Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns i Sagrada Família pactaran el futur del temple en una taula de diàleg
  • CA

Una taula amb 13 cadires decidirà el futur de la Sagrada Família, envoltat de polèmica per les afectacions que podrien patir els veïns de l’entorn. L’Ajuntament de Barcelona ha aplegat més d’una dotzena d’entitats per pactar la resolució de les obres. Els veïns de la zona exposaran la por que tenen que l’escalinata projectada pels responsables del temple obligui a expropiar famílies del carrer Mallorca. A l’altra banda de la taula, la Sagrada Família defensarà la construcció de les escales, segons ha avançat el director general del temple, Xavier Martínez. 

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz (Barcelona en Comú), ha definit la trobada com una “taula de ciutat”, que ha de permetre tirar endavant un projecte d’obres del temple que satisfaci tots els actors involucrats. El punt de partida del consistori situa quatre prioritats al voltant de les quals ha de pivotar la proposta final: el dret a l’habitatge, creació d’espais verds, minimitzar l’impacte del turisme i acabar les obres del temple. 

Respecte a garantir el dret a l’habitatge, Sanz ha descartat parlar de possibles expropiacions i qui n’hauria d’assumir el cost. El director de la Sagrada Família ja ha avisat que no renuncien a l’escalinata, cosa que afectaria famílies del carrer Mallorca que haurien de ser reubicades. En aquest sentit, el regidor de l’Eixample, Jordi Martí (Barcelona en Comú), ha dit que “s’ha de veure” com s’assegura l’accés a l’habitatge dels veïns implicats en el procés. 

[r:1]

“La ciutat i el temple han parlat poc”

Sanz ha situat com a objectiu presentar una projecció de les obres final i pactada abans del final del mandat i ha desitjat que sigui una “proposta de ciutat”. “Comencem amb l’objectiu d’apropar postures. Entenem que cada actor té interessos”, ha contextualitzat la tinenta d’alcaldia. “La Sagrada Família i la ciutat han parlat poc”, ha incidit Jordi Martí.

Els participants de la taula de treball són l’associació de veïns de la Sagrada Família, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), SOS Monuments, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), comerciants dels entorns, el patronat de la Sagrada Família, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i la Càtedra Gaudí.

Moments previs a la primera trobada de la taula / Ajuntament de Barcelona

Respecte a l’impacte del turisme en els voltants del temple, Sanz i Martí han situat com a objectiu la seva “reducció”. No han concretat, però, de quina forma l’Ajuntament es planteja fer-ho. 

La Sagrada Família, amb “actitud positiva”

El director del temple, Xavier Martínez, ha remarcat l’actitud “positiva” i “optimista” amb què seuran a la taula. Martínez ha expressat que estan en disposició d’acabar les obres el 2026. Això sí, compten amb l’escalinata que podria obligar a expulsar veïns de l’entorn. Respecte a les compensacions que comportaria això, el director de la Sagrada Família no ha volgut entrar a valorar qui les hauria d’assumir. 

Més notícies
Contraproposta dels veïns de la Sagrada Família contra l’escalinata i l’afectació a habitatges
Notícia: Contraproposta dels veïns de la Sagrada Família contra l’escalinata i l’afectació a habitatges
Comparteix
Plantegen espais verds i reduir els habitatges que hauran de ser enderrocats
La Sagrada Família coronarà les torres dels Evangelistes amb un àngel, un lleó, un bou i una àguila
Notícia: La Sagrada Família coronarà les torres dels Evangelistes amb un àngel, un lleó, un bou i una àguila
Comparteix
Després de La Mercè començaran les converses per definir el futur de la polèmica escalinata de la Glòria
La Sagrada Família “per fi” té la llicència d’obres
Notícia: La Sagrada Família “per fi” té la llicència d’obres
Comparteix
L'import del permís és el més alt imposat mai des del govern municipal: 4,6 milions d'euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa