Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un atac informàtic al Liceu va sostreure noms, correus i DNIs
  • CA

El Liceu va patir un atac informàtic el passat 28 de març, amb el que pirates digitals van sostreure dades personals de les bases de dades del teatre barceloní. Tal com ha pogut comprovar el TOT Barcelona, la institució ha informat sobre l’incident aquest divendres als seus contactes de correu electrònic, com a mínim als abonats, per exposar la situació i suggerir precaucions de seguretat.

“El passat 28 de març el Teatre va patir un incident informàtic amb afectació interna i limitada”, indica. En tenir-ne constància, ha presentat denúncia policial i ha posat el cas en mans de l’agència catalana especialitzada en la matèria: “El Teatre ha pogut verificar, i així ho ha posat en coneixement de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD) i dels Mossos d’Esquadra, que de manera limitada s’ha sostret informació publicada al lloc web lockbit 2.0 consistent en nom, cognoms, e-mail i molt eventualment DNI“.

Afortunadament, afegeix, l’atac no va aconseguir penetrar plenament en les bases de dades del teatre per les barreres ja instal·lades i la ràpida reacció: “Les mesures que el Teatre té implementades i l’actuació immediata per aturar i impedir l’accés a tots els equips va fer que només es veiessin afectats els equips de gestió administrativa”. Així, els espectadors i altres persones relacionades amb el teatre, potencialment afectades, no han de presentar denúncia ni fer cap tràmit: segons el comunicat, no és necessari “dur a terme cap tipus de gestió”.

Tot i així, per precaució i seguint el consell de l’ACPD, la institució operística suggereix mesures de seguretat bàsiques per si arribés “qualsevol missatge sospitós” als afectats. En aquest sentit, recomana “especial precaució amb els correus electrònics en que no s’identifiqui clarament el remitent en particular si us sol·liciten informació privada, com ara el número de compte, dades de targetes de pagament o claus d’accés a serveis”. I subratlla que el Liceu no els sol·licita, per tant si la petició fos en nom seu caldria malpensar-ne. També recorda que no és convenient clicar cap enllaç d’aquest tipus de correus de procedència sospitosa.

Al març La Vanguardia ja va avançar que s’havia produït un atac informàtic tipus ransomware –que bloqueja documents– i va assegurar que els autors van intentar “fer xantatge” al Liceu per alliberar la documentació aconseguida, sense que la institució arribés a demanar saber l’import que sol·licitaven els ciberdelinqüents. Precisament aquest tràngol li arriba al teatre de la Rambla en un moment àlgid, per la celebració del seu 175è aniversari.

Fonts del Liceu confirmen al TOT Barcelona que, com ja van exposar en un comunicat a l’abril, van patir un “incident informàtic” el 28 de març “amb afectació interna i limitada” que va provocar “una fissura a la seguretat del sistema”. La setmana passada, indica ara, va informar directament per correu electrònic “a la seva plantilla i part dels seus clients”.

“Aquesta comunicació és deguda a que certa informació podria estar compromesa eventualment en aquests col·lectius: La part dels clients afectats, les dades exposades van ser nom, cognoms, e-mail i molt ocasionalment DNI; en el cas dels treballadors/es, únicament nom i cognom”, precisa. “Per tant, cap de les dades exposades eren de naturalesa compromesa i sensible”, conclou.

Més notícies
Un moment de la protesta pel desallotjament al bloc Llavors ACN
Els denunciats durant el desallotjament del bloc Llavors plantaran la justícia
Notícia: Els denunciats durant el desallotjament del bloc Llavors plantaran la justícia
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra van desnonar les famílies al sisè intent
La justícia assenyala Colau per haver multat un fons voltor
L’Audiència de Barcelona imputa Colau per la querella d’un fons voltor
Notícia: L’Audiència de Barcelona imputa Colau per la querella d’un fons voltor
Comparteix
L'Ajuntament va multar Vauras Investment amb 400.000 euros per no oferir lloguers socials a families vulnerables en l'immoble situat al Pobe sec
Una llibretera tracta de tapar amb plàstics els llibres que té desplegats a una paradeta del passeig de Gràcia de Barcelona durant el Sant Jordi de 2022, mentre cau una forta pedregada / Edgar Sapiña Manchado
L’Ajuntament obre la porta a un nou ‘Sant Jordi d’estiu’
Notícia: L’Ajuntament obre la porta a un nou ‘Sant Jordi d’estiu’
Comparteix
La calamarsa a Barcelona va causar pèrdues a moltes llibreries i editorials

Comentaris

  1. Icona del comentari de: T@M a abril 25, 2022 | 11:21
    T@M abril 25, 2022 | 11:21
    Jo em dono de baixa del teatre després de mes de 60 anys com abonat. La pèssima gestió, programació dolenta ( de vegades horrible ) i encariment de les localitats indiscriminadament són unes de les raons per las quals marxo però aquesta de la falta de seguretat informàtica ja és la última gota. Adeu i que els vagi bé.
  2. Icona del comentari de: Abonat cansat a abril 25, 2022 | 16:56
    Abonat cansat abril 25, 2022 | 16:56
    El Liceu està molt malament. Cantats de tercera, i substituits per aficiinats en moltes ocasions. Orquesta fluiteta, decadència. Nomes falta aixó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa