Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un compte de Twitter en guerra amb els carteristes i amb les veus que els critiquen
  • CA

La crispació per la inseguretat va a més dia a dia als carrers de Barcelona i, especialment, al metro, un espai tancat que s’està convertint en una olla a pressió i on hi ha cada dia enfrontaments a crits, insults i una perillosa proximitat física, entre grups que foragiten suposats carteristes i els sospitosos.

Aquest clima és alimentat per multitud de vídeos que es publiquen en diversos comptes de Twitter, entre els quals hi ha Helpers BCN, una plataforma impulsada per persones que no surten de l’anonimat –ni en conversa privada amb periodistes– i que recull avisos, denúncies i vídeos que rep directament o que retuiteja d’altres comptes. 

Un dels comptes que més repiula és Patrullaciudadanabcn, on es troben cada dia escenes de grups que persegueixen suposats carteristes amb crits i insults, i arriben a incitar els usuaris que els vegin a “recordar”  la cara dels suposats lladregots, alguns dels quals es regiren contra els acusadors, de manera que s’acaben creant enfrontaments directes.

En algunes ocasions, altres usuaris del transport en desacord amb aquestes pràctiques també hi intervenen. Aleshores la discussió és a tres bandes. És el que va passar amb una sospitosa de carterista el cap de setmana passat: un viatgera qüestionava l’actuació de la patrulla ciutadana mentre la dona assenyalada cridava i, en ple atac de nervis, mostrava els pits i la vulva amb to desafiant. El vídeo va ser retuitejat per Helpers BCN.

Captura d'imatge del vídeo de l'esbroncada a dues sospitoses de carteristes al metro

Captura d’imatge del vídeo de l’esbroncada a dues sospitoses de carteristes al metro

Els darrers dies, tant la premsa –el TOT Barcelona ha publicat aquest dimecres mateix un reportatge sobre la preocupació dels sindicats policials– com alguns responsables polítics –entre els quals el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle– han començat a alertar dels perills d’aquests grups, que ja fa temps que tenen detractors que els acusen de xenofòbia a la mateixa xarxa.

Avui, Helpers BCN ha llançat un comunicat en què assegura que vol aclarir “rumors i notícies falses [sobre ells] a xarxes socials i mitjans de comunicació”. 

En el comunicat, asseguren que no magnifiquen la inseguretat perquè només mostren “un 0,3% dels delictes diaris” –no se sap com calculen aquest percentatge–, neguen que criminalitzin col·lectius i ètnies determinades, mantenen que “totes les notícies” són “fets reals i contrastats”, i mantenen que no tenen “cap contacte amb patrulles ciutadanes”, malgrat que en difonguin els seus vídeos, com és el cas de Patrullaciudadanabcn.

  

Més notícies
Sindicats policials alerten que les patrulles ciutadanes “poden fer més mal del que volen evitar”
Notícia: Sindicats policials alerten que les patrulles ciutadanes “poden fer més mal del que volen evitar”
Comparteix
Denuncien que les organitzacions veïnals neixen del fracàs polític per gestionar la delinqüència però desaconsellen formar-ne part
Allau de veïns autoorganitzats contra la inseguretat
Notícia: Allau de veïns autoorganitzats contra la inseguretat
Comparteix
Variacions de les velles patrulles ciutadanes proliferen a Barcelona mentre les xifres de delinqüència pugen contínuament
El nou govern municipal anuncia que “combatrà” les patrulles ciutadanes
Notícia: El nou govern municipal anuncia que “combatrà” les patrulles ciutadanes
Comparteix
El tinent d'alcaldia encarregat de Seguretat ha remarcat que "no pot haver-hi autoorganització" en un tema "tan sensible" com la seguretat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa