Els pressupostos participatius de Barcelona aquest mandat tenen un líder clar, si més no en la primera fase de votacions. Dels 822 projectes presentats per ciutadania i entitats, el que més vots ha rebut amb molta diferència és habilitar un camp esportiu per a esports minoritaris com el criquet. Es tracta del camp municipal de futbol Julià de Capmany, ubicat a la muntanya de Montjuïc. Ha registrat fins a 2.441 adhesions, mentre que la resta no arriben ni al miler.

En joc hi ha 30 milions d’euros, el pressupost que s’hauran de repartir aquest mandat els projectes finalistes. Ara, els 20 amb més suports de cada districte, 204 en total, avancen a la fase definitiva, entre el 10 i el 20 de juny. Per categories, els vinculats a equipaments i entorns escolars són els que han recollit més suports i representen la quarta part dels que passen a la següent fase. Entre el 22 de març i el 5 d’abril, s’han emès 47.833 suports i la plataforma Decidim.Barcelona ha més que doblat el nombre de persones registrades.

Segons l’Ajuntament, les xifres de participació mostren l’interès generat pel procés i s’expliquen també per la difusió realitzada pels mateixos grups promotors de les iniciatives. Sants-Montjuïc (10.004 vots totals), l’Eixample (8.299) i Sant Martí (7.872) són els districtes on hi ha hagut més mobilització. No tots els districtes tenen assignat el mateix pressupost. Ciutat Vella podrà percebre 3,4 milions d’euros; l’Eixample, 3; Sants-Montjuïc, 3,6; Les Corts, 2; Sarrià-Sant Gervasi, 2,2; Gràcia, 2,4; Horta-Guinardó, 3,2; Nou Barris, 3,6; Sant Andreu, 3 i Sant Martí, 3,6.

On i quan votar

La votació de la fase definitiva tindrà lloc entre el 10 i el 20 de juny, serà en format digital a través de la plataforma Decidim.Barcelona i comptarà amb dos punts de suport presencials a cadascun dels districtes (amb l’excepció de les Corts, que en tindrà només un). Estaran ubicats a les seus de Districte i altres equipaments de proximitat i durant almenys 7 dies comptaran amb personal d’atenció.

El procés de votació funcionarà amb el mètode de la cistella de la compra. D’acord amb el pressupost assignat a cada districte i el cost de cada projecte, cada persona empadronada a la ciutat de 14 anys o més podrà triar tants projectes com consideri fins a esgotar el pressupost. Finalment, els projectes seleccionats més vegades seran els que resultaran finalment elegits per dur-se a terme, de manera que s’esgotin els 30 milions d’euros dels pressupostos participatius.

Per tipologies, de pacificació o remodelació de carrers s’han prioritzat 36 projectes; d’espais verds i horts urbans, 24; de mobilitat i xarxa ciclista, 21; d’espais de joc infantil, 14; de millora de l’espai públic, 13; d’equipaments de proximitat, 9; d’espais esportius, 9; de mobiliari urbà, 7; d’ascensors i escales mecàniques, 4; de memòria històrica, 4; d’equipaments per a col·lectius específics, 3; de tecnologia, 2 i altres equipaments, 7.

Els més votats a cada districte

Sants-Montjuïc ha estat el districte amb més suports, amb 10.004, en bona part gràcies a l’èxit del camp de criquet a Montjuïc. Altres projectes molt votats han estat recuperar la nau dels Germans Climent –afectada per un polèmic tanatori– perquè sigui la seu social dels Castellers de Sants (350 suports) i millorar els espais que formen el Passatge del Vapor Vell per ordenar els usos actuals i preveure’n de nous (284 suports).

A causa d’un empat en el nombre de suports, a Ciutat Vella, amb 2.458 suports rebuts, són 21 els projectes que passen a la següent fase. Els que han tingut més suports són l’adequació de la seu de l’Institut Verdaguer, al parc de la Ciutadella, en un centre de recerca tecnològica (153 suports); la creació d’un jardí urbà a la placeta d’entrada a l’escola bressol Mont Tàber (141 suports) i instal·lar més espais d’higiene personal per a les persones sense llar (106 suports).

A l’Eixample, amb 8.299 suports rebuts, els projectes amb més suports a la fase decisòria han estat l’adequació dels patis escolars a través de la naturalització per mitigar els efectes del canvi climàtic i l’adequació com a espais comunitaris d’oportunitats educatives, de coeducació i d’igualtat (531 suports); la compra i reforma d’un local per l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí (500 suports) i guanyar dos espais a l’Esquerra de l’Eixample mitjançant l’obertura i millora dels patis de les escoles Auró i Diputació perquè siguin ombrejats i oberts al veïnat (487 suports).

Al districte de les Corts, amb 1.689 suports, els projectes més votats han estat l’ampliació i pacificació de la vorera sud de travessera de les Corts entre Vallespir i Numància, amb una barrera vegetal de protecció a l’escola Duran i Bas (125 suports); la construcció d’un carril bici a tota la travessera de les Corts (115 suports) i afavorir la participació de les joves en la dinamització del teixit social de les Corts amb la dotació de les eines necessàries (99 suports).

A Sarrià-Sant Gervasi, amb 2.884 suports, destaquen la renovació i adequació del parc de la Font del Racó com a racó de salut, aprenentatge i natura (292 suports); la urbanització del carrer Romaninar, a Vallvidrera, una petició històrica dels veïns (153 suports) i la pacificació i urbanització de les connexions de l’eix viari entre els barris de muntanya de les Planes (142 suports).

A Gràcia, amb 4.098 suports rebuts, els projectes més votats són renovar els patis escolars de l’escola Pau Casals, al Camp d’en Grassot, amb una perspectiva esportiva i inclusiva (705 suports); la transformació de l’àrea de jocs de la plaça de John Lennon (303 suports) i la pacificació de l’entorn de l’escola Rius i Taulet (260 suports).

Horta-Guinardó, amb 5.129 suports, concentra tres de les quatre iniciatives relatives a ascensors i escales mecàniques, ateses les condicions orogràfiques del districte. A part d’aquests, els projectes més votats són l’adequació del solar anomenat la muntanyeta per la comunitat educativa de l’escola Àngels Garriga, a la Font d’en Fargues, per formalitzar els usos educatius i recreatius d’aquest espai (635 suports); la transformació del Pati Obert de l’Escola de les Aigües en un jardí que representi un refugi climàtic (362 suports) i un renovat poliesportiu pel barri a l’Institut Escola Coves d’en Cimany (227 suports).

A Nou Barris, amb 1.728 suports, destaquen la remodelació dels equipaments del pati de l’escola Santiago Rusiñol per eliminar les barreres arquitectòniques i adoptar mesures de seguretat adients (187 suports); la creació de parc esportiu infantil, juvenil, sènior i de persones amb discapacitat a la zona esportiva de Can Dragó (176 suports) i modificar l’ús actual d’aparcament d’un solar al barri de Porta, al carrer de Pintor Alsamora, per fer-hi un hort urbà (124 suports).

A Sant Andreu, amb 3.672, els projectes amb més suports han estat la pacificació de l’entorn escolar de l’escola Ramon Llull, al barri del Congrés i els Indians (255 suports); la renovació de la gespa del terreny de joc de l’estadi municipal Narcís Sala (183 suports) i la pacificació de l’entorn de l’escola Congrés Indians (175 suports).

A Sant Martí, amb 7.872 suports rebuts, els projectes més votats són l’ampliació, reforma i cobriment de la pista poliesportiva Pujades, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (480 suports); la millora, cobriment o trasllat de la pista d’hoquei línia de l’Institut Icària, a la Vila Olímpica (459 suports) i la reforma de l’espai de menjador i dotació d’una cuina pròpia a l’escola La Pau per compartir l’escola, l’institut i el barri (393 suports).

Nou comentari

Més notícies
Hm Rashal Hawlader (dreta) durant la presentació de l'equip de criquet / Jordi Borràs

Els bengalins de Barcelona es conjuren contra la droga amb un nou club de criquet

Entrenen i juguen en pistes multiusos davant del 'no' municipal a un camp específic per aquest esport

Els primers pressupostos participatius de Barcelona, en 4 preguntes amb resposta

S’han reservat 75 milions d’euros del pressupost municipal perquè els veïns i les veïnes decideixin com volen invertir-los. T'expliquem com fer-ho