Padrós: vacances escolars ja i menys gent de compres per aturar la Covid

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha pregat aquest cap de setmana a la Generalitat que prengui mesures urgents per reduir l’augment de contagis de Covid arran de la sisena onada, que adverteix que està causant col·lapses als centres d’atenció primària i als serveis d’urgències sanitàries.

En un fil de missatges publicat a Twitter, Padrós demana “en nom de la junta de govern del Col·legi de Metges” que “es restringeixin ara ja els aforaments a centres comercials i comerços”, “evitar celebracions i aglomeracions i festes” i “ús obligatori de la mascareta al carrer i quan no es consumeixi”. Alhora, insta al Govern a considerar “si no seria adient avançar les vacances escolars per tal de facilitar els aïllaments familiars i menys pressió sobre els CAP”.

Padrós es declara neguitós per l’empitjorament de l’evolució de la pandèmia a les portes del Nadal, en què la presència de la variant delta i l’expansió d’òmicron s’està revelant com una combinació perillosa i més contagiosa que les soques antecessores del coronavirus. “Em preocupa la dissociació entre el que veiem i vivim al món sanitari assistencial i el que passa al carrer”, escriu el president del Col·legi de Metges de Barcelona.

Antígens per “casos banals”

Padrós avisa que “la responsabilitat del control pandèmic no es pot carregar només a esquenes del sistema sanitari”, en un missatge adreçat a les institucions perquè accelerin la presa de decisions per tallar la transmissió del virus. El responsable mèdic afirma que “l’atenció primària està col·lapsada per casos banals, per gent que vol el test d’antígens ràpid per anar a sopar i de festa amb els amics, o per gent que ja hi ha anat de festa i se’l vol fer després”.

Alhora, recalca que “els serveis d’urgències també estan col·lapsats atenent un nombre de persones mai vist abans”. Padrós recorda que, tot i l’increment de casos positius, les vacunes contra la Covid “estan salvant d’una catàstrofe, evitant versions greus de la malaltia”. Davant de la relaxació generalitzada de les últimes setmanes per prevenir la infecció, fa notar que les vacunes “disminueixen el contagi, però no l’eviten, sobretot si no es mantenen les mesures de protecció individual”.

“No es pot normalitzar l’activitat com si no hi hagués pandèmia”, esgrimeix Padrós. El dirigent mèdic també exhorta els ajuntaments a demostrar “major implicació”, “facilitant l’obtenció de certificats de vacunació de la Covid i la seva deguda aplicació” en locals d’hosteleria i altres punts on s’ha ordenat que sigui obligatori presentar-lo.

Nou comentari

Més notícies
El cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla / Jordi Play

Trilla avisa: totes les restriccions “sobre la taula” contra òmicron

L'epidemiòleg anticipa que caldrà estudiar mesures "per reduir la interacció i la capacitat de contagi"
Una persona demanant almoïna al carrer | Europa Press

El 40% de les famílies amb menors que van a Càritas, en risc d’exclusió

Un 44% de les llars que atén no té prou ingressos per a una alimentació adequada