Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un búnquer a Nou Barris guardarà droga confiscada a tot Catalunya
  • CA

La manera de guardar la droga decomissada al cos dels Mossos d’Esquadra canviarà aviat. La policia catalana passarà a tenir un búnquer que servirà per fer la custòdia de la droga intervinguda a tot Catalunya, segons ha pogut saber el TOT Barcelona a partir de diferents fonts policials. Aquest fortí estarà ubicat a Nou Barris, concretament a les dependències dels mossos a Trinitat Nova. Està previst que s’acabi de construir durant el primer trimestre del 2021.

La possibilitat de tenir un gran espai dedicat de manera exclusiva a la custòdia de la droga, des del decomís fins a l’ordre judicial de destruir les proves, s’havia convertit en una reclamació sindical recurrent els últims anys. Especialment per la marihuana. El país s’ha convertit en un dels principals territoris de consum intern, però també de producció cap a l’exterior, d’aquesta droga. Això ha suposat un boom de plantacions, màfies i negoci amb el cànnabis. I alhora, els Mossos d’Esquadra han multiplicat les intervencions vinculades a vivers de marihuana. En aquest sentit, un informe de la policia catalana del passat mes de març arribava a advertir que Catalunya s’havia convertit en l’epicentre europeu del mercat il·legal de la marihuana.

Aquest auge, en alguns casos, ha suposat un maldecap a l’hora de fer la custòdia de centenars de plantes en dependències policials i ha tensat els mecanismes de custòdia en pics d’operacions antidroga. En els pitjors moments, s’ha optat per deixar les plantes decomissades assecant-se en la zona de l’aparcament d’algunes comissaries i depenent de la ubicació dels conductes de ventilació s’han donat casos de marejos i molèsties entre els agents que treballaven a l’edifici o entre els ciutadans que s’apropaven a fer una denúncia. Així ho han denunciat diversos sindicats els últims anys, que van arribar a enviar una carta a la direcció general de la policia el passat octubre reclamant “un espai comú a tot el territori per a l’assecament i emmagatzematge de les plantes”.

Un nou dipòsit per a cànnabis i drogues dures

Ara, finalment, es complirà la seva petició. Nou Barris es convertirà en el punt central de la vigilància de la droga a Catalunya. Això suposa que les comissaries associades als casos deixaran de fer la seva pròpia custòdia de manera permanent. De fet, segons apunten fonts coneixedores del projecte a aquest diari, es treballa amb la idea de convertir l’espai en el dipòsit de tota mena de droga intervinguda, des de cànnabis fins a heroïna, cocaïna o metamfetamines. Les substàncies romandran en aquell espai des del moment en què finalitzi l’operatiu i fins que el jutge consideri que aquella prova ja pot ser destruïda. Aquest procés pot trigar mesos, en alguns casos.

El projecte es va posar en marxa l’any passat i s’ha estat treballant els últims mesos amb la intenció de tenir-lo enllestit a finals del 2020, però ha patit contratemps darrerament. Els operaris que havien d’acabar de construir el búnquer s’han hagut de confinar i els terminis s’han retardat. Ara la previsió és que el fortí de la droga estigui acabat abans de la primavera.

El nou espai de conservació de la droga comptarà amb un gran desplegament d’elements de seguretat interna per vetllar perquè la cadena de custòdia no tingui mancances –i evitar així casos com el del quilo de cocaïna desaparegut de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols, el passat novembre–. Alhora, però, també requerirà que es posin en marxa nous mecanismes de protecció de les dependències policials, ja que passaran a contenir un estoc de droga gegantí. Tots aquests passos s’hauran d’acabar de donar els pròxims mesos, insisteixen les mateixes fonts.

Més notícies
L'avís dels veïns ha permès comissar 2.000 plantes de marihuana a Sant Martí / CME
Un avís dels veïns permet comissar 2.000 plantes marihuana a Sant Martí
Notícia: Un avís dels veïns permet comissar 2.000 plantes marihuana a Sant Martí
Comparteix
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana ha detingut una persona
Els Mossos han trobat droga per valor d'un milió d'euros / CME
Desmantellades 15 plantacions de marihuana a Barcelona
Notícia: Desmantellades 15 plantacions de marihuana a Barcelona
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra han intervingut droga valorada en un milió d'euros
Triple porta de ferro al 'narcobúnquer' desmantellat a Sants-Montjuïc / Mossos d'Esquadra
VÍDEO | El ‘narcobúnquer’ de Barcelona que venia droga 24h / 365 dies
Notícia: VÍDEO | El ‘narcobúnquer’ de Barcelona que venia droga 24h / 365 dies
Comparteix
Els Mossos desmantellen un punt de venta 24 hores a Sants-Montjuïc amb triple porta de ferro contra la policia
Pla curt del maleter del cotxe amb un doble fons ple de cocaïna / ACN
Operació antidroga contra un grup de Nou Barris que funcionava amb el líder a la presó
Notícia: Operació antidroga contra un grup de Nou Barris que funcionava amb el líder a la presó
Comparteix
En aquest segon dispositiu s'han detingut tres persones i troben 25 quilos de cocaïna i 61.000 euros

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Un d’aqui a desembre 21, 2020 | 09:41
    Un d’aqui desembre 21, 2020 | 09:41
    La Guàrdia Civil i la Policia Nacional tindran accés a aquest lloc?... no se jo siii...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa