rècord de marques
Comparteix
Tots els grans fabricants de cotxes estaran presents a la 40 edició del saló, que tindrà lloc de l’11 al 19 de maig

El president de l’Automobile Barcelona demana al futur govern espanyol que “mimi” el sector

Notícia: El president de l’Automobile Barcelona demana al futur govern espanyol que “mimi” el sector
Comparteix
El saló Automobile Barcelona arrenca el proper 11 de maig amb més marques i afluència de públic prevista

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa