La sisena onada de Covid-19 segueix agafant força a Barcelona, que en les últimes setmanes ha vist com el nombre de casos es multiplicava per sis i ja frega els 3.000 positius setmanals, una xifra que no es veia des de l’agost, en plena baixada de la cinquena onada. Segons les dades del departament de Salut, a Barcelona s’han detectat 7.818 casos des de començament de novembre, dels quals pràcticament el 20% es concentren en només 5 dels 73 barris de la ciutat.
La Vila de Gràcia (348) és el barri de Barcelona on més positius s’han registrat des de l’inici de la sisena onada, seguida de Sant Andreu (314), la Dreta de l’Eixample (292), Sagrada Família (287) i Sant Gervasi-Galvany (286). Entre els cinc sumen 1.527 casos des de l’1 de novembre, el 19,5% del total. Tot i tractar-se d’alguns dels barris més poblats de Barcelona –i, per tant, més susceptibles al virus–, la incidència de la Covid és significament més alta amb més de 600 casos per cada 100.000 habitants, quan la mitjana de la ciutat és de 470.

Darrere aquests barris n’hi ha d’altres com l’Antiga Esquerra de l’Eixample (285 casos), la Nova Esquerra de l’Eixample (282), el Camp de l’Arpa del Clot (268), les Corts (251) o Sant Antoni (237), tots amb una incidència molt elevada. En total, els 10 barris amb més Covid de Barcelona concentren el 36,5% dels casos i una incidència acumulada de 598 casos per cada 100.000 habitants.
A l’extrem oposat destaquen la Clota (4), Vallbona (4), Can Peguera (4), Torre Baró (7) i la Marina del Prat Vermell (8), tots amb menys d’una desena de casos detectats en l’últim mes i mig. Tots cinc comparteixen característiques comunes com ser barris petits, amb pocs veïns i de la perifèria o força aïllats de la resta de la ciutat, amb la qual cosa és més complicat que la Covid hi entri.
Indicadors a l’alça
Els indicadors epidemiològics de Barcelona mantenen un creixement sostingut des de fa setmanes i comencen a encendre algunes alarmes al departament de Salut. El risc de rebrot torna a fregar els 400 punts –més del doble que fa 15 dies– i la velocitat de contagi (Rt) se situa en 1,32, lleugerament inferior que la setmana passada, però encara molt per sobre del que cal per controlar els contagis.

De fet, una de les dades que més preocupa a les autoritats sanitàries és la taxa de positivitat, és a dir, el percentatge de positius que es detecten respecte al total de proves PCR o testos realitzats. Ara mateix està per sobre del 7%, dos punts més del llindar que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar que una pandèmia està sota control i que es pot fer un rastreig dels casos per tallar les cadenes de transmissió.
Pel que fa a la situació als hospitals, els ingressos a centres barcelonins han crescut un 50% en dues setmanes i ja superen el centenar, dels quals més o menys la meitat estan a l’UCI. Les defuncions per Covid s’han doblat i s’han registrat 12 morts en els últims set dies amb dades consolidades.