Acabar amb les clíniques il·legals que fan proves del coronavirus en un temps rècord de 12 hores. Aquest és el nou protocol d’actuació que han creat de forma conjunta la Guàrdia Urbana de Barcelona i el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per posar fre als locals que ofereixen proves PCR i tests d’antígens a la ciutadania sense autorització sanitària. Aquest acord entre diferents administracions s’ha signat després que s’hagin tancat dos locals fraudulents a Barcelona. El primer d’ells el 25 de desembre, el segon uns dies més tard, ha explicat el portaveu de la Urbana, Jordi Oliveras.

A hores d’ara es desconeixen quants veïns i veïnes de Barcelona haurien pagat per aquests serveis. Tampoc se sap quina sanció es pot imposar per aquesta praxi, però es podria tractar d’un delicte d’estafa, de múltiples delictes contra la salut pública i d’un frau de falsedat documental, ha apuntat Oliveras, en una atenció als mitjans de comunicació on ha informat que encara “és molt prematur” per saber com es resoldrà aquesta situació que ja està en mans de la justícia.

L’acord a què s’ha arribat entre les diferents administracions consisteix en el fet que els agents policials, en cas de detectar una possible mala praxi en un local, es posin en contacte amb les autoritats de Salut per realitzar una inspecció conjunta i determinar si efectivament cal clausurar l’establiment, en no disposar de llicència. També es podran fer inspeccions si es rep alguna denúncia ciutadana.

Protocol en fase d’expansió

El protocol no se cenyeix només a Barcelona, sinó que té la voluntat d’expandir-se pel territori, ha explicat la directora general d’ordenació i regulació sanitària del departament de Salut, Azucena Carranzo. Ara ha començat a la capital, perquè a hores d’ara és on s’han detectat els únics dos casos de clíniques il·legals de proves PCR i de tests d’antígens. A la ciutat hi ha una cinquantena de centres que compten amb acreditació i amb l’aval de les autoritats sanitàries per fer aquestes proves diagnòstiques de la Covid-19. El llistat d’establiments està disponible al web oficial de Salut.

Comentaris

    JMCiG Gener 05, 2022 | 15:52
    La justícia? Què és això?
    Au, vinga! Gener 05, 2022 | 19:06
    Cal defensar el monopoli, que no la salut.

Nou comentari