Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Enorme fuita d’aigua en un passeig contaminat de Sant Adrià
  • CA

Una gran fuita d’aigua ha inundat aquest divendres bona part d’un passeig de Sant Adrià de Besòs tancat des que es va detectar una alta concentració de metalls pesants, dioxines i altres restes contaminants al subsòl el 2019, poc després que es comencés a remoure el terra per remodelar la via.

No fa encara ni un mes que es van iniciar les obres per netejar el terreny i reprendre la reforma paralitzada des de fa tres anys al passeig de la Rambleta, un dels més populars de la ciutat veïna de Barcelona i adjacent al parc fluvial del riu Besòs. Els veïns de la zona s’han dut un bon ensurt aquest matí després que una excavadora hagi perforat una canonada enmig dels treballs de descontaminació, pressupostats en uns dos milions d’euros.

L’aigua que ha brollat del terra ha negat la rassa a cel obert en què un dels principals carrers de la ciutat veïna de Barcelona ha decaigut els últims anys i ha enfangat part de la calçada. L’incident ha causat talls d’aigua a diferents punts del municipi. Alguns veïns han explicat a les xarxes socials que de l’aixeta els sortia un líquid de color marró, en alguns casos, o blanc, en d’altres.

L’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, ha comentat al TOT Barcelona que la incidència s’ha reparat durant la tarda. L’alcaldessa ha assegurat que la zona que s’ha inundat coincideix amb unes parcel·les que “bàsicament ja estaven netejades i descontaminades”. “En la resta, l’afectació ha sigut molt superficial. L’efecte seria similar al que tindria l’aigua de pluja. És veritat que, quan s’absorbeixi, es valorarà, però en principi no valorem cap tipus de risc”, ha afirmat.

Residus industrials enterrats

En tot cas, l’escapament d’aigua ha atiat la preocupació de veïns dels voltants i de la plataforma ecologista Marea Verda. La fuita s’ha produït en un solar on s’ha descobert els últims anys que es van abocar residus tòxics sobrants de la incineradora Tersa per reomplir el terreny quan es va aplanar dècades enrere, just abans d’asfaltar-se el passeig.

L’estudi del sòl va detectar una quantitat de dioxines que estava 600 cops per sobre del màxim que la legislació alemanya permetria en un terreny. Es van trobar plom, coure i zinc, que són metalls pesants d’incineradora, i també sortien hidrocarburs volàtils i pesticides clorats, com restes de lindà i DDT”, enumera Laura González, portaveu de la Marea Verda.

González es declara “sobtada” i “indignada” perquè l’Ajuntament de Sant Adrià no s’hagi pronunciat sobre l’episodi al llarg de la jornada per aclarir si ha existit risc de dispersar-se les substàncies perilloses. “Parlem d’una zona que està contaminada, que precisament no es pot barrejar amb aigua. La nostra por és que s’hagi filtrat als aqüífers“, indica la portaveu.

El cas de la Rambleta és paradigmàtic de com la llarga història d’indústries altament contaminants a Sant Adrià continua repercutint en el municipi fronterer amb Barcelona. Només cal recordar que l’accés a la principal platja de Sant Adrià està barrat des de finals del maig de 2021, quan antics residus industrials potencialment cancerígens van aflorar a la sorra. La franja costanera va romandre envoltada d’una tanca durant tot l’estiu. Encara continua igual. El Ministeri de Transició Ecològica té pendent posar data a les tasques de regeneració de la platja.

Més notícies
Un investigador analitzant cèl·lules a un laboratori
Colau adverteix contra la “cultura acadèmica masculinitzada”
Notícia: Colau adverteix contra la “cultura acadèmica masculinitzada”
Comparteix
L'Ajuntament avisa que les científiques xoquen amb dificultats per compaginar la feina i la maternitat
Solar que ocupen els Legionarios, amb un d'ells aquest dimecres, 24h abans que finalitzés el termini per marxar JORD PLAY
Els Legionarios de Sant Andreu no marxen i van a la guerra judicial
Notícia: Els Legionarios de Sant Andreu no marxen i van a la guerra judicial
Comparteix
L'entitat militarista ha rebutjat la indemnització de 12.500 euros que oferia el CZF perquè marxessin voluntàriament del local que els va cedir el 2013 de forma gratuïta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa