La sisena onada es propaga més de pressa del que esperaven les autoritats sanitàries i Barcelona ronda els 3.000 casos setmanals. Segons les dades del departament de Salut, la capital catalana ha multiplicat per sis el nombre de casos en les últimes setmanes i fins i tot ha marcat dos rècords gairebé consecutius de contagis en un sol dia. Aquest dijous es van detectar 953 positius, segons les dades provisionals de Salut, mentre que dimarts se n’havien registrat 931. Són xifres que no es veien des de l’agost.
L’elevat nombre de contagis en aquests dos dies està vinculat amb l’efecte rebot provocat pel pont de la Puríssima. Els dos rècords s’han registrat l’endemà d’un festiu –dilluns i dimecres era festa–, dies en què es fan menys PCR i testos d’antígens perquè la gent no va tant a l’hospital. L’efecte pont es confirma amb l’evolució dels casos setmanals acumulats, ja que tant dilluns com dimecres van retrocedir després d’haver pujat ininterrompudament durant un mes i mig. Tot i la distorsió estadística del pont, els experts avisen que la situació és “preocupant” i demanen extremar precaucions.

Sisena onada en ple ascens
El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha advertit que la sisena onada està en plena expansió i que avança cap a un dels escenaris “menys favorables” per celebrar les festes de Nadal. Trilla ha demanat a la ciutadania que eviti els sopars d’empresa i els àpats de Nadal perquè són “trobades massives” en les quals no es respecten les mesures sanitàries. Són situacions de “gran transmissió” del virus que es poden evitar: “Es poden ajornar”, va recordar l’epidemiòleg en una entrevista aquest dissabte.
A Barcelona, el risc de rebrot encara ronda els 400 punts a l’espera de veure quin serà l’impacte del pont de la Puríssima en la propagació de la sisena onada. Les autoritats sanitàries esperen que en els pròxims dies es comenci a veure l’efecte directe del pont –el període d’incubació de la Covid provoca un retard en la detecció dels contagis produïts en dies concrets–, però auguren que els positius seguiran pujant durant algunes setmanes més.
Motius per a la preocupació
Un cop més, la principal preocupació és la saturació del sistema hospitalari. Només a Barcelona hi ha 138 persones ingressades a l’hospital per Covid, un 55% més que fa 15 dies. El més preocupant és que la meitat dels ingressats estan a l’UCI, gairebé el doble que dues setmanes enrere. Catalunya ha superat el miler d’ingressats, dels quals un 25% estan crítics.
Un altre aspecte que preocupa Salut és l’augment de la taxa de positivitat –el percentatge de proves que dona positius respecte al total de testos–. Ja està per sobre del 10% des de fa dies, quan l’Organització Mundial de Salut (OMS) estableix el 5% de positivitat com a llindar per valorar si una pandèmia està fora de control o no. Una taxa de positivitat elevada té una doble implicació: per una banda, és una prova que la sisena onada està en clara expansió i, per l’altra, indica que hi ha una probabilitat alta que molts positius s’escapin a la detecció de Salut perquè no s’estan fent prou proves.