Videovigilància en temps real al metro i al bus contra els assetjadors

Més il·luminació en estacions i andanes i més personal de seguretat

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) instal·larà càmeres de videovigilància en temps real a tota la xarxa de metro i bus per prevenir l’assetjament sexual al transport públic. En concret, l’empresa preveu completar la instal·lació d’aquestes càmeres al metro el 2022 i als autobusos el 2023. Les dues mesures formen part de la versió ampliada del pla de prevenció de l’assetjament sexual. La versió ampliada, presentada aquest divendres, també contempla incrementar enguany un 3% la presència de personal de seguretat al metro i comprometre també més presència d’agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana.

A banda, es millorarà la il·luminació de vestíbuls, andanes i passadissos, que era una de les demandes de les usuàries. Hi ha autobusos que ja tenen càmeres però només enregistren i no emeten en directe. Així, en el sistema definitiu que implantarà TMB, aquestes podran transmetre les imatges en directe i en diferit al Centre de Control de Bus i al Centre de Seguretat de Bus, des d’on es supervisa el servei i s’atenen incidències.

Pel que fa a la xarxa de metro, ja hi ha instal·lades més de 8.000 càmeres de videovigilància i la transmissió d’imatges ja és instantània en el cas de les estacions i dels trens de les línies automàtiques (L9/10 i L11). Ara s’està executant el projecte perquè també es puguin monitoritzar en temps real les de l’interior dels trens de les línies convencionals. El projecte, pressupostat en 4,9 milions d’euros, compta amb la previsió que a l’estiu s’hagi posat en funcionament en tots els trens, menys els que s’han de substituir a curt termini.

La regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, Rosa Alarcón, ha assegurat en un acte al metro d’Universitat que el fet que tota la flota compti en un futur amb videovigilància instantània és “un salt qualitatiu en matèria de seguretat”. Per la seva banda, la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha destacat que les mesures del pla responen a les necessitats detectades per usuàries enquestades i grups de treball.

També protocols interns

Entre les recomanacions i mesures a implementar a la companyia destaca la creació de funcionalitats específiques a l’aplicació mòbil de TMB així com habilitar dispositius fixos d’avís immediat a les instal·lacions i vehicles per poder activar de forma àgil i senzilla els protocols i activat un canal de queixes. També hi consta la necessitat d’incrementar campanyes de sensibilització.

El pla també inclou un protocol d’actuació dels diferents responsables, àrees i departaments interns de TMB davant d’un incident de caràcter sexual o de gènere que es pugui produir a les xarxes de metro i bus.

Assetjada 1 de cada 5 dones

Segons ‘’enquesta de mobilitat de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), el 60% de les persones que utilitzen la xarxa de transport públic són dones. Entre les que han estat víctimes de violència masclista a l’esfera pública, s’assenyala el transport com l’escenari més habitual de l’assetjament sexual. En concret, una de cada cinc dones ha patit assetjament al transport públic. A més, dues de cada tres dones han canviat d’hàbits de mobilitat en relació amb la percepció de seguretat.

Durant l’acte de presentació del pla s’ha projectat el curtmetratge Avisa quan arribis, que aborda la por paralitzadora que pot induir l’assetjament al transport públic. Dirigit per Irene Margalef i produït per Malniu Films, es tracta d’un treball presentat a la secció Roda a TMB del festival Subtravelling 2020 i que ha obtingut una menció especial del jurat.

Més informació

Nou comentari