Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Trilla alerta que la sisena onada es propaga més de pressa del previst
  • CA

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha alertat que la sisena onada es propaga més de pressa del previst i que l’augment dels contagis està portant la pandèmia a un dels escenaris “menys favorables” que contemplen les autoritats sanitàries. En una entrevista al 324, Trilla ha demanat que s’evitin les “trobades massives” d’empreses i amics per Nadal perquè la situació epidemiològica ho desaconsella, ja que són situacions de “gran transmissió” del virus.

Trilla ha recordat que els àpats de Nadal són llargs i es fan sense mascareta. L’epidemiòleg ha recordat que els testos d’antígens donen un “plus de seguretat” només si es compleixen la resta de mesures sanitàries, ja que no són 100% fiables, en especial si el resultat és negatiu perquè la persona podria estar infectada i tenir una càrrega viral baixa. Trilla ha recomanat a la població que es faci proves encara que pensin que només tenen un refredat per descartar que sigui Covid.

Els hospitals, en alerta

L’augment de contagis de les últimes setmanes, que es podria agreujar per l’efecte del pont de la Puríssima, ha traslladat la pressió assistencial de l’atenció primària als hospitals, on cada vegada hi ha més malalts crítics. Trilla ha assegurat que el Clínic encara no ha hagut de desprogramar operacions i visites no urgents, però ha dit que li consta que hi ha altres hospitals de l’àrea de Barcelona que sí que ho han hagut de fer.

Actualment, hi ha més de 230 pacients a les UCI catalans, una xifra preocupant. Trilla ha alertat que si el nombre de pacients crítics supera la barrera dels 400 els hospitals, no tindran més remei que tornar a reduir l’activitat ordinària per fer front a una nova saturació de les plantes amb pacients Covid. Segons l’epidemiòleg, la meitat dels ingressats a l’UCI són pacients vacunats, però que pateixen alguna altra malaltia de base o d’edat avançada –que solen tenir bon pronòstic–, mentre que l’altra meitat són bàsicament joves sense vacunar que desenvolupen símptomes més greus, semblants als de la primera onada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa