Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un terç dels barcelonins morts per Covid-19 eren residents en geriàtrics
  • CA

Un 32,59% dels barcelonins que han mort per la pandèmia eren avis residents en geriàtrics. Les xifres dels efectes del coronavirus es van clarificant a poc a poc. Durant les primeres setmanes, no hi havia dades específiques de la ciutat de Barcelona i en aquest marc inconcret es va desenvolupar tot l’estira-i-arronsa i la batalla de xifres i percentatges entre l’Ajuntament i la Generalitat sobre el que estava passant a les residències.

Posteriorment el departament d’Afers Socials va començar a difondre les dades sobre els geriàtrics i ja especificava el que passava a Barcelona, però quan el control sobre la crisi als geriàtrics va passar a mans de Salut es va tornar a perdre el rastre, perquè la territorialització que oferia la conselleria d’Alba Vergés agrupava els tres àmbits de la regió sanitària de Barcelona. Això signfica ajuntar les dades de la capital, la resta del Barcelonès (nord i sud), el Vallès Oriental i l’Occidental, el Maresme, el Baix Llobregat, el Garraf i l’Alt Penedès.

L’Ajuntament va llançar aleshores la seva pròpia web amb dades, aquestes sí, municipals. Però no contenia dades de mortalitat a les residències. Pel que fa al global de les víctimes mortals, tampoc podia concretar gran cosa, perquè presentava només l’anomenat ‘excés de mortalitat’: la diferència entre les morts esperades en aquesta època de l’any i les que s’han produït realment. Però no hi havia confirmació que aquest excés estava vinculat, cas per cas, a la Covid-19.

Aquest panorama confús ha canviat radicalment aquesta setmana. Quan la conselleria de Salut ha començat a defensar obertament que no es podia aplicar a Barcelona la fase 1 de la desescalada prevista pel govern espanyol, han aflorat les xifres detallades. Val a dir que ha sigut també un cop que el departament d’Alba Vergés ha tingut temps de sistematitzar millor l’estadística i avançar en la realització de tests a les residències.

El cas és que les xifres estan disponibles des de dilluns. I mostren que gairebé un terç de les víctimes mortals de la pandèmia a Barcelona eren avis de geriàtrics. Fins ahir, 6 de maig, se n’havien registrat 1.191: un 32,59% de les 3.654 morts que s’han produït a la ciutat. Aquestes dades agrupen les morts de positius confirmats amb test i les de casos sospitosos per una simptomatologia clara. Si se separen, tenim que 316 d’aquests residents morts eren casos confirmats i 875, sospitosos, és a dir que no se’ls ha fet el test.

A banda de les 1.191 víctimes que eren residents en geriàtrics, sabem que 2.181 persones han mort ingressades en hospitals, 242 en domicilis i 40 en centres sociosanitaris. D’aquest total de barcelonins morts per la pandèmia, 1.726 eren positius confirmats i 1.928, casos sospitosos.

La xifra de contagis: 51.927 

A banda de les dades de mortalitat, també hi ha dades exactes de contagis a Barcelona. Fins ahir, se n’havien comunicat 51.927: 17.029 confirmats amb un test i 34.898 sospitosos, diagnosticats per metges a partir de la simptomatologia. A les residències, el total de casos comptabilitzats són 10.873: 2.944 confirmats i 7.929 sospitosos. 

Més notícies
Excés de mortalitat a Barcelona per la pandèmia de coronavirus: 2.155
Notícia: Excés de mortalitat a Barcelona per la pandèmia de coronavirus: 2.155
Comparteix
Les dades en actualització permanent que difon l'Ajuntament indiquen que ja hi ha més de 9.300 barcelonins infectats pel coronavirus
Més d’un terç dels avis de residències morts per Covid-19 a Catalunya eren de Barcelona
Notícia: Més d’un terç dels avis de residències morts per Covid-19 a Catalunya eren de Barcelona
Comparteix
Les dades de la Generalitat compten com a víctimes mortals del coronavirus 654 residents en geriàtrics
Barcelona supera les 900 persones amb símptomes en residències
Notícia: Barcelona supera les 900 persones amb símptomes en residències
Comparteix
L'Ajuntament recrimina al Govern trasllats de positius en coronavirus "molt lents" i reclama celeritat
Els ambulatoris, al rescat de les residències de Barcelona
Notícia: Els ambulatoris, al rescat de les residències de Barcelona
Comparteix
Sanitaris de l'ICS han intensificat l'atenció als més de 160 equipaments de gent gran, amb el triple de visites er fer tests a treballadors i residents

Comentaris

  1. Icona del comentari de: S'ha de dir a maig 07, 2020 | 12:12
    S'ha de dir maig 07, 2020 | 12:12
    No cal tenir un doctorat per a adonar-se que les residències d'ancians, tenien i tenen les màximes possibilitats de tenir moltes víctimes, els seus estadants son persones de més de 70 anys, quasi sempre amb alguna patologia crònica, amb les quals hi conviuen treballadors que entren i surten, a més a més algunes residències tenen unes condicions no gaire bones. És fa palès que aquesta mena de llar per a gent gran, necessita replantejaments a fons, no solament per la qüestió de la covi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa