L’avenç de la campanya de vacunació a tot Europa ha permès mantenir a ratlla la pandèmia i cada vegada són més els europeus que fan plans per vacances, però l’arribada de turistes, almenys a Barcelona, “no millora al ritme que es preveia” i els hotelers ja donen l’estiu per perdut. “Tenim algunes reserves, però moltes menys de les que esperàvem”, reconeix el director general del Gremi d’Hotels, Manel Casals, en declaracions al TOT Barcelona.

Actualment només el 40% dels 440 hotels que hi ha a la capital catalana estan oberts i malgrat que les obertures aniran augmentant a mesura que s’acosti la temporada alta, no s’arribarà ni molt menys al 100%. A molts establiments encara no els surt rendible obrir les portes pel volum de reserves que podrien tenir i la falta d’ajudes al sector posa en dubte la seva viabilitat a curt termini. “Hem patit molt durant la pandèmia”, lamenta Casals.

Amb un estiu a mig gas, la principal esperança del sector hoteler és que la vacunació i el bon temps permetin mantenir sota control la Covid-19. “És vital que no es produeixin passos enrere perquè seria dramàtic”, insisteix el director general del Gremi. L’única manera que el turisme es recuperi a mitjà termini és que els viatgers percebin que Barcelona és una ciutat segura per viatjar-hi i la feina de mesos es podria destruir en qüestió de pocs dies si tornessin els rebrots.

Un sector abandonat

Els hotelers es queixen que les úniques ajudes que han rebut han estat els ERTOs que, si bé han alleugerit part de les seves despeses fixes, han estat insuficients. En les últimes setmanes s’han tancat diverses operacions de compravenda d’establiments, un senyal que el sector “no aguanta més i obliga moltes empreses a prendre decisions dràstiques”. Només els hotels amb més múscul podran subsistir fins que es recuperi el turisme, una fita que molts ja situen el 2022.

Que el Mobile World Congress tingui un format molt més petit de l’habitual no ha ajudat. La retirada de desenes de grans multinacionals, que arrossegaven milers de congressistes que aprofitaven la celebració del MWC a Barcelona per quedar-se uns dies més a la ciutat, ha sigut l’estacada final a la tímida esperança de recuperació que tenia el sector turístic per aquest estiu. La situació és tan complicada que l’organització del Mobile ha ofert grans descomptes per atraure a visitants locals davant les escasses confirmacions d’empresaris estrangers.

Tot i això, des del Gremi d’Hotels confien que la celebració del MWC suposi un punt d’inflexió perquè “Barcelona tornarà a estar al mapa dels congressos internacionals” i, si no hi ha contratemps organitzatius, ajudarà a recuperar la confiança de les empreses internacionals que aquest any ha preferit quedar-se a casa per precaució. “L’important és que es torna a celebrar un congrés”, assegura el director general del Gremi.

Decepció amb l’Ajuntament

El sector hoteler està molt “decebut” amb el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni, que tot i la falta de turisme a la ciutat no ha posposat l’entrada en vigor del recàrrec municipal a la taxa turística. “Es van comprometre a no impulsar el recàrrec mentre el turisme no recuperés bona part del seu dinamisme i no han complert”, critica Manel Casals. “Ha sigut una decepció important i costa d’entendre que no hagin mantingut la seva paraula”.

Comentaris

    odisea Juny 14, 2021 | 17:34
    Verguenza de Ayuntamiento,se los gastan en viajes a EE.UU.
    QUE SE JODAN, com deia la pepera Juny 14, 2021 | 19:22
    La majoria, son de fons bultors, que es fotin, espero que perdin mols diners.

Nou comentari