Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Gairebé tants malalts de Covid a les UCI de Barcelona com fa un any
  • CA

Aquest divendres es comptabilitzaven 90 ingressats per Covid a les Unitats de Cures Intensives dels hospitals de Barcelona, el nombre més alt des de primers de setembre, quan remetia la superlativa cinquena onada de la pandèmia, que va esclatar al juliol. La xifra actual triplica la de fa dos mesos, quan es registraven 27 contagiats crítics als centres hospitalaris de la ciutat. Si ens remuntem fins al 17 de desembre de 2020, les UCI de la capital catalana sumaven aleshores 119 persones sota observació, una mica més que ara.

Per ser acurat en la comparació d’un any i l’altre, però, cal tenir present que al desembre de 2020 encara no havia arrencat la campanya de vacunació contra el coronavirus; ara, la pauta completa s’ha estès ja a gairebé el 85% dels catalans. No obstant, la cohabitació de dues variants, la delta i l’òmicron, que s’estan revelant més contagioses que les antecessores ha començat a obligar els hospitals barcelonins a maniobrar perquè l’increment de diagnòstics no saturi el servei, amb risc de reduir dràsticament el nombre de llits lliures, just quan les dades d’ingressats per Covid freguen de nou les anteriors a l’extensió dels vaccins.

“El dijous vam haver d’obrir una sala nova en previsió que aquest cap de setmana es notin els efectes del macropont de la setmana passada, però potser ja els hem estat veient, perquè vam habilitar 24 llits d’una altra àrea i dijous ja estaven plens“, explica el coordinador Covid de l’hospital de Sant Pau, Pere Domingo, al TOT Barcelona. Aquest dijous, es comptaven 32 ingressats per Covid, inclosos 10 a la UCI.

“Fa un mes, teníem quatre hospitalitzats contagiats i un o dos a la UCI”, afirma Domingo, que recorda que fa un any atenien “entre 35 i 45 persones” a la unitat Covid i la meitat de la UCI -“uns 15 o 16 llits”- els ocupaven pacients que s’havien encomanat del virus. “Fins al principi d’aquesta setmana anàvem trampejant i sense que impactés en altres àrees, però aquesta setmana ja ha afectat a la programació quirúrgica i potser també repercutira en altres serveis“, intueix el coordinador.

60% d’ingressats, vacunats

A l’Hospital del Mar, es dona un patró similar: el dimarts passat, hi havia 35 pacients amb Covid a planta i 11 a cures intensives, per sobre dels set hospitalitzats i els set crítics de fa dos mesos enrere. El recompte s’aproxima al de fa un any, quan 42 persones ocupaven un llit a la unitat especialitzada de l’Hospital del Mar i 18 eren a l’UCI. El coordinador Covid del Sant Pau admet que la sisena onada s’enfila perillosament cap als límits que amenaçen amb carregar el sistema sanitari en excés.

Alhora, Domingo evalua que els símptomes de les noves variants són “indistingibles des del punt de vista clínic” respecte altres soques. Sí apunta, però, que ja no es donen amb tanta freqüència efectes com la pèrdua d’olfacte -l’anòsmia- i trastorns del gust -la disgèusia-.

No obstant, sí assenyala “una diferència important”: “Amb la població vacunada, s’ha passat d’una vintena de persones a la UCI a la meitat o dos terços de forma continua. I la mortalitat ha caigut, perquè les vacunes van tenint eficàcia. Si a sobre són capaces d’interrompre la transmissió, tant millor, però no sembla que sigui el cas en un percentatge tan important de casos en aquest moment”. En tot cas, l’escalada de contagis que acaben en hospitalització és ara més esgraonada que no pas en altres onades. “El creixement no ha estat sobtat. No és el comportant que la pandèmia ha tingut en altres moments, quan va ser explosiva”, diferencia Domingo.

El responsable mèdic comenta que el 60% dels ingressats en aquests moments al Sant Pau estan vacunats i el 40% no s’havien immunitzat. “Són com dues epidèmies que corren en paral·lel. Per una banda, la gent vacunada acostuma a ser més gran de 60 anys i presenta malalties prèvies que els fa propensa a la Covid, mentre que els no vacunats solen ser més joves i habitualment no tene altres malaties”, descriu.

Intervencions suspeses

Davant del repunt de casos, el Sant Pau ha planificat anar incrementant els llits disponibles progressivament. “Quatre, vuit, 12 llits… segons les necessitats que hi hagi”, indica Domingo. Alhora, el complex situat al districte d’Horta-Guinardó torna a tenir a la seva disposició llits fora de l’hospital, a la fundació Puigvert, com en altres moments en què la pandèmia ha collat la capacitat hospitalària.

“L’ideal és que siguin 10 o 15 llits més”, calcula Domingo, que afegeix que dilluns passat es va començar a suspendre activitat programada al Sant Pau, com la cirurgia no urgent, per descongestionar el centre al fer-se palès el repunt d’hospitalitzacions. Domingo respon que l’impacte de la pandèmia als hospitals en les pròximes setmanes és “bastant impredectible”, però es basa en les multituds de compradors de regals al carrer i les trobades coincidint amb les festes de Nadal per sostenir que “les expectatives no poden ser bones”: “No m’atreviria a dir si el pic serà el dia abans de Nadal o més endavant, però tothom espera que pugin els casos, perquè la interacció ha augmentat. Estem afavorint el virus, que ha d’estar supecontent”.

Més notícies
El cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla / Jordi Play
Trilla avisa: totes les restriccions “sobre la taula” contra òmicron
Notícia: Trilla avisa: totes les restriccions “sobre la taula” contra òmicron
Comparteix
L'epidemiòleg anticipa que caldrà estudiar mesures "per reduir la interacció i la capacitat de contagi"
Públic en un concert recent a la zona del Fòrum / Jordi Play
El veïnat del Fòrum, en contra d’un Primavera Sound ampliat també el 2023
Notícia: El veïnat del Fòrum, en contra d’un Primavera Sound ampliat també el 2023
Comparteix
Les associacions veïnals, fartes pel soroll i els botellots al final dels concerts, acusen el festival de "xantatge" i es declaren "enganyades" per Colau

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa