Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Deu punts de millora que té Barcelona, segons el síndic de greuges

El sindicatura de greuges de Barcelona ha fet balanç quest dijous de la seva activitat durant l’any 2022. Segons ha comunicat el síndic, David Bondia, s’ha dut a terme 1.554 intervencions en total durant tot l’any. D’aquestes, 566 corresponen a queixes dels ciutadans, 31 a actuacions d’ofici i 957 a assessoraments tècnic i jurídics. Tot plegat ha acabat amb unes 500 resolucions de la Sindicatura dirigides a l’Ajuntament de Barcelona durant l’any passat.

Són més que l’any passat, un fet que el síndic, David Bondia, atribueix a la “major presència de la sindicatura als diferents territoris de Barcelona”. A partir del treball fet durant l’any passat, el síndic proposa diferents propostes de millora a l’Ajuntament de Barcelona. Propostes basades en tres grans eixos: Les queixes veïnals, les afectacions al col·lectius que tenen més dificultats per tenir veu -joves i migrants- i afectacions generals a la ciutadania.

1. Ampliar l’atenció presencial dels serveis socials

El síndic creu que la pandèmia ha instaurat el teletreballa a l’àmbit laboral, també als equips de serveis socials. Així, adverteix que la continuïtat de l’atenció telefònica no respon a “necessitats tècniques”. En aquest sentit, considera necessari “normalitzar novament l’atenció presencial”, i més, tenint en compte que les darreres crisis ha agreujat la pressió sobre els serveis socials. És més, la Fundació Arrels ha alertat que el sistema “ha col·lapsat” i, per tant, aquest pas és important.

2. Accelerar la retirada de l’amiant de la ciutat

El síndic reconeix esforços per part de l’Ajuntament per retirar l’amiant d’algunes zones de la ciutat. Malgrat tot, diu que cal “accelerar” els treballs de diagnosi de l’amiant, especialment als centres educatius, sanitaris o de concurrència pública.

3. Erradicar les violències

La sindicatura també veu “indispensable” treballar per eliminar les violències sexuals i els abusos. En aquest sentit, demana intensificar la conscienciació i formació a les escoles “independentment de la seva titularitat”. També creu que és destacable “crear mecanismes d’investigació i reparació del dany”. En aquest sentit, la sindicatura alerta que “les institucions no tenen espais” per reparar aquests danys.

4. Garantir el dret del descans

El soroll de la ciutat és un dels temes que més preocupa, sobretot als veïns de certes zones acústicament molt tensades. Sobre això, el síndic recorda que aquest és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de les persones. Sobre aquest punt, es proposa “variar els escenaris de les festes per no afectar sempre al mateix veïnat”. També demana “diligència” en tot allò relacionat amb els expedients disciplinaris.

5. Millorar l’accessibilitat

Molts col·lectius de mobilitat reduïda s’han queixat del mal servei que reben, per exemple, al transport. També són habituals les queixes de famílies que tenen fills amb alguna discapacitat. Per això, l’entitat que representa els ciutadans suggereix “aprovar una ordenança que estableixi criteris d’accessibilitat a les àrees de joc i que es revisi la normativa vigent en matèria de transport”.

6. L’atenció als joves migrants

La distribució competencial en matèria d’immigració, diu, és complexa. Aquest fet, però, no eximeix de responsabilitat l’Ajuntament. El síndic considera que hi ha un marge d’intervenció municipal és “molt clar” i per això demana al consistori que ofereixi alternatives residencials, acompanyament en la defensa dels seus drets o sensibilitzant la societat, entre altres propostes.

7. Valorar el lleure juvenil

En aquest punt és força contundent. “Les formes d’oci i relació d’adolescents i joves són les grans oblidades de les polítiques públiques”, diu el síndic. En aquest sentit, assegura que seria bo “incrementar les oportunitats de lleure juvenil, especialment nocturn, per oferir alternatives a pràctiques d’oci a l’espai públic que afecten el dret al descans del veïnat”. Aquestes mesures, a més, diuen que no poden estar pensades pels adults i que s’ha d’incorporar la veu dels joves. Pel que fa als botellots, asseguren que cal acompanyar la prevenció d’aquests amb una proposta educativa i no només punitives. El síndic ja va demanar al consistori que s’habilités espais adequats, un fet que l’Ajuntament no està estudiant, segons el síndic.

8. Mitigar la pobresa energètica

El representant del poble veu amb certa preocupació un context actual marcat per l’emergència climàtica. “Urgeix assegurar una adequada informació i formació a la ciutadania sobre els seus drets energètics i els ajuts als quals es pot acollir, o les fórmules que poden permetre-li reduir la seva despesa energètica”, especifica.

9. Agilitzar l’empadronament per a persones sense domicili fix

Des de la sindicatura admeten que Barcelona fa esforços “raonables” i que és una de les ciutats que més fa perquè empadronar les persones sense un domicili fix, tot i assegurar que també l’Ajuntament té marge de millora. Malgrat tot, fixa la mirada més enllà de l’administració local. Molts municipis metropolitanitans no garanteixen aquest dret i molts venen a Barcelona, que sí que ho fa. Per això, des de la sindicatura reiteren que “cal un compromís a escala metropolitana i una major solidaritat interurbana”, detalla.

10. Garantir l’eficiència de l’administració municipal

El dret a la bona administració és un dels principals motius de queixa, segons el síndic. Un mal procediment burocràtic, afegeix, enerva la ciutadania. Per això, insta l’Ajuntament a “redimensionar les plantilles de tècnics municipals de llicències dels districtes, així com els serveis d’atenció a la ciutadania”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa