Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Denuncien 11 geriàtrics de Barcelona a la fiscalia per la crisi de la Covid-19
  • CA

Familiars de gent gran en residències han presentat una denúncia conjunta a la fiscalia contra 11 centres de Barcelona i l’àrea metropolitana. La denúncia s’ha presentat per part de la Coordinadora Residències 5+1 -integrada per familiars- en el marc de la campanya ‘cap més mort evitable de persones grans’. En roda de premsa telemàtica, la portaveu de la coordinadora, Maria José Carcelén, ha assegurat que durant la pandèmia de la covid-19 “s’han vulnerat el dret a la salut i el dret a l’atenció sanitària” en aquests centres i n’aportaran informació concreta. Amb tot, esperen ampliar la denúncia amb més casos a mesura que recopilin dades. La denúncia, anunciada aquest divendres, es va remetre a fiscalia diumenge passat.

Les primeres onze residències que consten en la denúncia són Bertrán i Oriola; Mossèn Vidal i Aunós; Bon Pastor; Collblanc Companys Socials; Font Florida; Fort Pienc; la Sagrera; Amavir Diagonal; Gràcia; Ramon Berenguer i Venero.

Manca d’EPI, d’espais i de personal

Carcelén recorda que des de l’inici de la pandèmia van demanar dotar personal i residents d’equips de protecció individual i tests. “Això no es va fer, per tant a les residències va començar a haver-hi molta gent amb símptomes”, relata. A més, també lamenten que s’intentés aïllar residents dins dels mateixos centres quan no hi havia espais suficients ni equipament mèdic necessari.

Una situació “desastrosa” i “caòtica” en què segons ha dit no s’han fet bé els aïllaments i que s’ha vist agreujada per la manca de personal. “En la immensa majoria ja s’incomplien les ràtios de personal”, afirma, criticant uns paràmetres fixats el 2010 que ara consideren que han quedat obsolets perquè la majoria dels residents presenten alts graus de dependència.

Avis en situació de deixadesa i incomunicats

Carcelén també ha relatat com en “molts casos” que han conegut els avis han arribat als hospitals “deshidratats i desnodrits”, en situació de “deixadesa”. A més, molts familiars s’han queixat de les dificultats per parlar amb els residents, que se sentien “abandonats”, així com també que des de les residències s’hagi “falsejat” la informació que els arribava. “L’explicació que es rebia no era la real del centre”, ha conclòs.

Querella i condicions laborals

En la mateixa roda de premsa, Israel Álvarez, treballador del sector de la geriatria, ha avançat que els treballadors no confien en la fiscalia i ha explicat que preparen una querella per almenys tres residències on tenen “proves” que les coses s’han fet “molt malament”.

Es tracta de la residència Alchemika, la del Fort Pienc i la de la Barceloneta. Per a Álvarez, el “primer objectiu” quan presentin la querella seran els consellers Chakir El Homrani i Alba Vergés, entre altres.

Aquest treballador també ha demanat que s’habiliti un registre nacional de cuidadors i que es faci un pla de cures pal·liatives.

D’altra banda, Concep Miró, membre de la secretaria de comunicació de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) ha transmès la “profunda indignació” que hi ha en el sector ded les residències i ha demanat “assumpció de responsabilitats”. Concretament, ha remarcat tres problemes: ràtios i plantilles insuficients, manca de previsió dels equips de protecció i unes condicions laborals “indignes”.

Miró ha recordat que els convenis col·lectius per a les treballadores de residències marquen uns salaris “molt per sota del mileurisme”, unes remuneracions “que no es poden tolerar” tenint en compte torns canviants i contractacions “molt precàries”.

Al seu torn, l’activista Elva Tenorio ha reivindicat “transparència”. “Són els nostres diners i la nostra gent gran”, ha dit, lamentant “clares negligències” en alguns casos.

Visites a les residències

Carcelén ha demanat també que s’apliquin totes les mesures de seguretat necessàries perquè els familiars puguin visitar els avis a les residències quan abans millor. Així, proposa que es donin EPI per entrar i que es facin els tests necessaris als visitants i prenent totes les distàncies. “La gent gran se sent absolutament abandonada”, ha lamentat. “Des del punt de vista anímic estan en una situació límit”, ha afegit, demanant que els tests a totes les residències de Catalunya es facin més ràpid. “S’han de posar les piles, no podem arribar tard en això”, ha dit.

Més notícies
Membres de la UME de l'exèrcit espanyol entrant a desinfectar una residència de Barcelona / Europa Press
Un terç dels barcelonins morts per Covid-19 eren residents en geriàtrics
Notícia: Un terç dels barcelonins morts per Covid-19 eren residents en geriàtrics
Comparteix
Un total de 1.191 avis han mort després d'haver contret la malaltia al centre on vivien
La Generalitat intervé una altra residència geriàtrica de Barcelona i en relleva la direcció
Notícia: La Generalitat intervé una altra residència geriàtrica de Barcelona i en relleva la direcció
Comparteix
Es tracta del centre Bertran i Oriola, de la Barceloneta
La FAVB considera que la gestió de les residències amb la covid-19 indica “total incompetència”
Notícia: La FAVB considera que la gestió de les residències amb la covid-19 indica “total incompetència”
Comparteix
La federació veïnal critica que no s'hagi canviat el model de gestió tot i les peticions reiterades al Consorci Sanitari de Barcelona
Una residència de Barcelona, intervinguda per la Generalitat
Notícia: Una residència de Barcelona, intervinguda per la Generalitat
Comparteix
El centre Marvi Park està situat al barri del Camp de l'Arpa i se n'ha traspassat la gestió per l'alt nombre d'infectats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa