Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El 40% de les famílies amb menors que van a Càritas, en risc d’exclusió
  • CA

Cada vegada que Càritas fa balanç de l’ajuda que presta fa veure una pobresa enquistada des de fa anys que, a més, ara ha rebut la garrotada de la crisi atiada per la Covid. Aquests divendres, l’organització eclesiàstica ha tornat a fer repàs de la seva tasca i ha advertit que quatre de cada 10 les famílies amb infants i adolescents que atén a Barcelona es troben en risc d’exclusió social.

Ho recull el darrer informe de l’entitat, del qual se n’ha presentat un avançament aquest divendres. Segons les dades recollides a la diòcesi de Barcelona, les famílies amb menors en situació de vulnerabilitat són el doble de casos que els de les llars sense fills. Un 20% de les famílies amb canalla i adolescents no tenen ingressos, en un percentatge que creix 16 punts en comparació amb abans de la pandèmia.

Càritas avisa que un 44% de les llars on presta auxili no poden seguir una alimentació adequada i un 50% no poden pagar les despeses relacionades amb l’habitatge. En el cas de les llars on entra algun ingrés, en un 43% dels casos els és impossible assumir despeses imprevistes i la meitat han reduït la compra de vestit i calçat. El mateix informe assenyala que un 11% de les famílies amb menors s’han vist obligades a compartir pis amb persones desconegudes, mentre que un 26% ha tingut impagaments relacionats amb l’habitatge o els subministraments bàsics. Càritas també ha constatat que una de cada dues famílies monoparentals tenen risc d’exclusió social.

El cop a la salut mental

Pel que fa a l’impacte en la salut mental, el 67% dels pares i mares de famílies acompanyades per Càritas presenten risc de patiment psicològic, triplicant la situació del conjunt de la població de Barcelona de 15 anys o més. “Totes aquestes dificultats són un enorme obstacle en les oportunitats acadèmiques dels infants, i pot acabar incrementant els percentatges de pobresa i d’exclusió futures”, ha avisat la responsable d’anàlisi social i incidència de Càritas a Barcelona, Míriam Feu.

L’anàlisi fet per l’entitat també recull les peticions que les famílies fan a les administracions per millorar la seva situació. Un 36% demana més habitatges de lloguer social, un 26% reclama més ajudes per trobar feina, i un 18% desitja més prestacions pels fills a càrrec. Entre les consultes fetes als infants, un 24% demana més ajudes per a les persones vulnerables, un 19% insta les administracions a facilitar la recerca de feina dels pares i un 18% vol viure en un habitatge digne.

Quant a demandes, Càritas ha instat els responsables polítics a atendre les necessitats dels infants. En aquesta línia, ha reclamat augmentar la despesa en protecció social espanyola i catalana per assolir la mitjana europea. Ha proposat que s’augmenti la prestació per fill a càrrec o que es garanteixi l’accés a internet a les famílies més vulnerables. En relació a l’habitatge, l’entitat defensa l’assignació d’un complement econòmic a la Renda Garantida de Ciutadania i reclama ampliar el parc públic.

Més notícies
L'antropòleg Jose Mansilla durant l'entrevista a la superilla del Poblenou / Jordi Play
José Mansilla: “Les superilles són urbanisme per a les classes mitjanes”
Notícia: José Mansilla: “Les superilles són urbanisme per a les classes mitjanes”
Comparteix
ENTREVISTA | L'antropòleg sevillà parla sense embuts d'urbanisme, desigualtats i cinisme a Barcelona
Part dels concentrats per aturar un desnonament al Besòs i al Maresme / Sindicat d'Habitatge de la Verneda i el Besòs
La mobilització veïnal frena de nou un desnonament al Besòs
Notícia: La mobilització veïnal frena de nou un desnonament al Besòs
Comparteix
Una cinquantena de veïns es concentren contra una ordre d'expulsió en un barri on els problemes d'habitatge són a l'ordre del dia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa