Contraproposta dels veïns de la Sagrada Família contra l’escalinata i l’afectació a habitatges

Plantegen espais verds i reduir els habitatges que hauran de ser enderrocats

L’Associació de Veïns de l’entorn de la Sagrada Família reclama més espais verds i equipaments per al barri i rebutja l’escalinata. Amb l’objectiu d’encetar un debat, els veïns han presentat aquest dijous uns plans que preveuen modificacions en dues illes d’habitatges davant del temple, el solar on hi ha els antics magatzems de la companyia d’aigües i també l’illa on hi ha l’Antiga Fàbrica Damm, així com un tram de la Diagonal. Tot plegat, amb l’objectiu de buscar el “consens” de tots els actors implicats i guanyar espais per al barri, com ara una escola i una residència per a gent gran. Els habitatges afectats se situarien entre 41 i 122, en comparació als més de 300 afectats segons el Pla General Metropolità.

Segons ha explicat en una roda de premsa conjunta amb la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), l’associació veïnal de la Sagrada Família planteja, d’una banda, crear zones verdes en dues illes de l’entorn més directe del temple que actualment són tot edificis. De l’altra, proposa qualificar com a espais lliures les illetes centrals de la Diagonal, entre Marina i Castillejos, a tocar de Glòries, actualment qualificats com a vial.

Equipaments a l’illa Damm

A més, posa sobre la taula que a l’illa Damm –on s’ubica l’Antiga Fàbrica Damm– s’hi construeixi una residència per a gent gran i també una escola de primària de tres línies. La idea principal de l’associació és que s’hi pugui traslladar l’escola Gaia, actualment ubicada en barracons a la plaça de les Glòries.

Afectacions d’habitatges

Els veïns fan dues propostes, que modifiquen principalment el nombre d’habitatges afectats, en funció de si s’inclouen uns blocs de l’antiga promoció de la constructora Núñez i Navarro. Si no es dona el cas, la proposta afectaria en total 41 habitatges de l’entorn del temple –a València i a Aragó–, que es reubicarien entre un altre edifici del carrer Aragó i un nou bloc on ara hi ha la botiga del Barça, al carrer Mallorca.

Si, per contra, també s’afegeixen els blocs de Núñez i Navarro, l’afectació d’habitatges passaria a ser en total de 122, ja que tenen 79 habitatges al carrer Mallorca i al Passatge Font i, a més, s’hi sumarien dos habitatges més al mateix passatge. En aquest cas, a més de la reubicació ja prevista per als 41 habitatges, es proposa reubicar els 81 habitatges més en un nou edifici que es situaria a l’illa de les “aigües”, alineat amb al carrer Mallorca.

Rebuig de l’escalinata

Cap de les dues propostes fetes pels veïns preveu una escalinata d’accés al temple. Segons Joan Itxaso, de l’AV Sagrada Família, l’escalinata és una “barbaritat” i posa en dubte que s’acabi fent, ja que tots els sistemes de seguretat “s’han ideat i estan fets de cara a l’entrada actual”. Per a Itxaso, la façana de la Glòria del temple ha de tenir una funció estètica però en cap cas comptar amb l’escalinata.

Salvador Matas, arquitecte i assessor de l’AV Sagrada Família, assegura que l’associació no veu “imprescindible” fer l’escalinata. Per contra, sí que està a favor de la possibilitat d”esponjar” el barri amb espais verds i nous equipaments aprofitant la modificació del PGM.

Proposta “oberta” i de “consens”

“Pensem que la modificació dels entorns del temple s’ha de seguir batallant”, ha assegurat durant la roda de premsa Itxaso, que espera que la proposta serveixi per “trobar camí i solucions”. Segons ha dit, ja l’han plantejada al regidor de l’Eixample, Jordi Martí. “És imaginativa, contempla diverses illes noves que dona solució a molts més aspectes que el plantejament aprovat”, ha destacat Ana Menéndez, de la FAVB, que ha valorat també positivament que afecti molts menys veïns que el PGM i obri espais de qualitat nous. Segons Menéndez, és una proposta més que no vol ser “una proposta única”, sinó que vol ser una proposta de “consens” que involucri tots els actors.

Finançament

Preguntada per com preveu el finançament de la reurbanització proposada, l’associació veïnal considera que qui ha de pagar el projecte d’espais verds i equipaments és l’Ajuntament. Per contra, però, argumenten que l’operació d’afectació d’habitatges i negocis amb les reubicacions les hauria de pagar el capital del patronat o la fundació del temple. En la seva proposta, preveuen que no comporti cap cost per als veïns afectats haver de deixar el seu pis i mudar-se a un altre, un fet que consideren “bàsic”.

Nou comentari