Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Trilla confirma una “7a onada” de Covid i situa el màxim al juliol
  • CA

El repunt de contagis de Covid d’aquests dies és, efectivament, la “7a onada” de pandèmia. El doctor Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona no dubta a denominar així el moment actual i analitza quins factors han millorat respecte a les anteriors onades i quins encara preocupen. Per una banda, demana tranquil·litat perquè la major part de casos seran lleus i no cal aplicar les restriccions de l’any passat.

Però d’altra banda, avisa que les nombroses baixes de personal sanitari faran “molt probable” que calgui desprogramar activitat assistencial altre cop: “Si falla algun anestesista, infermera d’UCI, neuròleg o neurocirurgià, jo no el puc substituir. Intentarem fer la nostra feina cada dia el millor possible”. “És molt probable que haguem de desprogramar alguna cosa”, ha afirmat en una entrevista a l’agència ACN.

“Ens preocupa la situació? Nosaltres sempre estem preocupats perquè no t’agrada que això passi, però la majoria de la població podria i pot fer una vida normal”, ha valorat. Sobre si la setena onada pujarà molt o poc, ha admès que encara no se sap i que segurament queden encara unes setmanes de creixement dels casos: “Les previsions que va fer el BIOCOMSC [epidemiologia matemàtica] indiquen que probablement fins ben entrat el mes de juliol no arribarem al màxim“.

Menys terceres dosis, més contagiats

Lamenta que la crida per rebre la tercera dosi de vacunació no ha atret tanta gent com les dues anteriors, que van tenir més èxit, i hi veu una causa directa de la consolidació d’aquest repunt com a onada. “Això és ciència ficció, però si la mateixa població que està vacunada amb dues dosis estigués vacunada amb tres dosis, ara estaríem en una setena onada d’una magnitud notablement inferior”, ha augurat.

Tot i que ara molts casos són lleus, el número d’ingressos hospitalaris s’ha duplicat a Barcelona en un mes. Trilla ha detallat que al Clínic hi ha ara 150 pacients Covid ingressats a planta, dels quals 18 a l’UCI. Distingeix, però, que la meitat dels ingressats ho estan per altres causes i a més a més tenen el virus, però no és la patologia principal. Mentre la malaltia no sigui greu i la repercussió en el sistema sanitari sigui moderada, no creu que calgui tornar a activar les alarmes: “Aquestes onades seran bastant habituals i es podran viure amb normalitat”.

Recuperar restriccions ho descarta perquè no creu que es compleixin: “La gent està molt fatigada i no vol saber res de la pandèmia”. Com a molt es plantejaria aplicar-ne en un brot molt fort en un àmbit “molt, molt, molt concret” on pugui ser efectiva la mesura. Si no hi ha un gir de guió molt fort en la pandèmia, Trilla creu que ja no caldran més confinaments ni decrets de limitacions.

Consells del doctor Trilla

L’actual focus de preocupació dels externs és la població de risc: gent gran però també pacients amb les defenses afeblides per exemple per transplantaments recents, un càncer o tractaments immunosupressors. Encara que portin la 4a dosi de la vacuna posada, poden tenir complicacions si es contagien. Per tant, el principal consell de Trilla és “fer un esforç per protegir encara més” aquestes persones entre tots. “Si jo tinc 30 anys, estic molt sa i no tinc cap problema, doncs perfecte. Però si vaig a veure la meva àvia, que té 85 anys, aquell dia em protegeixo amb la mascareta i intento que no sigui una conversa molt llarga ni en un espai tancat”, exemplifica.

“Soc gran, tinc 60 o 65 anys i vaig a comprar a un lloc que hi ha molta gent tancada, una superfície comercial? Doncs em poso la mascareta. No és obligatòria, però és recomanable anar el més protegit possible, que vol dir en primer lloc vacunar-se i després seguir aplicant les mesures que hem fet servir sempre: distància, ventilació, mascareta i rentat de mans”, completa.

Casaments amb molts assistents i casals d’estiu amb infants que no comparteixen escola normalment poden ser espais de contagi ara que entren en temporada alta. En aquests casos, Trilla recepta “prudència” individual. Qui tingui símptomes, que es quedi a casa voluntàriament. Encara que l’activitat sigui a l’aire lliure: “Als casaments tothom canta, balla, tira tovallons amunt i avall… Hi ha una interacció força important”. Tot i així, es mostra comprensiu a fer petites excepcions. “Es casa la teva filla? Ostres doncs no ho sé. Posa’t la mascareta a la cerimònia i de cara al convit que et guardin una carmanyola”, ha apuntat.

Per als infants, mateix criteri: “Si ha sortit positiu, doncs hauríem de plantejar que algú es quedi a casa amb el nen, perquè portar-lo a l’àvia no és una bona solució”. Tot i admetre que pot haver llars “complicades” en termes de conciliació, creu que no “sembla impossible” trobar una solució perquè és “un període de temps relativament curt, amb persones que estan relativament bé”.

Més notícies
Un infectat per Covid-19 a l'UCI de l'Hospital Clínic de Barcelona / Jordi Play
Els ingressos per Covid als hospitals de Barcelona es doblen en un mes
Notícia: Els ingressos per Covid als hospitals de Barcelona es doblen en un mes
Comparteix
Les hospitalitzacions pugen de 184 pacients a 352 persones infectades entre maig i juny
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un espai habilitat a l'inici de la pandèmia per tractar malalts de Covid / Ajuntament de Barcelona
Colau va multiplicar els contractes exprés per 110 amb la Covid
Notícia: Colau va multiplicar els contractes exprés per 110 amb la Covid
Comparteix
Barcelona va formalitzar 1.004 contractes per la via ràpida el 2020, més que cap altra gran ciutat de l'Estat
Manifestació negacionista contra la vacunació de la Covid-19 al centre de Barcelona / Jordi Play
Quatre negacionistes de la Covid-19, condemnats per causar aldarulls
Notícia: Quatre negacionistes de la Covid-19, condemnats per causar aldarulls
Comparteix
Accepten dos anys i mig de presó per desordres públics i atemptat a l'autoritat
Imatge panoràmica de Barcelona des de l'Observatori Fabra, on s'observa la presència de núvols mitjans i alts durant la sortida de sol del 14 d'abril de 2022 / Alfons Puertas (Observatori Fabra)
Les llars de Barcelona perden un 7,6% de poder adquisitiu des de la covid
Notícia: Les llars de Barcelona perden un 7,6% de poder adquisitiu des de la covid
Comparteix
Una pandèmia mundial, una guerra a Europa i una inflació desbocada retallen la butxaca dels barcelonins

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 30, 2022 | 07:40
    Anònim juny 30, 2022 | 07:40
    I la vuitena per a quan?. Per Nadal, potser?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa