Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Victòria veïnal a El Borsí: de borsa privada a equipament públic del Gòtic

S’ha hagut d’esperar molt temps, però finalment ha passat. La comissió de govern municipal ha aprovat recentment el projecte executiu de la rehabilitació de l’edifici del Borsí, situat a la plaça de la Verònica del barri Gòtic (Ciutat Vella). La idea és convertir-lo en un doble equipament: la biblioteca del Gòtic – Andreu Nin, que traslladarà de la seva ubicació actual a la Rambla, i un espai comunitari per als veïns. Es preveu que les obres comencin el gener de 2023.

La conversió de l’edifici en dos equipaments per al barri és una reivindicació veïnal històrica. Diversos veïns han lluitat durant anys per fer-la realitat unint les seves forces sota la Plataforma El Borsí. Una d’elles és la Cristina Pujol. “La lluita veïnal va començar el 2009. Hi ha molt d’esforç darrere, i veure que la reivindicació comença a esdevenir una realitat, ajuda a continuar. Estem contents”, indica Pujol al TOT Barcelona. Per part seva, una altra veïna que participa en la lluita des dels seus inicis, la Teresa Caja, recorda que per arribar fins aquest punt la Plataforma El Borsí ha protagonitzat diferents accions, com concerts i tallers a la plaça de la Verònica.

L’edifici acollirà un espai comunitari per a veïns

Sobre els futurs usos de l’espai veïnal, Pujol explica que serà un punt de trobada i també un lloc on fer cursos i activitats, on els joves puguin assajar música i les persones que ho necessitin puguin anar a treballar, entre altres. La idea, afegeix, és també que hi hagi una cantina per poder prendre alguna cosa i fer tallers de cuina que fomentin els intercanvis culturals. 

L'Ajuntament va comprar el Borsí el 2017 / Ajuntament
L’Ajuntament va comprar el Borsí el 2017 / Ajuntament

D’aquesta manera es podrà compensar la manca d’equipaments que hi ha al Gòtic. “Ens fa molta falta al barri un equipament que sigui per als veïns”, insisteix i afegeix: “Ens dona l’esperança que podrem tornar a enfortir el teixit veïnal i fer més xarxa entre les entitats del barri. És necessari perquè cada cop som menys els que vivim al barri”. Una realitat que, diu, va veure amb claredat durant el confinament i en els mesos de la pandèmia amb més restriccions. “Era un barri fantasma. Els nens jugaven a futbol a la plaça de la Catedral”, assegura. 

Els orígens del Borsí es remunten al 1881

A part del seu estil neoclàssic i de les dues escultures de la façana dedicades al comerç i la indústria, el Borsí també destaca per la seva història. I no es tracta de qualsevol, ja que abans que l’Ajuntament el comprés en el 2017, ja tenia gairebé un segle i mig de vida. L’edifici, protegit com a Bé Cultural d’Interès Local, es va construir entre el 1881 i el 1883, quan d’entrada va ser la seu d’una borsa privada, el Casino Mercantil. Després va passar a acollir la seu de Barcelona del Mercat Lliure de Valors i, més tard el 1940 i 1960, respectivament, va fer un canvi radical convertint-se en la seu de l’Escola de Belles Arts i l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis de la Llotja.

Aquesta època esplèndida, però, va acabar quan el Borsí es va tancar per mal estat de conservació. El punt àlgid del seu deteriorament va arribar el 2009, quan es va esfondrar un fals sostre. Això, juntament amb rumors que deien que podia convertir-se en un museu dedicat al director de cine Woody Allen, van ser el que va fer reaccionar els veïns. Va començar la lluita veïnal que, en uns anys, faria del Borsí el doble equipament que tant necessita el Gòtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa