Colau demanarà la declaració de zona catastròfica per a les platges de Barcelona

L'alcaldessa ha anunciat que presentarà aquesta petició en una visita a la zona després del temporal Glòria

L’Ajuntament de Barcelona demanarà a l’Estat que declari les platges de Barcelona zona catastròfica pels danys que s’hi han produït aquesta setmana pel temporal Glòria.

Ho ha anunciat l’alcaldessa, Ada Colau, en una visita a la zona del front marítim de la ciutat aquest divendres al matí per fer una primera valoració dels danys. L’Alcaldessa ha demanat a l’Estat mesures urgents, ja que segons els primers càlculs de l’Ajuntament, la ciutat ha patit destrosses com a mínim per un valor de 12 milions d’euros i es concentren sobretot al front marítim, amb menys del 30% de sorra a les platges. Amb tot, L’Alcaldessa ha assenyalat que les platges estaran “obertes i operatives” de cara a l’estiu.

Segons la primera valoració dels equips de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), la platja més afectada ha estat la del Bogatell, amb una pèrdua de sorra del 50%; també les platges de Llevant i Nova Icària, que n’han perdut un 44% i 43%, respectivament.

El temporal també ha afectat les infraestructures de protecció, en concret la zona de la duna de la platja de la Mar Bella, la llosa de formigó de l’espigó d’en Guti a tocar de la Base Nàutica Municipal i l’escullera de l’espigó de la platja de la Nova Mar Bella. Les platges i els locals de serveis s’han inundat; s’han desplaçat i malmès mobiliari urbà de les platges, dutxes, senyals, papereres, passeres i elements de megafonia i han quedat al descobert i amb desperfectes instal·lacions de canalització.

S’han trencat paviments, tant de fusta com de pedra, sobretot a la zona de banys del Fòrum i a la platja de la Barceloneta; s’han vist afectats els equipaments esportius de tota la zona del litoral i, pel que fa a la zona de Port Fòrum, s’han malmès quatre mòduls del mur del dic interior. Locals comercials s’han inundat durant el temporal per la força de les onades.

Un dispositiu de neteja ha començat a treballar aquest divendres per retirar els residus i condicionar la sorra de les platges, amb diferents equips de servei de neteja activats de forma extraordinària.

Semàfors, arbrat i contenidors: les altres víctimes del temporal

Els semàfors de la ciutat han patit un total de 58 incidències destacades que han deixat algun punt sense servei. Tres estan pendents de solucionar-se.

La ciutat també ha patit la caiguda d’arbres. A les rondes s’ha actuat per retirar desperfectes en l’arbrat, en la senyalització i per netejar de la calçada. Quan aquest dijous es van reobrir els parcs i jardins després de dos dies tancats pel fort vent, els equips tècnics van començar la inspecció per assegurar que no hi havia perill, valorar les incidències i retirar les branques caigudes.

Pel que fa als contenidors, prop de 400 han quedat sense tapa a causa de la força del vent i 600 contenidors han estat bolcats o desplaçats per la ventada i ja han estat recol·locats al seu lloc habitual.

Les imatges recollides pel fotògraf del TOT Barcelona, Jordi Play, ja mostraven aquest dimecres a la tarda les destrosses provocades per la borrasca.

Més informació

Nou comentari