Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sis de cada deu dones sense llar han patit violència l’any 2022 a Barcelona

Un informe del centre d’acollida ASSÍS dictamina que sis de cada deu dones que estan en situació de sense llar manifesten haver patit algun tipus de violència l’any 2022, una dada que s’incrementa un 14% respecte a les dades recollides el 2021. Pràcticament totes -un 97%- han patit violència psicològica; un 67%, física; i un 61%, sexual. Des de l’associació, a més, destaquen el fet que pràcticament la meitat d’aquestes violències són perpetrades per persones que no estan en la mateixa situació d’aquestes persones, un fet que indica la vulnerabilitat a què estan exposades.

Les dones sense llar han patit alhora més violència que els homes. Segons dades de l’ASSIS, un 58% de les dones han patit assetjament i intimidació al carrer. En el cas dels homes la xifra continua sent alta, però no arriba als nivells de patiment de les dones. En aquest cas, un 49% han manifestat haver patit aquest tipus de discriminació. Pel que fa a les agressions físiques, un 54% de les dones han estat afectades, enfront del 41% dels homes. I l’agressió sexual afecta el 25% de les dones i és inexistent en el cas dels homes.

“El sensellarisme femení està invisibilitzat”

Per a la responsable de Dones Amb Llar d’ASSÍS, Elena Sala, aquestes dades demostren que “el sensellarisme femení encara està molt invisibilitzat”. I en posa un exemple: “El passat mes d’octubre l’INE va publicar l’enquesta de persones sense llar 2022 i el titular era que el sensellarisme s’havia incrementat a l’Estat un 24,5% respecte a 2012, però ningú ha fet una lectura amb perspectiva de gènere posant el focus en què, segons la mateixa enquesta, el sensellarisme femení s’ha incrementat 147% en els darrers 10 anys”.

“El que no es mira, no es veu”

En aquesta línia es pronunciava fa mesos la mateixa Elena Sala en un reportatge sobre sensellarisme ocult del TOT Barcelona. “El que no es mira, no es veu”, afirmava llavors Sala. La Laia Vila, treballadora de la Fundació Arrels, comparteix en aquest reportatge la mateixa diagnosi i arriba a afirmar que “la dona -culturalment- ha nascut per cuidar i, per tant, per aguantar”, un fet que la fa resistir i provoca que hi hagi “dones en cases que estan en pitjors condicions que alguns homes del carrer“. Totes dues manifesten que hi ha moltes dones que no estan sent comptabilitzades en els registres per aquest motiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa