Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Recorden les 400 persones sense llar que han mort a Barcelona

La Fundació Arrels alerta que en els darrers set anys han mort 400 persones que vivien al carrer, el que suposa més d’un mort a la setmana. Aquestes xifres són significatives de la vulnerabilitat amb què viuen les persones sense sostre. Per visibilitzar totes aquestes persones, l’entitat col·locarà més de 400 plaques de record d’aquestes persones.

Cada placa mostrarà el nom i l’edat que tenien quan van morir. El projecte també vol visibilitzar el drama dels sense sostre a les escoles. Per això seran 300 estudiants de deu centres educatius qui duguin a terme l’acció. Des d’Arrels volen conscienciar els joves que viure al ras escurça la vida.

Es necessiten accions polítiques

Aquesta iniciativa no és nova. L’any 2016 l’entitat va començar a sortir al carrer per donar la cara per les persones que morien de fred a la via pública. Ho han fet cada mes d’octubre. Volen canviar la mirada que es té d’aquest col·lectiu vulnerable i deixar de veure la vida al carrer des de la normalitat. La fundació també vol denunciar que es tracten de “morts invisibles”.

Ara bé, amb la participació ciutadana no és suficient. Des d’Arrels asseguren que es necessiten “accions polítiques perquè ningú perdi casa seva”. Justament, el mercat de lloguer a Barcelona ha patit recentment una transformació provocada per una alta demanda i una reducció de l’oferta disponible, que ha caigut en un 30% aproximadament. Tot plegat fa que en molts districtes de la ciutat ja se superin els 1.000 euros de mitjana.

Cada cop hi ha més agressions

El drama d’aquestes persones no només passa pel fred que passen durant les nits, per exemple. També pateixen agressions constants que sovint no es veuen reflectides en lloc. El 70% dels sensesostre que van ser entrevistats fa un any al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a Ciutat Vella que havien patit agressions. El 60% dels sondejats al Gòtic, a Sant Antoni, al Poble-sec i a la Nova Esquerra de l’Eixample també van declarar que havien patit violència.

Un cas és el de’n Giorgio, que va sobreviure al carrer. Ara treballa a Arrels i, en una conversa amb el TOT Barcelona va lamentar que “és una violència que no comprenc. No és per robar, perquè a algú que s’està al carrer no li podran arrencar un Iphone ni 100 euros, és clar. És, simplement, violència gratuïta”. En altres persones, en Giorgio és un dels que treballa per visibilitzar totes aquestes accions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa