Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els ingressos per Covid als hospitals de Barcelona es doblen en un mes

Els ingressos hospitalaris de pacients contagiats de Covid tornen a créixer a Barcelona. El passat 20 de maig, els hospitals de la ciutat allotjaven 184 persones que havien contret la malaltia, una xifra moderada en comparació amb els moments d’auge de la pandèmia. En canvi, 352 persones estaven hospitalitzades a causa del virus el dilluns passat, 20 de juny, a la ciutat, segons les últimes dades disponibles del Departament de Salut.

El contrast entre dues xifres revela que les hospitalitzacions gairebé s’han doblat en un mes a Barcelona. El nombre de persones ingressades per la infecció no era tan alt a la capital des de feia quatre mesos. Cal remuntar-se al passat 21 de febrer per trobar una dada més alta d’hospitalitzacions. Els hospitals de la ciutat atenien 391 pacients en aquell moment, al final de la sisena onada de la Covid, que va congestionar en especial els centres d’atenció primària.

La nova escalada de contagis -la gran majoria, amb símptomes lleus- i el repunt d’atencions hospitalàries fa que els experts parlin d’una problable setena onada de la pandèmia. La subvariant BA.5 -que deriva de la variant òmicron- s’ha estès en les últimes setmanes fins a convertir-se en la soca dominant. Es caracteritza per tenir una alta capacitat de reinfecció en persones que ja s’han contagiat abans del virus, ha explicat Enric Álvarez, investigador del grup Biocom de la Universitat Politècnica de Catalunya, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Més tests positius

Alhora, també ha pujat el percentatge de casos positius detectats mitjançants proves mèdiques a Barcelona. D’acord a les últimes estadístiques publicades per la Generalitat, el 48,32% de les PCR i dels tests d’antígens practicats a la ciutat dilluns passat i comunicats a Salut van confirmar diagnòstics positius de Covid.

Un mes enrere, quatre de cada cinc proves es saldaven amb resultat negatiu a Barcelona. El 20 de maig passat, el 19,76% de les PCR i dels tests d’antígens constataven casos positius de Covid a la ciutat. Aquest dilluns es van registrar 773 nous positius; just un mes enrere, van ser-ne 445.

Tot i que molt lluny de les xifres esgarrifoses del prime embat de la pandèmia, continua morint gent a Barcelona que no supera la Covid. Segons les dades tancades del Departament de Salut, 41 persones han mort pel virus entre l’1 i el 17 de juny. La xifra s’apropa al balanç de maig passat, a falta gairebé de mig mes perquè comenci juliol. El mes passat, la Covid es va cobrar 51 defuncions a la ciutat.

Setena onada?

Per ara, el Departament de Salut nega que el repunt de contagis acrediti l’inici d’una nova onada de la pandèmia. La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha atribuït les noves infeccions a les variants d’òmicron aquesta setmana. La dirigent sanitària ha destacat que la gran majoria de casos “són poc simptomàtics i es resolen bé al cap d’uns dies”.

Alhora, Cabezas ha instat a no abaixar la guàrdia i ha esperonat la població a injectar-se la tercera dosi de la vacuna de la Covid, en cas de no haver-la rebut. Per la seva banda, Enric Álvarez ha constatat que existeix una “pujada forta” de contagis, que ben bé pot identificar-se amb una onada de casos.

“Els contagis han pujat amb força en una setmana en el tram de 50 anys i de 60 anys”, ha destacat l’investigador de Biocom. L’expert també ha recalcat l’increment “gradual” d’atencions als hospitals, que ha augmentat “de forma una mica més forta en les últimes setmanes”, ha afegit.

Sobre la subvariant BA.5, Álvarez ha explicat que les probabilitats de reinfectar-se són altes en cas d’haver contret abans la malaltia per una de les soques precedents dels virus. Ha indicat que les dades preliminars suggereixen que la possibilitat de desenvolupar símptomes greus de la malaltia baixa amb la subvariant. “La preocupació ara és per les persones vulnerables i la gent més gran, no pas per la població amb bona salut. No hi ha cap indicador que aquesta variant ens dugui a la casella de sortida“, ha tranquil·litzat l’investigador.

Més notícies
Activistes veïnals bloquegen un Bus Turístic / Foto: ABTS

Bloqueig veïnal d’un Bus Turístic contra el boom de visitants postCovid

Notícia: Bloqueig veïnal d’un Bus Turístic contra el boom de visitants postCovid
Comparteix
L'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) avisa que farà més accions com aquesta si no hi ha canvis en el model de ciutat
Notícia: Bloqueig veïnal d’un Bus Turístic contra el boom de visitants postCovid - Mobile
El 30% dels barcelonins ja tenen la tercea dosi de la vacuna ACN

Crida de Salut als joves d’entre 17 i 20 anys perquè es posin aquesta vacuna

Notícia: Crida de Salut als joves d’entre 17 i 20 anys perquè es posin aquesta vacuna
Comparteix
Molts joves que s'havien d'immunitzar contra la meningits entre 2020 i 2021 ho han retardat per la pandèmia
Notícia: Crida de Salut als joves d’entre 17 i 20 anys perquè es posin aquesta vacuna - Mobile
Un passadís de l'Hospital del Mar, en imatge d'arxiu / ACN

L’Hospital del Mar obre la porta a nous tractaments de càncer de còlon i recte

Notícia: L’Hospital del Mar obre la porta a nous tractaments de càncer de còlon i recte
Comparteix
Un equip d'investigadors descobreix un conjunt de marcadors de mal pronòstic en pacients amb aquest tipus de càncer
Notícia: L’Hospital del Mar obre la porta a nous tractaments de càncer de còlon i recte - Mobile
El Mercat de la Boqueria de Barcelona, ple de turistes aquest abril / Jordi Play

Barcelona recupera l’anar i venir d’abans de la pandèmia

Notícia: Barcelona recupera l’anar i venir d’abans de la pandèmia
Comparteix
2,7 milions de persones s'estan a la capital catalana cada dia, mentre que quan es va declarar l'estat d'alarma per la covid-19 van passar a ser-ne 1,6 milions
Notícia: Barcelona recupera l’anar i venir d’abans de la pandèmia - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa