Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau adverteix contra la “cultura acadèmica masculinitzada”

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha advertit contra la “cultura acadèmica masculinitzada” en àmbits científics on les dones han acostumat a estar menys representades. Colau ha reinvidicat l’equitat i la presència de les dones en esferes de la ciència i la innovació on els homes han predominat.

Colau s’hi ha referit en un acte a l’Ajuntament de Barcelona, on s’han presentat les conclusions d’un informe impulsat per el consistori sobre la situació de les dones al camp de la ciència. Amb aquest estudi, l’Ajuntament vol incorporar a les polítiques municipals de ciència una perspectiva de gènere que permeti revertir les desigualtats entre homes i dones en l’àmbit de la investigació.

Colau ha posat en valor la importància de “seguir visibilitzant la discriminació evident que existeix de la dona en tots els àmbits, també en el de la investigació i la ciència”. Alhora, ha remarcat les dificultats que considera que tenen les dones per assumir càrrecs de decisió.

Incidència de la maternitat

L’informe, titulat Dones i ciència a Barcelona. Una anàlisi qualitativa dels factors que incideixen en la trajectòria de les investigadores, proposa un decàleg d’iniciatives per eliminar aquesta “cultura acadèmica masculinitzada”.

Entre les conclusions, destaca la incidència de la maternitat a l’hora de poder exercir una feina d’investigació de caràcter ininterromput i a temps complet, la difícil compaginació de les tasques reproductives amb la investigació, la detecció d’una cultura acadèmica masculinitzada -“caracteritzada per estils de lideratge i comunicació agressius i competitius”-, estereotips de gènere molt presents, i la manca de referents per a joves investigadores, entre d’altres.

Per això, l’informe recomana conscienciar sobre les pràctiques quotidianes i els estereotips, crear eines de gestió de nous estils comunicatius, accions d’apoderament de les científiques, participació paritària en esdeveniments rellevants, o mesures de conciliació familiar que redueixin la bretxa de producció acadèmica i científica. Així mateix, Colau ha recalcat que commemorar el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència “no és una anècdota, sinó una aposta de futur”.

Més notícies
Solar que ocupen els Legionarios, amb un d'ells aquest dimecres, 24h abans que finalitzés el termini per marxar JORD PLAY

Els Legionarios de Sant Andreu no marxen i van a la guerra judicial

Notícia: Els Legionarios de Sant Andreu no marxen i van a la guerra judicial
Comparteix
L'entitat militarista ha rebutjat la indemnització de 12.500 euros que oferia el CZF perquè marxessin voluntàriament del local que els va cedir el 2013 de forma gratuïta
Notícia: Els Legionarios de Sant Andreu no marxen i van a la guerra judicial - Mobile
Pancarta que anuncia la protesta de Tsunami Democràtic a l'aeroport contra la sentència de l'1-O | Jordi Play

Demanen 10 anys i mig de presó a un noi per les protestes postsentència

Notícia: Demanen 10 anys i mig de presó a un noi per les protestes postsentència
Comparteix
L'acusen de llançar una pedra a la policia
Notícia: Demanen 10 anys i mig de presó a un noi per les protestes postsentència - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ave-maría a febrer 11, 2022 | 18:20
    ave-maría febrer 11, 2022 | 18:20
    De "cultura acadèmica" aquesta senyora només n`ha sentit a parlar als diaris

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa