Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’amo de l’hotel on vol obrir un alberg per a toxicòmans: “No en sé res”
  • CA

Gir de guió en la controvèrsia sobre la futura instal·lació d’un alberg per a 50 sensesostre atesos per drogodependència i alcoholisme, que està previst que obri davant d’un col·legi del Baix Guinardó, el Mas Casanovas, qualificat d’alta complexitat. Després que el TOT Barcelona informés aquest diumenge del malestar de les famílies de l’escola per la futura obertura del centre assistencial en un hotel tancat, una persona que declara ser l’amo de l’establiment ha contactat amb aquest diari per negar que hagi autoritzat que l’hostal promogut per l’Ajuntament de Barcelona per a estades llargues de persones sense llar i amb problemes d’addiccions s’ubiqui a l’immoble.

“No tinc ni idea d’allò que s’està dient”, assegura Gerardo Bru, que es presenta com a propietari de l’hotel Aristol, situat al número 369 del carrer Cartagena. És a tocar del recinte històric de l’Hospital de Sant Pau i a uns 10 metres de l’entrada del col·legi Mas Casanovas. En el missatge que ha fet arribar al TOT Barcelona, Bru apunta que el negoci roman provisionalment inactiu a causa de la crisi causada per la Covid, que ha fet disminuir l’afluència de turistes a la capital catalana en els últims dos anys.

“L’hotel està tancat des del gener [de 2021] per la pandèmia i perquè no em trobo a Barcelona”, justifica Bru. El propietari és de viatge fora del país i s’ha compromès a ampliar la seva versió al TOT Barcelona quan hi torni, si bé remarca que no té cap constància del projecte per afincar l’allotjament per a toxicòmans sense domicili fix a l’hotel Aristol.

Incertesa

Les manifestacions de Bru generen incertesa sobre el trasllat al Baix Guinardó del centre assistencial creat fa gairebé dos anys amb l’esclat de la pandèmia. Davant de la fi del termini per ocupar un edifici de la Fundació Pere Tarrés a les Corts, l’Ajuntament va treure a concurs el contracte per reubicar l’allotjament. L’Agència de Salut Pública de Barcelona -ens que depèn del consistori- va resoldre el 9 de desembre confiar-lo a l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), que gestiona el centre de les Corts des que va obrir.

El districte d’Horta-Guinardó va explicar a l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) del Mas Casanovas que l’adjudicatari havia triat que l’alberg s’assentés en l’hotel tancat i que no podia fer res per reubicar-lo. L’Ajuntament, però, no confirma ara que sigui segur que l’emplaçament acabi sent l’establiment del carrer Cartagena. El consistori diu que, abans de declarar-ho amb certesa, cal comprovar que l’equipament que ABD ha aportat per aconseguir l’adjudicació reuneix les condicions. L’Ajuntament afegeix que treballa per lligar un acord “ferm” sobre el trasllat de l’alberg, que reitera que és pioner a Catalunya i que ha registrat “bons indicadors de salut” des que va inaugurar-se amb l’expansió de la Covid.

Demanen explicacions

Per la seva banda, les famílies de l’escola es fan creus de tot plegat i es refermen en la seva petició que s’aturi la instal·lació del centre. L’AFA ha fet palès que temen que l’allotjament d’interns per drogodependència i alcoholisme generi molèsties i inseguretat al col·legi. A més, creuen que es incompatible que convisqui amb un centre que rep una dotació de professors i de finançament superior a la mitjana per atendre una proporció elevada d’alumnat de llars desfavorides.

“Com és que el propietari no té cap constància de l’alberg? Qui ha negociat sobre aquell local amb ABD o l’Ajuntament?”, planteja Vanessa Gasull, membre de l’AFA. L’entitat -que ha recollit més de 1.500 adhesions contra l’obertura de l’hostal al costat de l’escola- ha demanat explicacions al districte d’Horta-Guinardó.  

El nou contracte per l’acolliment d’indigents amb addiccions costa 2,5 milions d’euros a l’Ajuntament de Barcelona, té un any de vigència i inclou l’opció de prorrogar-lo anualment. L’adjudicació quedava supeditada a l’obligació que l’adjudicatari disposés d’un espai acondicionat per acollir els ingressats. Entre altres serveis, les instal·lacions han d’incloure una sala habilitada per a consum d’estupefaents sota supervisió sanitària i per a dispensació controlada d’alcohol.

ABD no ha contestat a aquest mitjà quin tipus d’acord disposa per acreditar la possessió de l’hotel ni amb qui l’ha signat. L’adjudicatari s’ha remès a les respostes de l’Ajuntament. ABD va ser l’únic aspirant que es va presentar al concurs, iniciat el setembre passat i que es va resoldre en menys de dos mesos.

Més notícies
Els Mossos d'Esquadra detenint una persona / ACN
Detingut un lladre multireincident mentre robava a una persona sense llar
Notícia: Detingut un lladre multireincident mentre robava a una persona sense llar
Comparteix
L'home, de 21 anys, acumula 21 antecedents i havia comès un altre delicte un dia abans
Prova PCR en un equipament municipal / Ajuntament de Barcelona
Nou protocol per acabar amb clíniques de PCR il·legals en 12 hores
Notícia: Nou protocol per acabar amb clíniques de PCR il·legals en 12 hores
Comparteix
La Guàrdia Urbana i el departament de Salut uneixen esforços després de clausurar dos locals il·legals de proves de la Covid-19

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa