Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La UE fa costat a Colau i avala la Zona de Baixes Emissions
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut una mostra de suport de rellevància a la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), la mesura que limita la circulació de vehicles sense etiqueta ambiental i que es troba en entredit arran d’una cadena de sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Davant de les resolucions que declaren nul·la l’ordenança que regula les limitacions, Brussel·les defensa que la creació d’una àrea protegida per reduir el trànsit com la de Barcelona és essencial per contenir els nivells de contaminació, que la capital catalana ha acostumat a incomplir els últims anys.

L’eurocomissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, ha expressat la posició de la Comissió Europea al respecte i ha defensat les Zones de Baixes Emissions com a mesura per reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aire. En resposta a una pregunta de l’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun enviada al març després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·lava la zona de baixes emissions de Barcelona, Sinkevicius apunta que els estats han de donar suport a plans que milloren la qualitat de l’aire “amb mesures adequades” per evitar que se superin els límits de contaminació. En aquest sentit, l’eurocomissari remarca que les mesures contra la contaminació han de tenir en compte que el sector del transport és el que més contribueix a les emissions.

“Les mesures més comunes adoptades a tota la Unió Europea per reduir les concentracions de diòxid de nitrogen se centren en la planificació i gestió del trànsit, la millora del transport públic, la gestió dels llocs per aparcar, la reducció dels límits de velocitat, les zones de baixes emissions i els canvis modals en el transport”, assenyala l’eurocomissari. La Comissió Europea va portar el 2019 Espanya davant els tribunals per la contaminació a Barcelona, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i l’Oriental i Madrid.

Setmanes enrere, els ajuntaments de quatre grans ciutats europees que també regulen el trànsit per procurar reduir la polució van posicionar-se també a favor del govern de comuns i PSC. Les alcaldies de París, Londres, Roma i Milà van expressar el seu suport a l’executiu de Colau i van qüestionar la capacitat dels jutges per fer enrere polítiques contra la contaminació.

Suspensió exprés desestimada

Per ara, el veto als vehicles que no disposen d’etiqueta ambiental continua vigent. Una de les organitzacions que van recórrer contra l’ordenança que empara la ZBE, la Plataforma d’Afectats per Restriccions Circulatòries (PARC), va instar a suspendre de forma cautelar les limitacions al trànsit, sense esperar que es resolguin els recursos que l’Ajuntament va anunciar que interposarà davant del Tribunal Suprem. El TSJC, però, va desestimar tombar ja la prohibició que impedeix els models de benzina matriculats abans del 2000 i els dièsels anteriors a 2006 transitar en els 95 quilòmetres quadrats compresos dins de les rondes de Barcelona entre les 07.00 i les 20.00 hores de dilluns a divendres.

Els magistrats van adduir que la plataforma s’havia anticipat al presentar la petició abans que s’esgotés el termini perquè l’Ajuntament pogués al·legar contra les resolucions, com va explicar que farà. Tot i així, la providència del TSJC afegia que el rebuig no era definitiu i deixava la porta oberta perquè la plataforma tornés a presentar el mateix prec en el moment oportú per estudiar-ho. La PARC va anunciar que té intenció de tornar a formular la sol·licitud perquè les sentències es facin efectives i s’aturin les multes als conductors que circulin sense etiqueta ambiental en horari de restricció mentre el Suprem tramita el recurs de l’Ajuntament.

Més notícies
Túnel de Vallvidrera / Wikimedia Commons
Dos nous radars per controlar la velocitat als túnels de Vallvidrera
Notícia: Dos nous radars per controlar la velocitat als túnels de Vallvidrera
Comparteix
Es preveu que no comencin a multar fins a l'octubre de 2023, com a molt aviat
Motos circulen per un punt de la Ronda del Mig de Barcelona / Pau Cortina (ACN)
Mor un home de 47 anys en un accident de moto a Sant Martí
Notícia: Mor un home de 47 anys en un accident de moto a Sant Martí
Comparteix
És la novena víctima mortal el 2022, vuit d'elles motoristes
Una imatge d'arxiu de l'antiga llosa de la ronda de Sant Antoni / MMP
El Síndic vol que s’ubiquin classes i exposicions a la llosa de Sant Antoni
Notícia: El Síndic vol que s’ubiquin classes i exposicions a la llosa de Sant Antoni
Comparteix
Reclama consensuar solucions amb les entitats veïnals mentre el debat per la reobertura de la ronda s'escalfa
Interior de la casa Tosquella JORDI PLAY
FOTOS | Entrem a Casa Tosquella, el modernisme ocult del Putxet
Notícia: FOTOS | Entrem a Casa Tosquella, el modernisme ocult del Putxet
Comparteix
Per primera vegada, aquesta finca obrirà portes en el marc del 48 Open House, dedicat a vuit espais ocults de la ciutat. El TOT Barcelona s’avança i te’n descobreix els racons

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa