Un ciutadà particular ha presentat una demanda contra l’Ajuntament de Barcelona per l’alta contaminació de l’aire de la ciutat. Després de fer-se pública la notícia, que ha avançat aquest dimarts ‘La Vanguardia’, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, ha defensat les mesures impulsades per l’executiu d’Ada Colau i ha demanat a la Generalitat i al Govern espanyol “posar-se les piles”. El demandant sol·licita al jutge que exigeixi al consistori prendre mesures contra la contaminació –proposa que s’implanti una taxa o peatge d’entrada als vehicles– i l’Ajuntament ha de contestar la demanda.
Fonts municipals han explicat que l’Ajuntament té 20 dies per respondre i encara està dins de termini. Sanz ha assegurat en declaracions als mitjans que facilitaran tota la informació de les mesures que el consistori ha promogut per combatre la contaminació. “Demanem que tothom es posi les piles, no per alliberar-nos d’una sentència o d’una sanció, sinó per garantir que la gent pugui respirar”, ha dit. Sanz ha defensat que veu comprensible que veïns i entitats demanin més mesures, per la qual cosa ha assegurat que estaran al costat dels que exigeixin que es vagi més enllà.
Ha defensat que el Govern municipal ha impulsat mesures per fomentar la mobilitat sostenible i el transport públic –com la instal·lació de carrils bici, la nova xarxa de bus i la congelació de tarifes del transport públic– i transformacions urbanístiques com les ‘superilles’. “Barcelona s’ha posat les piles contra la contaminació, necessitem que la Generalitat i el Govern de l’Estat es comprometin amb accions específiques a posar-se les piles també”, ha asseverat Sanz, que ha demanat al Govern ajudes per modernitzar flotes de vehicles i mesures com un carril Bus-VAO a la B-23.
Ha exigit al Govern espanyol que augmenti la seva aportació a la xarxa de transport públic i que inverteixi en Rodalies. Si els ciutadans no disposen “d’un servei de qualitat adequat, molts acaben optant per agafar el cotxe”, ha dit, i s’ha d’aconseguir que escullin el transport públic.
Els “riscos” d’un peatge per a rics
Preguntada per la possibilitat de crear un peatge per accedir al centre de la ciutat, Sanz ha replicat que l’alternativa que s’aplicarà a la ciutat i el seu entorn és la Zona de Baixes Emissions, que impedirà a partir del 2020 la circulació de qualsevol vehicle sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) –els més contaminants– entre les rondes.
Ha destacat que l’àrea afectada per les restriccions serà més gran que Madrid Central –requereix pagar un peatge per acceder– i ha dit que no menyspreen ni descarten mesures com aquesta però que hi veuen riscos: “No volem que acabi sent un tema que qui té diners pot entrar a la ciutat i contaminar “. Ha recordat que el 2016 van posar en marxa una mesura de Govern amb més de 50 accions contra la contaminació i que la UE va considerar que s’estaven prenent les mesures necessàries per no sancionar Espanya en aquest àmbit a causa del treball de ciutats com Barcelona i Madrid, segons ella.