Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Em deien de puta en amunt”: judici contra dos vigilants del metro per assetjament

Mirada intensa i paraules precises per narrar mesos de patiment. Fins al juliol del 2018 va ser vigilant al metro de Barcelona treballant per a Securitas, l’empresa contractada per TMB per encarregar-se de la seguretat al subsòl barceloní. Els ulls transmeten la determinació que aquesta exempleada de seguretat –que demana mantenir l’anonimat– té i que ha fet que porti dos excompanys de feina a judici per assetjament laboral.

Es disculpa perquè té “llacunes” de memòria, però el cert és que recorda els fets i la cronologia a la perfecció. Des que va entrar al metro el 26 d’agost del 2017 ha estat víctima, segons exposa, de rumors, comentaris sexistes o vexacions per part de dos companys, que el 23 d’abril hauran de defensar la seva versió dels fets davant d’un jutge. Si ha arribat fins als tribunals, segons consta a la denúncia –a què ha tingut accés el TOT Barcelona–, és per l’“assetjament moral” de què ha estat objecte durant mesos. Reclama 100.000 euros d’indemnització pels danys que li ha provocat. “Em deien de puta en amunt”, descriu.

L’exvigilant del metro, que va treballar a la unitat Mòbil d’Acció Polivalent –coneguda com a MAP–, està de baixa per depressió i ansietat. La denúncia, a més, acusa l’empresa de tenir una conducta “dirigida a menyscabar la dignitat de la treballadora i atemptar contra la seva integritat personal”. Securitas, contactada per aquest mitjà, ha rebutjat fer cap comentari sobre el cas perquè es troba judicialitzat.

L’exvigilant de metro denunciant / Jordi Play

“L’ambient era insuportable”, exposa en conversa amb aquesta redacció l’exvigilant del metro. Es refereix a la MAP, la unitat que es desplaça amb cotxes de Securitas i que respon a peticions d’ajuda a diverses estacions del subsòl. L’ambient i els rumors de què era víctima la denunciant es resumeixen en una gravació d’un company seu: “De tu m’han explicat que t’estàs tirant a tota la línia”. Ella recorda també quan un dels denunciats li va dir “davant de tots en un bar” que li estava “menjant la polla” a un company.

Ella no ha estat l’única dona víctima de comentaris o rumors sexistes, segons alerta. Posa de relleu que la presència de dones a la plantilla és molt reduïda, cosa que dona peu a impunitat en les actituds masclistes. En aquest sentit, aquest mitjà ha tingut accés a captures de pantalla d’una conversa de WhatsApp en què una companya de la denunciant admet que també ha patit assetjament i en què reconeix que ha sentit els rumors i comentaris sobre la denunciant. “Insults” o insinuacions sobre “pràctiques sexuals” amb comandaments del servei són alguns dels fets que reconeix la companya a través de WhatsApp.

Missatge d’una altra víctima d’assetjament / TOT Barcelona

El judici ha estat l’últim pas d’un procés que ha fet la denunciant per acabar amb l’assetjament. Abans de recórrer a la via judicial, va acudir a Securitas per exposar la situació que vivia i posar-hi fi. Gravacions a què ha tingut accés aquest diari mostren com el cap de la MAP li va prometre que prendria “mesures” i va reconèixer que estava patint “maltractaments”. La següent trobada amb el seu cap, però, va ser un cop de realitat, segons lamenta ella.

El gerent de Securitas va defensar, segons consta en una gravació obtinguda per aquesta redacció, que “és més fàcil treure’t a tu que a 10”. Ho deia en referència a la solució que va oferir la companyia a la treballadora, a qui donaven un lloc de feina nou fora de la MAP. A la mateixa trobada, on també estava present la responsable de recursos humans, l’empresa va reconèixer que no era la primera vegada que hi havia queixes sobre els dos treballadors denunciats.

La resolució interna del conflicte es va donar amb un informe que va negar l’existència d’assetjament. “Donat que l’assetjament moral no ha de basar-se en una mera percepció individual/subjectiva de l’agredit (…) entenem que un fustigament voluntari als efectes de causar un perjudici no ha existit, més aviat el malestar ha estat fruit de la convivència d’un equip gran de persones que durant el dia a dia es relacionen, sorgint frecs, comentaris desafortunats, tafaneries, etc. dels que, en dependència del límit o grau de permissivitat d’uns i altres, poden resultar molestos o inapropiats”, resol l’informe intern.

Conclusió de l’informe intern elaborat per Securitas / TOT Barcelona

El canvi d’ubicació com a vigilant, que li va suposar passar de la MAP a patrullar a la línia 5, no va resoldre el problema. De fet, el primer dia a la L5 va patir una crisi de pànic que la va obligar a agafar la baixa, de la qual encara no ha tornat. L’exempleada de Securitas, però, no té cap intenció de tornar a la companyia.

Denúncia a Inspecció de Treball

En paral·lel al judici per assetjament, l’enfrontament entre l’extreballadora i Securitas té encara un últim capítol a Inspecció de Treball. L’advocada de l’exvigilant ha presentat una denúncia contra l’empresa per haver deixat de pagar la seva quota de la Seguretat Social. En concret, reclama “falta d’alta, en temps i forma, cotització i pagament de prestació”.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'un treballador de Parcs i Jardins / Ajuntament de Barcelona

“Em deia que li ensenyés les calces”: assetjament masclista en una empresa municipal

Notícia: “Em deia que li ensenyés les calces”: assetjament masclista en una empresa municipal
Comparteix
Un jutge sentencia Parcs i Jardins a indemnitzar dues auxiliars de jardineria per la conducta del seu encarregat
Notícia: “Em deia que li ensenyés les calces”: assetjament masclista en una empresa municipal - Mobile
Imatge d'arxiu d'un grup d'esplais / Esplac

Una exmonitora denuncia l’esplai on treballava i dos excompanys per abusos sexuals

Notícia: Una exmonitora denuncia l’esplai on treballava i dos excompanys per abusos sexuals
Comparteix
La jove explica a 'betevé' que en una ocasió la van obligar a despullar-se mentre la rodejaven i que va patir tocaments
Notícia: Una exmonitora denuncia l’esplai on treballava i dos excompanys per abusos sexuals - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: FRAN BCN a febrer 10, 2021 | 00:25
  FRAN BCN febrer 10, 2021 | 00:25
  Res de nou. El món de la seguretat està ple de garrulos ultres, i matxistes..
  77
  Icona de dislike al comentari de: FRAN BCN a febrer 10, 2021 | 00:25 22
  Respon
 2. Icona del comentari de: FRAN -BCN a febrer 10, 2021 | 00:25
  FRAN -BCN febrer 10, 2021 | 00:25
  Res de nou. El món de la seguretat està ple de garrulos ultres, i matxistes..
 3. Icona del comentari de: Jesús B. Martí a febrer 10, 2021 | 22:07
  Jesús B. Martí febrer 10, 2021 | 22:07
  Res més que un munt de machirulos que encara queden, amb molta por de compartir treball amb el gènere femení, d'ahi el maltractament (mobbing) en forma de desacreditació sexista. Espero que la justícia els posi al ser lloc, perquè no es torni a repetir. Molta caspa de netejar encara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa