Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El futur barri de les Tres Xemeneies, marcat pel risc d’inundació
  • CA

L’operació per colonitzar l’última franja de costa deshabitada al voltant de Barcelona haurà d’adoptar sistemes d’alarma, rètols i altres adaptacions en els edificis per resguardar-se del risc d’inundació que s’identifica a la zona, a tocar de la desembocadura del riu Besòs i a escassos metres del mar.

El projecte de la Generalitat encabeix 1.959 pisos als solars del voltant de l’antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies, entre Sant Adrià de Besòs i Badalona, i ha d’afrontar aviat l’últim tràmit abans d’entrar en vigor. El Govern ha aprovat aquest dimarts que també dins de la franja de parcel·les coronada per la icònica fàbrica en desús d’Endesa s’ubiqui un hub de la indústria audiovisual i del videojoc, amb la pretensió d’esdevenir un pols d’empreses “de referència internacional”, ha apuntat la Generalitat. En paral·lel, la documentació que el Departament de Territori té llesta perquè tirin endavant les obres llargament concebudes a la perifèria nord de Barcelona reconeix que el barri s’aixecarà sobre zona inundable.

Així figura als informes per a l’aprovació provisional del Pla Director Urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies, als quals el TOT Barcelona ha tingut accés. El document modifica certs aspectes del projecte que va superar el primer tall l’agost de 2020. A més, i després de més de 5 anys de tràmits, incorpora ara mesures obligatòries a implantar per fer front al perill d’inundació que informes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de Protecció Civil adverteixen que existeix a futur.

Els indicis d’una eventual amenaça de desbordament “no impliquen un risc real actual”, aclareix l’estudi ambiental del PDU. En tot cas, sí que s’aprecia que part de l’espai pendent d’edificar s’exposa a quedar negat un cop cada 100 anys de mitjana. Tota la superfície on es vol construir a l’entorn de les Tres Xemeneies -de 323.550 metres quadrats- podria quedar coberta d’aigua una vegada cada 500 anys, aproximadament.  

Alertes d’evacuació

La memòria del pla urbanístic precisa quins requisits hauran de complir els immobles i els voltants de la planta inactiva per contrarestar els efectes d’una hipotètica torrentada. En primer terme, serà necessari que s’instal·lin “sistemes d’alerta que permetin tenir més temps” perquè les persones que sentin l’avís de megafonia disposin de prou marge per prendre “actuacions d’autoprotecció entre la detecció de l’avinguda i la inundació de la zona”.

A més, les edificacions hauran de dissenyar-se adaptades al risc d’inundació existent. Els blocs d’habitatges hauran d’alçar-se a partir d’un nivell en què tinguin la garantia que quedaran per damunt de la hipotètica avinguda d’aigua que es calcula que pot negar tot el sector que circumda les Tres Xemeneies cada 500 anys. Les vies d’evacuació també han de situar-se per sobre de l’alçada que s’estimi que l’aigua podria assolir.

Recreació d'una imatge aèria dels futurs blocs de pisos adjacents a les Tres Xemeneies, entre Sant Adrià i Badalona
Recreació d’una imatge aèria dels futurs blocs de pisos adjacents a les Tres Xemeneies, entre Sant Adrià i Badalona

El PDU autoritza que els immobles es dotin de garatges subterranis, però hi posa condicions. Ha d’assegurar-se el blindatge del pàrquing per impedir que la rierada irrompi dins. Les portes als soterranis seran estanques i hauran d’estar elevades 45 centímetres per sobre de la rasant del carrer.

Alhora, es requereixen informes que provin que els edificis no col·lapsaran en cas d’una crescuda d’aigües, a més de recopilar autoritzacions i dictàmens de diferents estaments que avalin que s’hi pot construir. A més, “caldrà senyalitzar degudament l’àmbit indicant la inundabilitat del mateix”, es llegeix al pla. El promotor dels immobles té el deure de presentar una declaració responsable i, abans de les obres, haurà d’inscriure al Registre de la Propietat que “la construcció es troba en zona inundable”, deixa clar la memòria del projecte.

A banda, un estudi d’inundabilitat encarregat a l’efecte recomana crear uns aiguamolls i una línia de mota que actuïn de dic al parc que s’interposarà entre els edificis i la platja. També proposa cultivar unes zones verdes que cataloga de “deprimides”, que serveixin de drenatge.

La Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies es pregunta si l’amenaça de riuada farà trontollar el suport d’alguns partits a l’afany constructor del PDU. L’organització ha adreçat una carta oberta als regidors de Sant Adrià i Badalona, que tenen pendent debatre l’última versió del pla, que aspira a ser la definitiva. L’entitat qüestiona la legalitat d’edificar sobre solars que s’admeten que són inundables.

L’Ajuntament de Sant Adrià comenta al TOT Barcelona que ara es resta a l’espera d’un informe de la Direcció General de Costes sobre la inundabilitat del tram que serà objecte de la reforma urbanística. “Es prendran totes les mesures de protecció que exigeix la normativa per al seu desenvolupament, incloses les que tenen a veure amb el risc d’inundacions”, assenyala el consistori, que ressalta que el perill de creixement de les aigües a Sant Adrià durant el pròxim segle no es redueix només al voltant de la central.

“El risc d’inundació és per a una bona part del municipi, no exclusivament per a la zona de l’àmbit del PDU, i és una situació que afecta a una bona part de la costa d’altres municipis”, fa notar el govern municipal. Per la seva banda, el Departament de Territori s’ha limitat a respondre a aquest mitjà que el projecte es troba encara en fase de tramitació.

El precedent del Glòria

Tot i que es basen en estimacions a segles vista, els estudis del projecte no obvien que els episodis meteorològics extrems que el canvi climàtic atia són una amenaça que ja s’han manifestat amb virulència en la línia de costa on s’emplacen les Tres Xemeneies. En aquest sentit, l’informe ambiental del PDU cita el temporal Glòria, el gener de 2020, perquè “permet evidenciar l’increment de cabal associat a un volum important de precipitacions a la conca del Besòs”.    

Risc d’inundabilitat segons diferents períodes de retorn al voltant de la zona del PDU de les Tres Xemeneies, segons dades de l’ACA

Per altra banda, la legislació desaconsella assentar equipaments essencials en zones inundables qualificades d’urbanitzables, com les que encerclen la fàbrica desmantellada de generació elèctrica. Un decret enumera que cal evitar emplaçar-hi hospitals, escoles, ambulatoris, residències de gent gran o de persones amb discapacitat, recintes esportius o centres comercials, entre altres. No obstant, la mateixa norma puntualitza que poden instal·lar-s’hi sempre que adoptin mesures de protecció i es demostri que no és factible una ubicació alternativa.

Els estudis del PDU prediuen que unes 4.995 persones podrien mudar-se a viure als domicilis que poblin algun dia els contorns de les Tres Xemeneies. El document que la Generalitat ha ultimat afegeix la construcció de 115 domicilis més als que ja figuraven al text de l’aprovació inicial de la futura zona residencial.

El pla concedeix que 1.106 pisos siguin de renda lliure i es reserven 853 de protecció oficial. A banda, es destinaran 103.250 metres quadrats de sostre a activitat econòmica. Es dona per descomptat que el sector immobiliari es deleix per ocupar els solars costaners de la frontera nord de Barcelona un cop que el pla resolgui els últims tràmits.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a agost 03, 2022 | 06:34
    ciutadà agost 03, 2022 | 06:34
    "Risc d'inundació un cop cada cent anys". Aixó em recorda la previsió d'accidentalitat que es feu al principi d'explotació de les centrals nuclears. Amb els accidents que hi ha hagut fins avui, s'ha superat llargament la quota prevista fins al segle XXVIII. Construiran en aquesta zona, és clar. I quan hi hagi un desastre, respondràn amb tota la barra què "Aixó no es podia preveure". Típic dels polítics.
  2. Icona del comentari de: Albert a agost 03, 2022 | 09:59
    Albert agost 03, 2022 | 09:59
    Ens hem tornat bojos? Que l'any 2022 es vulgui autoritzar una promoció d'habitatges en zona inundable és que l'avarícia no té límits. Què els hi han promès els promotors a la Generalitat, AMB i ajuntaments? Això sí que ho hauria d'investigar un jutge. No tenim prou experiència de riuades que s'ha emportat cases i no sabem que amb el canvi climàtic cada cop hi ha fenòmens meteorològics extrems més sovint? Tant costa deixar aquesta zona sense edificar, com un espai verd? Prou densament poblada que és l'AMB com per encara voler fer pisos en zones inundables!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa