Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una escola de Sants, la primera de Barcelona on es faran cribratges massius
  • CA

El departament d’Educació ha anunciat que els cribratges massius a les escoles de Barcelona es començaran a fer a partir del dimarts dia 29 de setembre, quan es realitzaran testos a l’Escola Barrufet, al barri de Sants. Es tracta d’un dels primers cinc centres de Catalunya on el departament de Salut té previst buscar asimptomàtics i fer una radiografia acurada de quants casos hi pot haver als centres.

La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, ha volgut tranquil·litzar les famílies després que en els últims dies moltes hagin demanat que quan es faci una prova PCR a un alumne es permeti la presència d’algun familiar. En aquest sentit, Cuenca ha recordat que les PCR “no són doloroses, i fer-les al centre escolar és un element de confort pels alumnes perquè és un entorn que no és estrany per ells i perquè estan acompanyats pels tutors que coneixen i els hi poden donar suport”.

Menys positius entre els infants

Per la seva banda, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha assegurat que la Generalitat valora “satisfactòriament” el funcionament dels protocols i dels circuits per detectar positius i confinar grups escolars durant la primera setmana de classe. Segons les primeres dades, de les més de 16.000 proves PCR que s’han fet als alumnes de fins a 15 anys, el 6% han donat positiu, un percentatge més baix que el de la població adulta, que se sitúa al voltant del 7,5%.

Segons Ramentol, l’objectiu és seguir rastrejant casos per trencar les cadenes de transmissió i apropar-se al màxim als objectius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que “considera com a epidèmia estabilitzada i controlada quan la positivitat en la població pediàtrica és del 5% o per sota”, afegeixen fonts del departament. Tot i això, el repunt de casos de l’última setmana no és una bona notícia per a les autoritats sanitàries, que han demanat un esforç a les famílies per extremar precaucions a casa.

Canvi d’estratègia

El departament de Salut també ha anunciat que deixarà de fer cribratges a determinats barris o ciutats per centrar-se en les escoles. Ramentol considera que els centres educatius són entorns “privilegiats” per conèixer la incidència de la pandèmia en determinades zones. Així, quan es detecti un repunt de casos a certs territoris, les escoles seran “punts prioritaris” per fer cribratges perquè són més efectius, ja que l’experiència acumulada des del juliol així ho demostra.

L’objectiu de la Generalitat és fer fins a 500.000 proves PCR a les escoles des d’ara fins al 15 de novembre. “Si hi ha sospita d’un augment de la transmissió comunitària utilitzarem l’escola com a porta d’entrada i si hi ha alguna cosa més específica, anirem a allò més específic”, ha explicat Ramentol. “Però la porta d’entrada a la comunitat serà l’escola”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa