Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les platges de Barcelona han perdut un 10% de la sorra pel temporal Glòria
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona calcula que el balanç final de danys del temporal Glòria s’eleva a 23,6 milions d’euros. La declaració de zona catastròfica permetrà al municipi recuperar la major part del cost dels desperfectes amb finançament estatal. Entre les afectacions més rellevants hi ha l’arbrat i les platges, han explicat la tinenta d’alcaldia Janet Sanz i el regidor Eloi Badia aquest dijous en roda de premsa. El govern espanyol preveu celebritat en la tramitació, segons Sanz: “Ens ha promès que ho pagaran ràpid”.

El litoral barceloní va perdre de cop el 30% de la sorra però n’ha guanyat poc a poc de forma natural després de la borrasca. Tot i així, no l’ha recuperat tota: n’ha perdut un 10%. El consistori n’haurà de comprar per primer cop en 10 anys. Farà un primer moviment de sorres al març per equilibrar les zones on se n’ha acumulat més i les que han quedat més minvades, però entre maig i juny caldrà una segona intervenció per condicionar les platges per la temporada d’estiu. Tot i així, ja preveu que no serà suficient: “No tindrem exactament la mateixa superficie”, ha admès Badia. A més van patir molt la duna natural de la platja de la Mar Bella i els diapasons del Bogatell i de la Mar Bella. El govern ha aprovat una dotació pressupostària urgent d’1,2 milions d’euros per fer reparacions al litoral i, a banda, ja han començat les obres per reparar el dic del Port Fòrum valorades en 4,6 milions d’euros.

Els arbres també van quedar molt malmesos: “És l’episodi que més danys ha causat en l’arbrat en dues dècades, d’ençà que l’Ajuntament té inventari”. S’han perdut 882 arbres per caiguda o perquè s’han hagut de talar, i 146 més tenen més del 30% de branques malmeses. A més, 93 arbres amb afectacions parcials però s’han pogut recuperar. Tot i que “no arriben al 0,03%” de l’arbrat total, ha dit Badia, la reposició tindrà un cost de 5 milions d’euros. Els districtes amb més incidències van ser Sants-Montjuïc i Sant Martí. Per fer totes les reparacions a Montjuïc, ha admès el regidor, l’ajuntament necessitarà “encara algunes setmanes”.

Sanz també ha detallat que l’enorme escultura David i Goliat de la Vila Olímpica, que el temporal va tombar, es repararà in situ. Així, ha descartat un trasllat per fer els treballs, que assegura que ara s’estan tramitant.

Enderroc de l’IMAX

Preguntada per la premsa, la tinent d’alcaldia ha detallat que el govern municipal veu amb bons ulls l’enderroc del cinema IMAX, que ahir va anunciar el Port de Barcelona. L’espai porta anys abandonat i va patir un incendi aquest gener. Sanz ha advertit que la decisió sobre els nous usos de l’espai hauria d’incorporar “la reflexió sobre l’emergència climàtica” i ha aprofitat per demanar que es repensi tot el port-ciutat. “Tenim una oportunitat molt bona per definir una nova estratègia pel Port Vell”. El consistori no descarta que els terrenys es converteixin en una plaça o un “espai d’ús públic” per trencar amb el model d’oci actual del Maremàgnum: “Hem estat massa temps amb espais allunyats dels usos quotidians dels veins de l’entorn”.

Més notícies
Colau demanarà la declaració de zona catastròfica per a les platges de Barcelona
Notícia: Colau demanarà la declaració de zona catastròfica per a les platges de Barcelona
Comparteix
L'alcaldessa ha anunciat que presentarà aquesta petició en una visita a la zona després del temporal Glòria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa