Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els primers pressupostos participatius de Barcelona, en 4 preguntes amb resposta
  • CA

Per primera vegada, l’Ajuntament de Barcelona promou uns pressupostos participatius per al conjunt de la ciutat. S’han reservat 75 milions d’euros del pressupost municipal perquè els veïns i les veïnes decideixin com volen invertir-los als barris.

Els pressupostos participatius de ciutat formen part d’un procés més ampli per definir les prioritats, els objectius i les actuacions dels propers quatre anys. El PAM, el pla municipal per al conjunt de la ciutat, i els deu plans específics per als districtes (PAD) són documents que s’elaboren amb la participació de la ciutadania.

1. Què vols per al teu barri?

Aquesta és una ocasió especial, un exercici de democràcia directa pioner a la ciutat. Els veïns i veïnes de Barcelona decideixen com invertir una part del pressupost municipal.

Les decisions estaran en mans només de la ciutadania. Les iniciatives que compleixin els requisits tècnics i rebin més vots de la ciutadania es faran realitat. Transformaran les places, crearan nous espais per al veïnat o milloraran els nostres carrers.

2. Com s’hi pot participar?

A) Presentant projectes

Es poden presentar projectes que siguin perdurables en el temps, com ara:

  • La construcció d’equipaments de dimensions reduïdes, com pistes esportives o punts verds.
  • Les millores en equipaments existents, com posar vestidors en una instal·lació esportiva o habilitar una aula informàtica en un casal de barri.
  • Les millores a l’espai públic, com pacificació de carrers, remodelació de places, millores en parcs o zones verdes, ampliació d’àrees d’esbarjo de gossos o millores en l’enllumenat.
  • Les infraestructures i el mobiliari urbà, com bancs, escales mecàniques o ascensors en espais públics o àrees de jocs infantil.

B) Votant per escollir entre els projectes presentats

Cada districte té un pressupost específic per executar les iniciatives proposades i són els veïns i les veïnes els qui diuen la darrera paraula. Les persones majors de 14 anys empadronades a Barcelona poden donar suport i votar les propostes de dos districtes, el seu i un altre que triïn.

3. Quin són els espais de participació?

  • Decidim.Barcelona. A través de la plataforma de participació decidim.barcelona es poden presentar projectes d’inversió i seguir l’evolució dels projectes presentats.
  • Trobades presencials. En tots els districtes es duen a terme debats i sessions presencials. També hi ha punts de participació itinerants als carrers, places i equipaments dels barris.

 

Un equip de criquet de Barcelona amb la cadira de l'Ajuntament que simbolitza l'accés dels ciutadans als pressupostos participatius / Ajuntament de Barcelona

Un equip de criquet de Barcelona amb la cadira de l’Ajuntament que simbolitza l’accés de la ciutadania als pressupostos municipals / Ajuntament de Barcelona

4. Quin calendari tenen?

La ciutadania pot participar-hi entre el febrer i el juny de 2020, per decidir els projectes d’inversió que es duen a terme, en tres fases.

  • Debats i presentació de projectes: del 3 de febrer al 27 de març.
  • Priorització: cada projecte sumarà suports per poder passar a la fase de concreció i votació del 20 al 30 d’abril.
  • Votació final: del 26 de maig al 7 de juny.

Tota la informació actualitzada, a la plataforma decidim.barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa