Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Salut reprèn els cribratges massius a les escoles per frenar el virus
  • CA

El departament de Salut reprendrà els cribratges massius a les escoles de Barcelona per intentar frenar la propagació de la Covid-19, que en l’última setmana s’ha disparat un 50% a la capital catalana. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona i han confirmat fonts de Salut, a partir de dijous començaran a fer-se proves PCR a centres educatius del Raval, la Trinitat Nova i el Turó de la Peira, tres dels barris amb major incidència del coronavirus, segons fonts del departament d’Educació. En total es faran 1.200 proves PCR repartides de la següent manera: 200 a l’Institut Trinitat Nova, 315 a l’Institut Amor de Dios i 687 a l’Institut Escola Pia Sant Antoni.

Les dades epidemiològiques són preocupants: gairebé 2.900 positius a Barcelona en una setmana –la pitjor xifra des de l’última setmana de març, just quan s’acabava d’aprovar l’estat d’alarma– i un creixement dels casos a tots els districtes de la ciutat. La situació és especialment delicada al centre. El Raval està al límit, ja que des de l’inici de curs s’hi han detectat 757 casos, més que a cap altre barri.

De fet, Salut ja va visitar el Raval a mitjans de setembre per fer proves massives entre la població, tot i que el resultat no va ser l’esperat. La seva taxa de casos per cada 100.000 habitants –que es fa servir per comparar dades entre zones– és de 1.528, el triple de la mitjana de la ciutat. La Trinitat Nova i el Turó de la Peira –on també s’hi van fer cribratges comunitaris– sumen uns 200 casos des de la tornada a l’escola i, tot i que la incidència de la Covid-19 no és tan extrema com al Raval, és més del doble de la mitjana.

El cas de Sants

El primer cribratge massiu a un centre educatiu de Barcelona va acabar amb dos grups de l’escola Barrufet de Sants confinats. Tot i això, només dos alumnes dels més de 400 que es van sotmetre a una prova PCR van donar positiu. Aquest balanç suposa que només el 0,5% dels alumnes testats va donar positiu, una taxa molt inferior a la d’altres cribratges. Les proves PCR que es fan a les escoles són de frotis nasal, un sistema que les autoritats sanitàries consideren “poc invasiu” en relació a altres mètodes.

Després de començar per un centre amb poca incidència, ara Salut i Educació han decidit anar a tres barris on la Covid-19 hi és més present. El coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, va defensar fa unes setmanes que la tria d’escoles en zones d’alta i baixa incidència del virus és per comprovar “si el comportament del virus als centres és diferent i reflecteix la situació de l’entorn on es troba cada escola”. Això permet “ajustar les estratègies i els cribratges”, que també serviran per “trobar i lligar cadenes de contagis prèvies i aixi interrompre l’aparició de nous casos”.

Canvi d’estratègia

El departament de Salut també va anunciar que deixaria de fer cribratges a determinats barris o ciutats per centrar-se en les escoles. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, considera que els centres educatius són entorns “privilegiats” per conèixer la incidència de la pandèmia en determinades zones. Així, quan es detecta un repunt de casos a certs territoris, les escoles són “punts prioritaris” per fer cribratges perquè són “més efectius”, segons l’experiència acumulada des del juliol.

L’objectiu de la Generalitat és fer fins a 500.000 proves PCR a les escoles fins al 15 de novembre. “Si hi ha sospita d’un augment de la transmissió comunitària utilitzarem l’escola com a porta d’entrada i si hi ha alguna cosa més específica, anirem a allò més específic”, va insistir Ramentol. “Però la porta d’entrada a la comunitat serà l’escola”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa