Un nou pla combatrà el top manta amb jardineres i paradetes

L'Ajuntament, la Generalitat i l'Estat s'han posat d'acord en plantejar obstacles per reduir la venda ambulant al Front Marítim

Els diferents actors implicats en l’abordatge dels manters han subscrit un acord per afrontar el top manta a Barcelona que inclou la instal·lació de jardineres i de paradetes per dissuadir els venedors ambulants al Front Marítim, segons ha avançat El Periódico i han confirmat fonts municipals a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Aquesta mesura, implementada al Portal de l’Àngel per l’alerta antiterrorista, ha fet disminuir la presència de manters en aquesta zona. El document de treball també preveu estendre el dispositiu permanent de plaça Catalunya i del Portal de la Pau a altres punts de la ciutat. La Guàrdia Urbana liderarà els operatius perquè té la competència sobre ocupació de l’espai públic, però comptarà amb el suport dels Mossos d’Esquadra, en la línia del que ja succeeix.

Aquest document de treball implica l’Ajuntament, la Generalitat, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, el port, Renfe i TMB. Els Mossos i els cossos policials espanyols es comprometen, segons les mateixes fonts, a fer un pla de xoc per intervenir la mercaderia i les xarxes d’importació i venda, tant en naus com a les duanes. A les estacions de Renfe o de metro seran els vigilants de seguretat els que hauran d’evitar que s’hi instal·lin els venedors ambulants, així com impedir el trasllat de mercaderia fora de Barcelona. També hi haurà col·laboració amb la Policia Portuària a la zona del port. 

També es plantegen projectes per ajudar els manters a trobar una sortida laboral, amb la col·laboració de Barcelona Activa. Una opció sobre la taula és la feina als mercats municipals, a Mercabarna i a la Confraria de Pescadors de Barcelona. L’Ajuntament es compromet a ampliar els plans d’ocupació municipal que ja existeixen, i que l’any passat van suposar la contractació de 100 venedors ambulants. El 72% ja ha trobat una altra feina i no ha tornat a la manta, apunten des del consistori. També hi ha la cooperativa de roba i serveis DiomCoop, que espera seguir creixent sense dependre de les subvencions. El document parla de la possibilitat de modificar la Llei d’estrangeria per escurçar d’un any a tres mesos el termini per aconseguir un permís de feina.​

La decisió té molt a veure amb la prova pilot que van engegar l’Ajuntament juntament amb el Port de Barcelona el setembre per posar terrasses i jardineres a la zona del Port Vell. La iniciativa per evitar que s’hi col·loquessin els manters ha estat tot un èxit i això hauria suposat que es proposés estendra-la a altres punts. En aquell projecte, els restauradors van quedar molt “satisfets”, van explicar al TOT Barcelona. 

Més informació

Nou comentari