Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Famílies d’una escola del Guinardó volen aturar un alberg per a toxicòmans
  • CA

El tràfec propi d’una reobertura va ser l’indici que va fer adonar-se a les famílies de l’escola Mas Casanovas, al Baix Guinardó, que alguna cosa es movia a l’hotel que es troba tancat davant del col·legi. “Va ser el 16 de desembre quan ens vam assabentar. Vam preguntar al districte d’Horta-Guinardó i ens van contestar que hi traslladarien l’alberg per a persones amb addicions que ara és a les Corts”, explica Vanessa Gasull, membre de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) del Mas Casanovas. Reaccionant de seguida per evidenciar el seu descontent, l’entitat ha promogut una concentració de protesta els últims dies i ha recollit més de 1.300 adhesions a internet fins ara contra l’obertura de l’asil de 50 places. El qüestionen perquè no creuen que sigui adient instal·lar-lo a uns 10 metres d’un col·legi que, a més, està declarat d’alta complexitat.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona -que depèn de l’Ajuntament- va iniciar a finals de setembre el tràmit per rebre ofertes per prestar allotjament i manunteció a persones sense llar ateses per drogodependència o alcoholèmia. L’oferta explicitava que l’organisme no cedia cap edifici i no concretava on s’havia de localitzar l’equipament; en aquest sentit, la contractació es supeditava a l’obligació que els candidats disposessin d’un immoble acondicionat per acollir els ingressats. Entre altres serveis, les instal·lacions han d’incloure una sala habilitada per a consum d’estupefaents sota supervisió sanitària i per a dispensació controlada d’alcohol.

El concurs -declarat d’urgència- s’ha resolt a favor de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), l’únic aspirant que hi va concórrer. És l’organització que s’ha responsabilitzat de l’alberg a les Corts, obert arran de l’esclat de la pandèmia i ubicat en un immoble de la Fundació Pere Tarrés, que es preveu que abandoni durant el primer trimestre de 2022. Comptabilitza 70 places, 20 més que les que es mudaran al Baix Guinardó.

L'antic hotel on es preveu instal·lar l'alberg per a toxicòmans al davant d'una escola del Guinardó / Google Maps
L’antic hotel on es preveu instal·lar l’alberg per a toxicòmans al davant d’una escola del Guinardó / Google Maps

El nou contracte -amb un any de vigència i amb opció de prorrogar-lo anualment- costa 2,5 milions d’euros a l’Ajuntament. Es va adjudicar el 9 de desembre; és a dir, vuit dies abans que les famílies de les escoles ho descobrissin de forma casual.

“Tampoc sabien res els veïns ni els comerços. El districte ens va dir que pensava parlar amb l’escola passat festes, però per aleshores ja estaria tot signat i segurament amb les obres començades”, recrimina Gasull. L’AFA del col·legi estudia ara emprendre accions legals per procurar que l’obertura s’aturi.

El col·lectiu de famílies sospita que l’associació a qui s’encomana el servei va rebre informació amb antel·lació a la publicació del concurs. És l’única possibilitat que l’AFA concep per entendre que l’ABD armés una proposta en un mes des que va publicitar-se el concurs incloent l’hotel en desús del Baix Guinardó com a allotjament. L’AFA busca l’esquerda per recórrer-hi i fer revertir la concessió.

Víctimes d’adiccions

En tot cas, Gasull remarca que no són contraris a l’existència d’una residència de sensesostre que són víctimes d’adiccions. Diu que tampoc s’oposen al fet que s’ubiqui al barri. “Pensem que és bo que vingui al Guinardó, perquè és una realitat que passa a la ciutat i és gent que necessita ajuda, però la ubicació correcta no és just al costat d’una escola”, considera la portaveu del col·lectiu de famílies.

En una reunió recent, el districte d’Horta-Guinardó va expressar a l’AFA que no podia fer res per canviar l’emplaçament, perquè depenia del contractista. “L’Ajuntament ens diu que no hi ha locals a Barcelona on dur aquestes persones”, afirma Gasull.

L’AFA tem que l’alberg dissuadeixi famílies a matricular els seus fills a l’escola. El Mas Casanovas s’inclou entre els centres educatius a què s’assigna més professorat i recursos financers per afrontar les condicions de vulnerabilitat de part del seu alumnat. L’entitat troba que la catalogació d’alta complexitat amb què es qualifica l’escola fa incompatible de per si que la residència per a toxicòmans i el col·legi convisquin l’un al costat de l’altre.

Entrada de l'escola Mas Casanovas, al Baix Guinardó / Instagram
Entrada de l’escola Mas Casanovas, al Baix Guinardó / Instagram

A més, l’AFA tem que el centre assistencial generi molèsties. Es basa en les queixes per brutícia i episodis d’incivisme que alguns veïns de les Corts han atribuït al centre per a drogodependents. Per la seva banda, l’Ajuntament es limita a avalar l’equipament en resposta al TOT Barcelona. Destaca que “ha funcionat amb molts bons indicacions de salut durant any i mig a les Corts”.

“Ens diuen que no notarem que l’alberg hi serà, però això és impossible”, rebat Gasull, que expressa els temors que li genera: “Vam preguntar si era possible que trobéssim alguns dels usuaris a la porta de l’escola. Ens van dir que podria passar. Si consumeixen, surten al carrer i hi ha nens, ens podem trobar amb un problema? Si gent de l’alberg volta per allà, quina seguretat ens poden garantir?”. El col·lectiu de famílies assegura que el districte es compromet a compensar el Mas Casanovas amb inversions, però no ho troben suficient per acceptar l’asil a canvi.

L’esborrany de pla d’actuació que el districte ha aportat a les famílies proposa destinar dos agents de convivència i una “observació més propera” i “resposta ràpida” de la Guàrdia Urbana “davant d’algun conflicte, encara que no es relacioni directament amb l’equipament” per a drogodependents. També planteja fer canvis en les finestres i altres punts de l’asil per limitar el contacte visual entre l’alberg i el col.legi, entre altres mesures. Les famílies, en canvi, urgeixen que es redacti un pla de prevenció específic de protecció de l’alumnat.

Més notícies
Els balcons, l'espai de socialització entre veïns confinats / David Zorrakino - Europa Press
VÍDEO | El toc de queda ressuscita els balcons per Cap d’Any
Notícia: VÍDEO | El toc de queda ressuscita els balcons per Cap d’Any
Comparteix
Veïns i veïnes de la ciutat han festejat el canvi d'any com quan s'aplaudia als sanitaris durant el pitjor de la pandèmia
Un agent dels Bombers de Barcelona / Bombers de Barcelona
Una trentena de famílies del Raval passa Cap d’Any a les fosques
Notícia: Una trentena de famílies del Raval passa Cap d’Any a les fosques
Comparteix
Són els veïns que viuen en un bloc on aquest divendres hi ha hagut un incendi en un comptador elèctric

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gerardo a gener 03, 2022 | 02:05
    Gerardo gener 03, 2022 | 02:05
    Soy el dueño del hotel. Estoy en Mexico visitando a la familia y no tengo ni idea de lo que hablan. El hotel esta cerrado en enero por la pandemia y porque yo no estoy en Barcelona. Un saludo Gerardo Bru Hotel Aristol Sant Pau
    • Icona del comentari de: Carmen a gener 10, 2022 | 12:42
      Carmen gener 10, 2022 | 12:42
      Is it true that Barcelona City Council wants to set up a hostel for drug addicts in the Hotel Aristol, in Barcelona, ​​10 meters from the Mas Casanovas nursery and primary school? It would be a real beast !! The Más Casanovas school is a High Complexity Center and is the only school in the neighborhood with SIEI (Intensive Support for Inclusive Schooling), it is also part of the Magnet Project in Catalonia to combat school segregation, of the Protect the Schools and Prigram Pacific School Environments. In the center are educated children from very difficult situations.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa