Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Hospital del Mar obre la porta a nous tractaments de càncer de còlon i recte
  • CA

Bones notícies en l’àmbit de la ciència. Investigadors liderats per l’IMIM-Hospital del Mar identifiquen vuit gens de mal pronòstic en pacients amb càncer de còlon i recte, i que obren la porta a tractaments específics. I per què és rellevant? Perquè quan hi ha marcadors de mal pronòstic el tractament amb quimioteràpia no és suficient per eliminar totes les cèl·lules del tumor i una part sobreviu, i passa a un estat embrionari.

Combat contra tumors més resistents

En aquest escenari, el tumor pot reaparèixer amb més força i és capaç de resistir al tractament i generar metàstasi. Els investigadors han reproduït aquest procés en organoides creats a partir de cèl·lules de pacients i han comprovat que en les cèl·lules en aquest estat embrionari s’hi expressen un conjunt de gens.

Les autores principals del treball i investigadores de l’IMIM-Hospital del Mar i del CIBER del Càncer, Laura Solé i Teresa Lobo, expliquen que aquesta firma embrionària pot servir com a eina per “predir el pronòstic dels pacients” i poder considerar tractaments específics. Els resultats es van validar en proves “in vitro” amb tumors humans implantats en ratolins.

Predir el risc de recaiguda

La descoberta és important perquè el fet de conèixer els factors involucrats en el procés de mutació dels tumors permetrà establir el risc de recaiguda. S’ha comprovat que les cèl·lules que no moren per la quimioteràpia fan aquesta conversió embrionària. Amb aquests primers resultats, la intenció és tenir informació no només per determinar el pronòstic dels malalts, sinó també per determinar nous tractaments i personalitzar-los en el cas dels pacients més afectats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa