Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tots els punts de repressió franquista a Barcelona, en un mapa interactiu

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat un mapa on apareixen tots els punts de repressió franquista que hi va haver a la ciutat. De forma interactiva, el mapa descobreix un centenar d’edificis que la dictadura va fer servir com a presó, casernes o camps de concentració. D’aquesta forma, l’Ajuntament situa en el mapa punts ben coneguts com la comissaria de la Via Laietana, així com d’altres menys populars, com esglésies o seus encobertes.

Els espais de repressió més destacats

L’Ajuntament explica la història d’edificis que actualment segueixen sent comissaries. Però també mostra altres llocs que ja no existeixen o que s’han convertit en habitatges residencials, botigues o punts de memòria democràtica. Aquests són alguns dels més destacats:

  • Hospital Militar del carrer de Tallers: La dictadura el va utilitzar per retenir presoners de guerra durant el 1939 i el 1924. Un cop allà, els enviaven als batallons de treballadors, on eren explotats. L’edifici va ser enderrocat l’any 1942.
  • Presó de dones de les Corts: Actualment és un punt de memòria democràtica. Curiosament, el seu origen està en la república. La dictadura el va confiscar a la FAI i el va convertir en un centre “correccional general de dones”.
  • Antiga txeca republicana de “La Tamarit”: El franquisme la va convertir en un centre de reclusió del Servei d’Informació i Policia Militar (SIPM), des d’on es van fer diferents tipus de tortures. Actualment hi ha els Jardins de la Tamarit.
  • La Caserna Militar de Belchite és ara l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza.
  • Centre especial d’evacuació: Molt a prop de la comissaria de la Via Laietana hi ha actualment un bloc d’habitatges residencials. Molta gent desconeix que allà s’ubicava un espai destinat l’enviament de persones cap a altres camps de concentració entre gener i febrer de 1939.
  • Castell de Montjuïc: el 26 de gener de 1939, el bàndol nacional es fa amb el famós castell, que actualment encara es pot visitar. Durant una època, el franquisme el va utilitzar per retenir presoners que, poc després, eren destinats al cap de concentració d’Horta, que també apareix al mapa.
  • El Camp de la Bota: aquesta zona de barraques es va utilitzar com a camp d’afusellament durant la guerra. Actualment, hi ha un panell que recorda les víctimes al parc del fòrum.
Clica per consultar el mapa | Ajuntament

La comissaria de Via Laietana

El mapa deixa altres punts coneguts, com la presó model o la comissaria de Via Laietana. Aquesta última amaga un passat de tortures lligat al franquisme, però també durant els anys posteriors. De fet, recentment s’ha publicat el llibre titulat ‘Torturades‘ que dona veu a 22 persones que han patit abusos en aquest edifici, algunes d’elles durant l’última dècada.

En els darrers mesos la comissaria de Via Laietana ha estat al centre del debat polític a Barcelona. Diverses entitats memorialistes han demanat formalment al govern espanyol que la Prefectura Superior de Policia ubicada en aquesta artèria de la capital catalana sigui inscrita a l’inventari que recull els espais de memòria democràtica. Una acció, i un passat, que ha dividit als grups municipals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa