Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El parc de Glòries creix amb 5 espais singulars i un mirador
  • CA

El futur parc de Glòries fa un pas més amb l’aprovació de les obres de la zona verda que cobrirà els túnels de la Gran Via i completaran la meitat de parc ja estrenada el 2019. Ara serà el torn de la meitat sud de la plaça, que estendrà la presència de vegetació i espais d’estada fins als peus del Museu del Disseny (DHUB).

El govern municipal ja ha aprovat el projecte executiu de les obres, que preveu licitar el juny i adjudicar a l’octubre. Així, els operaris arribarien a Glòries abans que acabi l’any. S’hi estaran uns 20 mesos, així que la data de finalització –si no hi ha contratemps– seria entre finals d’estiu i principis de tardor de 2024. És a dir, en cap cas l’ampliació del parc es podrà veure ni estrenar per les eleccions de 2023. L’espai en obres són 4,3 hectàrees i el pressupost ronda els 26,4 milions d’euros. En paral·lel avançaran les obres del tramvia, que ja han començat.

S’hi plantaran fins a 472 nous arbres i se’n recuperaran 46 que ja hi havia a la zona. Són tots els arbres que admetia un subsòl tan farcit d’infraestructures, admet el consistori, que promet plantar exemplars de mida mitjana perquè la nova Glòries ja tingui de bon inici l’aspecte de parc i hi hagi abundant ombra. Seran d’espècies molt diverses i cap d’elles acapararà més del 15% del total. Com a la Glòries ja executada, també hi haurà “noves de biodiversitat”: 5 espais reservats per la fauna –sobretot ocells–, als que no es podrà entrar per no destorbar-ne la nidificació i alimentació. També serveixen per recollir l’aigua de pluja, perquè en tot l’àmbit no hi ha cap claveguera.

Plànol dels espais singulars al parc de les Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona
Plànol dels espais singulars al parc de les Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona

“El 2024 veurem una nova plaça completament diferent, que simbolitza una nova ciutat, saludable, que prioritza el transport públic, al servei de l’emergència climàtica i amb un espai públic ple de verd on refugiar-nos”, ha proclamat la tinenta d’alcaldia Janet Sanz. “Glòries deixa de ser aquella infraestructura del segle passat per ser un espai del segle XXI pels veïns i veïnes”, ha dit. L’arquitecte municipal, Xavi Matilla, ha celebrat que quan acabin les obres la ciutat guanyarà “9 hectàrees de parc”. “Patim un dèficit important de zones verdes i aquest parc neix amb vocació de ser un espai de referència a la ciutat”, ha dit.

Més formigó i una font-mirall

Serà una franja de parc molt diferent de la que ja està oberta al públic, que es caracteritza per una gran clariana central. A la nova àrea hi haurà més arbres però també més formigó, perquè conté l’encreuament de Diagonal, Meridiana i Gran Via. Les 3 artèries es difuminaran i agafaran forma de camí pavimentat per a vianants i bicicletes. Ja no hi haurà tràfic de vehicles en superfície, és a dir que els cotxes hauran de fer la volta a la plaça i ja no la podran creuar.

Recreació virtual de la font-mirall al futur parc de Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona
Recreació virtual de la font-mirall al futur parc de Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona

Tot i això els “traços” de continuïtat de les tres avingudes faran la nova peça verda no sigui unitària sinó formada per dues peces de verd. El caminet de la Diagonal, a més, estarà pavimentat amb peces prefabricades de formigó de color gris clar, per donar continuïtat visual a l’avinguda, segons el consistori. Fora dels camins transitables, la resta de l’espai estarà pavimentat amb sauló igual que l’entorn de la Clariana.

Al punt on s’encreuen els camins hi haurà una font ornamental molt discreta, en forma de làmina d’aigua tallada pel mig. Es tracta d’una gran pedra de 70 metres de llarg, coberta d’aigua i situada a costat i costat del camí de la Diagonal. “Serà un mirall d’aigua que reflectirà el cel, els arbres i la natura que l’envolta”, ha explicat Anna Coello, portaveu de l’equip Agence Ter – Meta Engineering – Anna Coello, redactors de la Canòpia Urbana.

Espectacles envoltats de bambú

Esquitxant el nou parc hi haurà 5 espais singulars per a diferents perfils de públic i activitats. Per exemple hi haurà un escenari envoltat de vegetació per a espectacles de petit format, la reinvenció de la sortida de metro com a jardí de cactus i una de les noves instal·lacions XXL de joc infantil. A més, un mirador en forma de grada permetrà observar la Gran Via i perdre la mirada en el punt de fuga que forma.

El més gran d’aquests espais és l'”àgora sensorial” Berta Càceres, en homenatge a l’activista ambiental hondurenya assassinada el 2016. Serà un cercle de 1.000 m2 de superfície útil i envoltat de bambú gegant, una pantalla natural que el farà “molt més íntim, més aïllat i més fresc”. Puntualment acollirà espectacles, que donaran ús a 1 dels 4 espais buits que han quedat entre els túnels de la Gran Via i la superfície. Concretament servirà de magatzem i camerino per a les actuacions, connectat amb un muntacàrregues i una escala. A més, una tanca perimetral tancarà l’àgora a les nits i permetrà regular l’aforament quan hi hagi activitats que ho requereixin.

Recreació virtual de l'àgora Berta Càceres al futur parc de Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona
Recreació virtual de l’àgora Berta Càceres al futur parc de Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona

Un “bosc d’elements de joc”

L’altre gran espai singular serà una superàrea de joc, part de les 9 que el consistori ha anunciat pel 2024. Consistirà en dues anelles elevades fins a 3 metres per sobre el nivell de la vorera, “totalment accessibles” perquè una d’elles farà de rampa per pujar a la segona. “Hi haurà molts elements penjant de les anelles, com tobogans i xarxes, serà com un bosc d’elements de joc”, apunta Coello. També tindrà tanca perimetral per clausurar-lo a la nit, tot i que en el cas de l’exitosa àrea de joc que hi ha a la meitat ja construïda del parc la tanca no evita realment les incursions nocturnes d’adolescents i joves.

Recreació virtual de la superàrea de jocs al parc de les Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona
Recreació virtual de la superàrea de jocs al parc de les Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona

Boca de metro espectacular… però no accessible

L’espai que més ús tindrà amb tota probabilitat és l’anomenat Jardí d’immersió, perquè es tracta d’una boca de metro reinventada. L’accés a l’estació de Glòries (L1) més proper al DHUB suprimeix l’últim tram actual d’escales i situa l’accés dels usuaris a una cota de -5 metres, just al mig d’un jardí de cactus situats en 4 grades concèntriques. Dues escales mecàniques i unes convencionals connectaran la boca de metro amb la superfície, però sorprenentment no hi haurà cap ascensor i per tant no serà accessible per a la diversitat de passatgers –cadires de rodes, cotxets, persones que transporten algun pes…– amb dificultats de mobilitat. El consistori argumenta que una altra de les sortides del metro ja té ascensor i que el jardí no es transitable i es podrà admirar igualment des d’una balconada annexa.

Recreació virtual del 'jardí d'immersió que farà d'accés al metro de Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona
Recreació virtual del ‘jardí d’immersió que farà d’accés al metro de Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona

Jocs d’aigua de posar i treure

Entre la superàrea de jocs i la pista esportiva ja existent hi haurà un petit espai de 104 m2 reservat per a jocs d’aigua estivals. Serà una placeta de formigó amb elements dispersors d’aigua, alguns d’ells verticals tipus dutxa, que es podran retirar quan acabi la temporada de calor. A l’hivern farà simplement d’espai d’estada polivalent.

Umbracle polivalent

A prop de la clariana hi haurà un umbracle de 668 m2 per a usos polivalents, que tant podrà acollir actes puntuals a l’ombra com ser “espai de trobada flexible” pels usuaris quotidians del parc. A banda, la zona de vies del tramvia –ja en construcció– davant del DHUB també tindrà una triple pèrgola que doni ombra a qui esperi el Trambesòs.

Recreació virtual de l'umbracle previst al parc de les Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona
Recreació virtual de l’umbracle previst al parc de les Glòries / Foto: Ajuntament de Barcelona

I a mig camí, una segona àrea per a gossos en el parc: 1.144 m2 que se sumaran a l’àrea de 632 ja existent. Preguntat per l’ús habitual de la clariana per deixar-hi córrer gossos malgrat que està prohibit i existeix un espai específic al costat, l’Ajuntament es limita a respondre que “les actituds incíviques” actuals “segurament tenen a veure amb la necessitat” de més espai.

Mirador a la Gran Via

A més, el projecte inclou la construcció d’unes grades a mode de mirador a la Gran Via, per la perspectiva que oferirà de l’avinguda. Aprofiten un racó amb desnivell al costat del parc, situat entre un gran promoció d’habitatge públic i la sortida oest dels túnels tindrà al damunt. A més d’esglaons per seure, tindrà gespa i un talús que amagui el trànsit del carrer Castillejos.

Completen el parc un desplegament de mobiliari urbà heterogeni: 22 bancs, 176 cadires, 49 gandules, 6 taules de pícnic –les que ja hi ha són un èxit–, 79 papereres, 4 fonts i 2 quioscos. La finalització del parc també permetrà retornar a les Glòries l’escultura El Meridià, exiliada el 2014 a la Meridiana per l’enderroc del tambor viari i després retirada d’allà per la construcció de la rambleta pacificada actual.

Recreació virtual de la Rambleta dels Encants prolongada / Foto: Ajuntament de Barcelona
Recreació virtual de la Rambleta dels Encants prolongada / Foto: Ajuntament de Barcelona

Quedarà pendent una última fase d’obres, a l’extrem nord de la plaça, per la reconstrucció promesa del Rec Comtal i la nova façana de Consell de Cent. Les expropiacions d’aquest tram fa anys que estan pendents, encallades en la delimitació prèvia de les futures parcel·les. “La reparcel·lació està en fase de redacció i en breu haurà finalitzat”, ha assegurat Matilla. També es tramita per separat l’adequació dels 4 espais subterranis que han generat els túnels. A més del camerino, un altre ja té ús decidit: aparcament de bicicletes. En quedaran dos al costat Besòs de la plaça amb ús sense definir, tot i que se’n deixaran fets els accessos.

Més notícies
Una serp repta per una vorera de Glòries / Cedida
VÍDEO | Una serp es passeja de matinada per Glòries
Notícia: VÍDEO | Una serp es passeja de matinada per Glòries
Comparteix
Va ser vista aquesta passada nit entre la Torre Glòries i la boca de metro
Dos individus al mirador a l'últim pis de la torre Glòries / Pau Cortina (ACN)
Així és el mirador de 360 graus de la torre Glòries
Notícia: Així és el mirador de 360 graus de la torre Glòries
Comparteix
Està a 125 metres d'altura i l'entrada té un cost de 15 euros
La Clariana de Glòries ofereix noves activitats per a tots AJUNTAMENT
Com aprofitar al màxim la Clariana de les Glòries
Notícia: Com aprofitar al màxim la Clariana de les Glòries
Comparteix
L'Ajuntament desplega diverses activitats per gaudir d'aquesta àrea verda de 20.400 metres quadrats d'extensió
El túnel de Glòries en sentit Besòs / ACN
El RACC qüestiona l’efectivitat del túnel de les Glòries per reduir trànsit
Notícia: El RACC qüestiona l’efectivitat del túnel de les Glòries per reduir trànsit
Comparteix
Creu que si la gent segueix usant el vehicle privat és perquè el transport públic no dona resposta a les seves necessitats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa