El pavelló de l’INEFC, a Montjuïc, serà un hospital de campanya adscrit al Clínic

Un segon hotel, prop de l'estació de Sants, atendrà pacients de l'hospital com ja fa un establiment de plaça Espanya

La seu barcelonina de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), situada a Montjuïc, acollirà un hospital de campanya adscrit al Clínic. El pavelló esportiu d’aquest campus universitari s’habilitarà per acollir un màxim de 225 llits d’emergència. S’integrarà a l’estratègia Pavellons Salut, coordinada entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, per assignar un poliesportiu a cada hospital de referència com a mètode exprés d’ampliació de places. La ubicació l’ha anunciada aquest dijous el tinent d’alcaldia Albert Batlle en roda de premsa.

El director de l’INEFC, Jordi Solà, explica en una carta pública al web de l’institut que va rebre una trucada dilluns del Clínic per conèixer “la disponibilitat de les instal·lacions”, una possibilitat ja prevista pel Pla de contingència que la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física va encarregar a l’INEFC. “Es va veure, en aquell moment, com una possibilitat molt remota”, reconeix el responsable. No obstant l’endemà va visitar-los una delegació de l’hospital, encapçalada pel director del centre sanitari i el director del centre, acompanyats pel cap de Bombers i un gerent del districte. “S’ho van mirar i els va semblar una instal·lació apropiada”, apunta. Una reunió tècnica va acabar de definir la logística de l’hospital de campanya i va concloure que “aproximadament d’aquí a dues setmanes” estarà “muntat l’hospital als pavellons”.

Segon hotel de suport al Clínic

A més, el centre sanitari comptarà amb un segon hotel medicalitzat, l’Expo Hotel Barcelona, al costat de l’Estació de Sants. Entre aquest nou espai i l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza de la plaça Espanya, que ja està en funcionament, el Clínic disposarà de fins a un miler de places extra.

Nou espai per a drogodependents

L’Ajuntament de Barcelona també busca un espai per allotjar persones drogodependents, així com altres col·lectius vulnerables, ha avançat Batlle. La regidora de salut, Gemma Tarafa, n’anunciarà els detalls aquest divendres a la tarda en roda de premsa. Portaveus municipals apunten al TOT Barcelona que no estarà situat a la Fira de Barcelona, a diferència del macroalberg per a persones sense sostre i l’hospital de campanya anunciat per la Generalitat. Tot i que Batlle ha esmentat també a menors tutelats com a col·lectiu a reallotjar, fonts municipals aclareixen que ha estat un lapsus del regidor, ja que la custòdia de menors és competència exclusiva de la Generalitat. 

L’alberg per a sensellar ha estrenat l’ampliació aquest dimecres i ja torna a estar ple, amb unes 450 places ocupades.

Pel que fa a la resta de poliesportius municipals acondicionats com a annexos hospitalaris, Batlle ha detallat que el Pavelló Olímpic Vall d’Hebron ja funciona a ple rendiment, el pavelló del Guinardó “entra en servei aquest dijous” per acollir pacients de Sant Pau i el Claror Marítim obrirà entre divendres i dissabte com a màxim per descongestionar l’Hospital del Mar. En relació als serveis funeraris, Batlle ha assegurat que el consistori segueix a l’espera que la Generalitat faci una proposta de preu màxim del servei bàsic, que el consistori proposa que sigui de 2.450 euros.

Més informació

Nou comentari