Trilla avisa: totes les restriccions “sobre la taula” contra òmicron

El cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha suggerit que “s’haurà de considerar la possibilitat de reforçar les mesures per reduir la interacció i la capacitat de contagi” en els pròxims dies davant de l’avanç de la nova variant de la Covid, l’òmicron A l’espera d’estudis més amplis, tot apunta que òmicron podria ser més contagiosa que les seves antecessores. En una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio, Trilla ha afegit que “intentar tallar la transmissió és un fet molt important en els propers dies”, que coincidiran amb l’inici de Nadal.

“Les dates no són les millors”, ha advertit l’epidemiòleg, forma part del comitè d’experts que ha elaborat un informe de reconamacions a la Generalitat sobre si calen noves restriccions per contenir l’avançament d’òmicron. El Govern comunicarà dilluns si imposa de nou restriccions.

Preguntat sobre si mesures dures com el toc de queda o els confinaments perimetrals haurien d’implantar-se un altre cop, el responsable mèdic del Clínic ha dit que “qualsevol mesura ha d’estar sobre la taula”. “L’escenari és molt canviant però el consens és que els contagis poden pujar perquè la vairant òmicron ens ha caigut en un moment complicat”, ha justificat.

Davant de l’augment de casos per la sisena onada, Trilla ha recomanat injectar-se la tercera dosi de la vacuna contra la Covid tant ràpid com sigui possible a mesura que vagi obrint-se a més franjes d’edat. “Tenim clarament un descens de la protecció davant els contagis, perquè les vacunes actuals van ser fetes a partir del virus original i, davant de la delta i apunta que també amb l’òmicron, la capacitat de tallar el contagi no és tan bona com en agradaria. Ens interessa que tothom estigui amb les defenses al màxim i s’aconsegueix bé amb la tercera dosi”, ha comentat.

Manifestació pel català

Abans de l’inici de la manifestació en defensa de l’escola en català, ha afirmat que les persones que es manifessin aquest dissabte a Barcelona podien concentrar-se “tranquil·lament” davant del risc de nou a l’alça de contagis de Covid, però ha demanat extremar les precaucions per evitar que la malaltia proliferi. “La situació és molt inestable i tothom té dret a manifestar-se i ho pot fer tranquil·lament, però si es fa el plus d’anar amb mascareta diria molt a favor del que hi vagin”, ha assenyalat Trilla.

La plataforma Som Escola ha convocat una marxa davant de les sentències que amenaçen la immersió lingüística en català a les aules i que obliguen a impartir almenys un 25% de les classes en castellà. Sota el lema Mobilitza’t per l’escola en català, la manifestacio ha apelgat unes 35.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, que ha recorregut el trajecte que va des de la plaça Tetuan de Barcelona, on han sortit a les 11.00 hores, fins al passeig Lluís Companys, on ha tingut lloc l’acte reivindicatiu a favor de l’escolarització en català i els parlaments, aquest dissabte al migdia.

Davant de la convocatòria, Trilla ha estat clar en aconsellar que calia tneir cura en mantenir totes les mesures conegudes per prevenir la infecció del coronavirus, més en un moment en què la irrupció de la variant òmicron comença a notar-se amb un nou increment de la proliferació de la malaltia i dels ingressos hospitalaris. L’epidemiòleg ha subratllat en especial la necessitat de dur posada la mascareta al llarg de la protesta.

“No és obligat dur la mascareta excepte quan s’està en contacte estret en un espai exterior”, ha recordat Trilla, per recalcar que és una situació que és obvi que es dona en qualsevol concentració. L’epidemiòleg ha opinat que qui dugués la mascareta en la concentració pel català seria una senyal “que està preocupat per la reivindicació principal de la manifestació i que també respecta les mesures més estrictes”. En el mateix sentit, ha afegit que “farien molt bé si apuren totes les mesures de seguretat” durant la marxa de Som Escola.

Nou comentari

Més notícies
Públic en un concert recent a la zona del Fòrum / Jordi Play

El veïnat del Fòrum, en contra d’un Primavera Sound ampliat també el 2023

Les associacions veïnals, fartes pel soroll i els botellots al final dels concerts, acusen el festival de "xantatge" i es declaren "enganyades" per Colau
Una persona demanant almoïna al carrer | Europa Press

El 40% de les famílies amb menors que van a Càritas, en risc d’exclusió

Un 44% de les llars que atén no té prou ingressos per a una alimentació adequada