Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una mort en un geriàtric de Barcelona, primer cas que denunciarà una plataforma d’afectats
  • CA

Feia un mes que s’estava en una residència del barri del Clot de Barcelona quan Leonor, la mare d’Ángel Juárez –un activista mediaambiental molt conegut al Camp de Tarragona–, va començar a tenir símptomes de Covid-19, principalment febre. Passaven els dies i la situació no se solucionava, i el seu fill assegura que no va ser fins passat dies que li van dir que no hi havia metge a la residència per què estava de baixa per coronavirus. Leonor va morir al cap d’uns dies en un hospital de Barcelona, on segons Juárez no li van poder posar un respirador. “Bomba de morfina i a pal·liatius”, explica. Aquest cas serà el primer que una plataforma d’afectats –que s’ha presentat aquest dimarts a bombo i platerets en una roda de premsa telemàtica per a tot l’estat– posarà contra la Generalitat. Consideren que el govern català no va vigilar prou els geriàtrics, especialment les primeres setmanes de la pandèmia, i volen que n’assumeixi les responsabilitats.

La Plataforma ‘Afectats Coronavirus’, neix, segons recull Europa Press, amb la intenció de “donar dignitat i justícia” a les víctimes de la pandèmia. Tot i que començaran amb la Generalitat, han avançat que aniran contra totes les administracions amb competències en el control sanitari de les residències de gent gran en què detectin negligències. Ángel Juárez, un dels portaveus del col·lectiu, ha destacat que amb aquesta iniciativa intenten ” homenatjar els morts “per coronavirus que” s’han anat en el més complet silenci “. I no descarten emprendre accions fins i tot per la via penal contra fundacions, empreses o governs que tinguin competències en aquest tipus de centres.

Han assegurat que ja compten amb llista d’espera d’afectats, i que volen començar a investigar perquè aquestes morts no es converteixin “en alguna cosa més que ha passat” per la pandèmia. El catedràtic de Dret Administratiu a la Universitat de Màlaga i advocat del despatx Cremades & Calvo-Sotelo encarregat de portar el cas de Juárez, Alberto Ruiz Ojeda, ha destacat que es tracta d’una excel·lent notícia que els ciutadans afectats “decideixin organitzar-se per a l’ exercici pacífic dels seus drets i llibertats públiques “. Sobre els casos que puguin estudiar per acabar anant als tribunals, Ruiz Ojeda ha indicat que és important que es puguin demostrar els danys i que després de l’anàlisi de cada un, s’ha de decidir si emprendre accions per la via civil, per la penal o per l’administrativa.

En el cas de Juárez, la seva mare va morir a l’hospital als pocs dies de contagiar-se a la residència Parc del Clot, del Grup Arrels. El fill de la víctima considera que en aquest cas hi va haver manca de control sobre aquesta residència per part de l’administració competent. A banda de la seva mare, van morir-hi onze persones més. El primer pas serà una reclamació per responsabilitat de l’administració pública, i si als sis mesos no hi ha resposta, començarà el procés contenciós-administratiu.

Més notícies
La FAVB considera que la gestió de les residències amb la covid-19 indica “total incompetència”
Notícia: La FAVB considera que la gestió de les residències amb la covid-19 indica “total incompetència”
Comparteix
La federació veïnal critica que no s'hagi canviat el model de gestió tot i les peticions reiterades al Consorci Sanitari de Barcelona
Denuncien 11 geriàtrics de Barcelona a la fiscalia per la crisi de la Covid-19
Notícia: Denuncien 11 geriàtrics de Barcelona a la fiscalia per la crisi de la Covid-19
Comparteix
Familiars de residents asseguren que s'han vulnerat el dret a l'atenció sanitària i demanen que s'investigui la gestió
Membres de la UME de l'exèrcit espanyol entrant a desinfectar una residència de Barcelona / Europa Press
Un terç dels barcelonins morts per Covid-19 eren residents en geriàtrics
Notícia: Un terç dels barcelonins morts per Covid-19 eren residents en geriàtrics
Comparteix
Un total de 1.191 avis han mort després d'haver contret la malaltia al centre on vivien
Traslladaran més de 160 avis de geriàtrics malalts de Covid-19 a tres hotels
Notícia: Traslladaran més de 160 avis de geriàtrics malalts de Covid-19 a tres hotels
Comparteix
Es tracta d'una mesura d'urgència contra la propagació del coronavirus que ja ha causat la mort d'una cinquantena de persones en residències

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa