Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una iniciativa ciutadana forçarà els partits a posicionar-se pel futur CAP Raval Nord
  • CA

Aconseguir 3.750 signatures. Aquest és l’objectiu de la plataforma CAP Raval Nord, l’entitat en què conflueixen professionals sanitaris i moviments veïnals, perquè els grups polítics es posicionin en ple municipal sobre la futura ubicació de l’ambulatori. Sense pròrrogues ni futures alternatives. Els veïns i treballadors del centre volen que s’aturin els projectes contraposats i que es doni una resposta definitiva a l‘estudi que va presentar el Servei Català de Salut, que resolia que la capella de la Misericòrdia era l’únic emplaçament vàlid del barri per situar el nou ambulatori del Raval nord. 

La recollida de 3.750 signatures a Ciutat Vella per proposar un punt de debat al ple municipal –disponible arran del nou reglament de participació ciutadana– és la resposta de l’agrupació popular al ball de propostes entre el departament de Salut i el de Cultura. Els veïns i els professionals tenen clar que la millor opció és que l’Ajuntament rescindeixi el conveni de cessió de la capella al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) i volen que ho faci com abans millor, ja que s’aproxima el final del mandat i temen que això retardi de nou la decisió després de 12 anys de reclamacions. Per això esperen tenir la setmana vinent els plecs necessaris per iniciar la recollida de firmes i, de cara al dilluns 17 de desembre, començar una “supercampanya mediàtica i de carrer” per acumular el suport necessari abans que acabi gener, assenyala la portaveu de CAP Raval Nord, Laura Romera. Faran torns per posar-se a punts estratègics del barri i les proximitats, com els centres universitaris, la rambla del Raval o el mercat de Sant Antoni, i són “optimistes” pel que fa a la consecució de l’objectiu.

Es contraposen les propostes de la conselleria de Salut, en mans d’Esquerra Republicana, i Cultura, controlada pel PDeCAT

La urgència de la plataforma s’ha intensificat els darrers dies, ja que el Macba va presentar un nou estudi encarregat per la conselleria de Cultura de la Generalitat que asseguraria que es pot fer la renovació de l’ambulatori sense implicar la capella històrica del carrer Montalegre. La proposta, a més de quedar rebutjada hores després pel CatSalut, no compta amb el vistiplau dels veïns. “El Raval és un dels barris amb més densitat de població i tenim poquíssims espais públics. La proposta del Macba vol anul·lar la plaça Terenci Moix, on cada dia hi juguen joves”, critica Santi González des de l’associació Acció Riera Baixa. Des de la plataforma pel nou ambulatori, a més, recorden que l’actual edifici que ocupen “no es pot tocar perquè és patrimoni cultural” i retirar-li aquesta catalogació suposaria allargar encara més els terminis de renovació del CAP. 

Els partits no ho veuen clar

L’anàlisi que van fer els tècnics del Servei Català de Salut durant els darrers anys va arribar a contemplar vuit alternatives per fer un nou CAP, però finalment només es va considerar una com a viable, la de situar-lo a l’espai que ocupa l’antiga capella i el pati dels tarongers, acumulant un espai de prop de 700 metres quadrats. Una consideració que ràpidament va ser rebutjada per Patrimoni Cultural, un ens que depèn de la consellera Laura Borràs (PDeCAT), en contraposició a la proposta de la cartera de Salut, en mans d’Alba Vergés (ERC). De fet, el grup demòcrata té un fort vincle amb la proposta de dedicar la capella a l’ampliació del museu d’art contemporani, ja que va ser durant el seu mandat (2013) quan es va acordar aquesta cessió. 

La plataforma CAP Raval Nord compta amb el possible suport de Barcelona en Comú i la CUP, però no té clar el del PSC i ERC

Actualment, el PDeCAT de Barcelona manté que la capella s’ha de destinar a l’ús previst i que per donar reposta a la demanda del nou CAP, l’Ajuntament té “capacitat de gestió de sòl per trobar una solució” i generar nous espais. “Si volen, es pot”, conclouen fonts del partit demòcrata al TOT Barcelona. Segons les mateixes fonts, els regidors Xavier Trias i Jaume Ciurana es van reunir amb els professionals del CAP per explicar-los la situació. Tot i així, el resultat d’aquella trobada no va ser plat de bon gust per CAP Raval Nord. En aquella reunió, segons critica la representant de la plataforma ciutadana, Laura Romera, l’exalcalde de Barcelona “va arribar a proposar la idea d’expropiar edificis on viuen veïns per fer lloc al nou CAP i mantenir el Macaba a la capella”. Des del PDeCAT, però, neguen aquestes declaracions.

Menys clars són la resta de partits. D’una banda, des d’Esquerra Republicana, van ser els primers en celebrar la decisió que deixava la capella com a única opció viable. En una piulada a Twitter, el compte d’ERC a Ciutat Vella anunciava que el Raval tindria “un nou CAP a la Capella de la Misericòrdia” i s’afegia que era la mateixa Esquerra Republicana la que donava “resposta a una necessitat del barri que feia 12 anys que s’arrossegava”. Aquell dia era el mateix en què va canviar el lideratge del partit, marxant Alfred Bosch, i des de llavors la posició d’Esquerra s’ha presentat més ambígua. Fonts d’ERC han remarcat a aquest diari que el CAP és una “urgència” i és “fonamental”, però que “també és important l’ampliació del Macba”. De la mateixa manera, es demana al govern municipal que “podria plantejar alternatives, si les té”.

 

Una postura que tampoc aclareix el Partit Socialista, que no s’ha posicionat encara sobre el futur de la capella de la Misericòrdia, però que en una conversa a Twitter reclama al consistori que aporti més d’una solució possible i que no es plantegi “només una de bona i una de dolenta”.

Les entitats veïnals s’ho miren amb desconfiança i critiquen que partits d’esquerres “facin oposició dolenta”, apunta Santi González, quan “està en joc un equipament de primera necessitat amb el suport absolut del barri”. Però per no capficar-s’hi, l’entitat CAP Raval Nord intentarà reunir-se amb tots els grups polítics paral·lelament a la recollida de signatures per explicar-los la situació dels professionals i intentar convèncer-los per quan arribi el ple, previst pel febrer, en què ho hagin de votar. De moment, veuen amb esperança el possible suport dels regidors de Barcelona en Comú (11) i la CUP (3), però no tenen clar poder arribar als 21 vots necessaris, que es resoldrien amb els socialistes (4) i republicans (4+1).

 

 

Més notícies
Salut rebutja la contraoferta del MACBA i reclama la Capella de la Misericòrdia
Notícia: Salut rebutja la contraoferta del MACBA i reclama la Capella de la Misericòrdia
Comparteix
La conselleria manté la pugna amb Cultura per aquest solar, on vol ubicar-hi l'ampliació del CAP Raval
El MACBA contraataca per quedar-se la Capella de la Misericòrdia, que també vol Salut
Notícia: El MACBA contraataca per quedar-se la Capella de la Misericòrdia, que també vol Salut
Comparteix
Tant el museu d'art contemporani com el CAP Raval es disputen un solar municipal per ampliar les seves instal·lacions
Ajuntament i Salut s’alien per fer el nou CAP Raval Nord a la capella que era per al Macba
Notícia: Ajuntament i Salut s’alien per fer el nou CAP Raval Nord a la capella que era per al Macba
Comparteix
El Servei Català de Salut presenta l'espai del carrer Montalegre com l'única possibilitat pel nou equipament després d'anys d'estudiar-ne alternatives
Cultura no renuncia a la capella de la Misericòrdia per ampliar el Macba
Notícia: Cultura no renuncia a la capella de la Misericòrdia per ampliar el Macba
Comparteix
El departament assegura que si l’Ajuntament es fa enrere i no cedeix l’edifici seria un “greu problema”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa