La manifestació unitària de la vaga general del 21-F ha congregat a milers de persones al passeig de Gràcia de Barcelona en protesta pel judici de l’1-O que s’està fent al Tribunal Suprem espanyol. Convocades per l’ANC, Òmnium Cultural i altres entirats sobiranistes, s’han concentrat als Jardinets de Gràcia i han començat a baixar pel passeig fins a l’escenari, situat a la cruïlla amb Gran Via de les Corts Catalanes. Una vuitantena de manifestants han tallat també aquesta avinguda des de quarts de sis de la tarda.

Capçalera de la manifestació unitària de la vaga del 21-F / Aleix Salvans

Una de les capçaleres de la manifestació unitària de la vaga del 21-F / Aleix Salvans
Els lemes de les dues capçaleres principals, “Sense drets no hi ha llibertats” i “Tombem el règim”, no han posat el focus en la reivindicació independentista sinó en la lluita democràtica. Tot i així, les estelades han estat l’ensenya majoritària i s’han pogut veure també banderes negres, pancartes casolanes i alguna bandera republicana. També han tingut visibilitat les banderes de la Intersindical-CSC, el sindicat que convocava formalment la vaga general.
Entre els col·lectius representats a la capçalera de la manifestació hi havia estibadors del port de Barcelona i sindicalistes d’Élite Taxi com ‘Tito’ Álvarez, a més de personalitats polítiques i culturals com el periodista Martí Anglada i l’actriu Estel Solé. Crits de “Llibertat presos polítics” han recorregut la manifestació de dalt a baix. L’escenari principal ha acollit la lectura del manifest de la protesta per part Solé, Anglada i també l’exdiputat David Fernández i la historiadora Anna Sallés. Han tancat els parlaments dos representants sindicals, Ramon Font (USTEC) i Àngels Massip (Intersindical-CSC).

La manifestació unitària de la vaga del 21-F, just abans de començar / Jordi Borràs
Incidents amb comerciants del passeig
A partir del migdia la majoria de botigues de la luxosa artèria comercial han tancat, algunes per voluntat pròpia i altres increpades pels manifestants. La tensió s’ha evidenciat a les portes d’una firma d’alta costura, quan el responsable de l’establiment ha donat una bufetada un vaguista i li ha llençat el mòbil a terra. Els Mossos han hagut d’intervenir per separar-los.
Durant una de les escridassades a una botiga oberta, part dels manifestants han intentat calmar al piquet al crit de “No volem violència”. Un altre grup de vaguistes ha fet una pintada amb esprai amb les paraules “Estripem la baralla” a la porta de vidre del Zara que hi ha al xamfrà de Gran Via de les Corts Catalanes. També s’hi han enganxat adhesius de la jornada de vaga i per demanar “un judici just”.

Enfrontament entre un vaguista i l’encarregat d’un comerç al passeig de Gràcia / Aleix Salvans

La porta d’entrada al Zara que els vaguistes del 21F han pinta. / D.C.
A partir de quarts de set un grup d’una vuitantena de joves s’ha separat de la manifestació i han recorregut trams de la Rambla Catalunya i dels carrers Aragó i Balmes. Amb caputxes i mocadors, han tombat contenidors al centre de la calçada i han llançat petards.