La Generalitat multa amb 600 € vint manifestants per un tall de trànsit contra el judici del Procés

Els Mossos els van aplicar la 'llei mordassa' durant la jornada de vaga general del 21F

Una vintena de manifestants independentistes van rebre una carta a casa que els podria costar 600 euros. Els fets que s’hi relataven els van transportar a la vaga general del 21F, en protesta contra el judici del Suprem als líders del Procés. Tots ells van sortir al carrer a primera hora del matí per encetar una jornada que s’allargaria fins a la nit i que acabaria amb càrregues dels Mossos d’Esquadra i talls a les vies de tren de plaça Catalunya.

Va ser un altre tall el que recordava la carta que van rebre a casa. El document era un expedient sancionador de la Direcció General d’Administració de Seguretat, de la conselleria d’Interior, que relatava com cadascun d’ells havia participat en un bloqueig al trànsit des de les 7.30 hores a Gran Via amb el carrer Llacuna, al barri del Parc de la Llacuna i el Poblenou (Sant Martí). El TOT Barcelona ha tingut accés a un dels expedients, en què els Mossos d’Esquadra acusen els manifestants de vulnerar la llei 4/2015, popularment coneguda com a llei mordassa. L’article presumptament vulnerat és, en concret, de l’article 36.3, i la policia de la Generalitat els acusa de “desordres en espais públics”. 

[r:1]

“Aquesta manifestació va provocar una gran afectació als ciutadans i per tant a l’ordre i a la seguretat ciutadana , ja que es varen tallar carrers de les vies principals d’accés i sortida a Barcelona”, recull l’expedient vist pel TOT Barcelona. 

El tall, que va consistir a seure a la calçada per evitar el pas dels vehicles que entraven a Barcelona per la Gran Via, va durar aproximadament una mitja hora, tal com va presenciar aquest diari. Al cap d’aquesta estona els Mossos van desallotjar la protesta fent servir la tècnica de l’arrencacebes, cosa que va ocasionar moments de tensió amb els manifestants. Cap d’ells va oferir resistència activa. 

Els Mossos s'enduen un manifestants que tallava la Gran Via / Joan Belsa

Els Mossos s’enduen un manifestants que tallava la Gran Via / Joan Belsa

Després de desplaçar-los al carrer Llacuna i buidar la Gran Via, la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos va encapsular la vintena de manifestants i agents de seguretat ciutadana els van identificar.

Els manifestants multats, encapsulats pels Mossos després del tall a Gran Via / Joan Belsa

Els manifestants multats, encapsulats pels Mossos després del tall a Gran Via / Joan Belsa

La infracció de la llei Mordassa de què estan acusats està tipificada com a greu, i està sancionada amb entre 601 i 30.000 euros, segons recorda l’expedient sancionador que ha consultat aquest diari. El text també recorda que la manifestació no va ser comunicada i que va comportar una “gran afectació” als ciutadans perquè va suposar un tall de trànsit. 

[r:2]

Alerta Solidària recorre en tots els casos

El col·lectiu d’advocats Alerta Solidària ha assumit la defensa de la vintena de manifestants sancionats. “Hem fet recursos en tots els casos”, informa a aquest diari el portaveu del grup, Xavi Pellicer. Dos d’ells, precisa, ja han estat resolts, i la decisió ha sigut “ignorar” les al·legacions presentades per Alerta Solidària, que ha presentat un nou recurs per evitar el pagament de la multa. En la vintena de casos han sol·licitat l’arxivament dels expedients. En cas de rebutjar-lo, exigeixen proves que acreditin l’existència de “desordres públics” durant el tall del 21F. 

“Les al·legacions les hem fet en la línia del que va dir el Consell d’Europa sobre el dret de manifestació i la vulneració de drets fonamentals que aquestes sancions en aplicació de la llei mordassa suposen”, aprofundeix Pellicer. 

Precedent per a Meridiana Resisteix

Un dels dubtes que ha fet trontollar talls contra la sentència ha estat la por que planava sobre els manifestants pel risc de multes. En el cas d’accions com el tall a la Monumental, va amenaçar ​la pervivència de la protesta. La vintena de multes pel tall durant el 21F podrien crear un precedent per als manifestants identificats durant les accions contra la sentència a Meridiana i altres punts de la ciutat. 

Més informació

Comentaris

    Bernat 17/01/2020 4:18 pm
    quina vergonya de govern
    Ona 17/01/2020 9:39 pm
    Un govern autonómic. Vergonya és que encara ens sorprenguem. Des del sofà.....

Nou comentari