Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Arrels alerta que el sistema d’ajudes públiques “ha col·lapsat”
  • CA

Més de mil persones han passat pel centre obert d’Arrels Fundació. L’entitat detalla que hi ha de tot, des de nois que demanen com començar a treballar a d’altres que esperen ser atesos pels serveis socials o dones que fugen del seu país després de patir violència de gènere. L’entitat destinada a la prevenció i protecció de les persones sense llar cada cop té més famílies amb fills i gent jove que s’acosten a demanar informació. Una realitat que s’explica per la manca de recursos disponibles per part de l’administració, que s’han quedat curts. “El sistema ha col·lapsat”, explica al TOT Barcelona la responsable de carrer d’Arrels, Marta Maynou.

“Nosaltres no som una entitat especialitzada en famílies“, explica Maynou. Malgrat tot, ja n’han atès 97. Prop d’un centenar de famílies amb fills de diferents edats que demanen ajuda com a últim recurs. Concretament, Arrels ha atès 153 infants durant el 2022 i ha constatat que 6 de cada 10 famílies havien demanat ajuda primer als serveis socials. Tot plegat, diuen des de l’entitat, explica com està de saturat el sistema públic d’ajudes.

Preocupació per l’allau de gent jove que demana ajuda

També preocupa l’allau de gent jove que s’apropa a les oficines d’Arrels. La majoria de persones que reclamen els seus serveis tenen entre 25 i 49 anys, i un 12% té menys de 25 anys. “Molts són joves que surten del sistema de protecció del menor, que acaba amb els 18 anys”, detalla Maynou. Les professionals d’Arrels, però, remarquen que no és habitual que hi hagi una demanada d’ajuda tan gran per part d’aquest col·lectiu. En aquest sentit, Maynou diu que els està “sorprenent” la situació i que el pronòstic és “alarmant”: “Abans ens arribaven casos com aquests amb comptagotes”, explica al TOT.

La responsable de carrer d’Arrels també lamenta que amb els joves extracomunitaris “siguem més exigents que amb els que han nascut aquí”. “Ens estem trobant amb gent massa jove per poder portar una vida autònoma i que es troba amb barreres com l’accés a l’habitatge o la burocràcia per aconseguir papers”, conclou.

El monument a les persones sense sostre que hi ha davant de l'església Santa Anna / Alba Losada
Un monument recorda les persones sense sostre davant de l’església Santa Anna / Alba Losada

La nova onada de fred preocupa Arrels

Aquesta setmana Protecció Civil ha activat l’alerta pel temporal marítim. Un fet significatiu que explica el temporal que ha d’arribar aquests dies i que, entre altres aspectes, portarà una baixada de temperatures significativa. Tot plegat ha alertat els equips d’Arrels: “Si tenim un gruix de gent malalta dormint al carrer, amb el fred, empitjoraran”, detallava la setmana passada el director de l’entitat, Ferran Busquets. “Tots ho faríem; el metge si estàs malalt o constipat et recomana quedar-te a casa”, afegia.

La setmana passada, en menys 24 hores, dues persones que dormien al ras van morir. I des que ha començat el 2023, ja són sis les víctimes sense sostre. Des de la fundació Arrels demanen un esforç de cara a les noves onades de fred i recorden que no només es poden considerar sensellar aquelles persones que dormen al ras, sinó també aquelles que ho han fet durant molt de temps i tenen un estat de salut preocupant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Villaycorte dorm calenta a febrer 12, 2023 | 20:06
    Villaycorte dorm calenta febrer 12, 2023 | 20:06
    Les ajudes amb diner públic només funcionen als qui cobren del estado. Aproven pressupostos només per cobrar nòmines.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa