L’oposició força una comissió de seguiment sobre les terrasses de Ciutat Vella

Els conflictes judicials i les crítiques del Gremi de Restauració erosionen al govern municipal i donen munició als rivals en plena precampanya electoral

El govern d’Ada Colau s’haurà de sotmetre a una comissió especial sobre l’aplicació de l’ordenança de terrasses a Ciutat Vella, on li plouran les crítiques dels adversaris en ple compte enrere per les eleccions municipals de maig. L’oposició ha forçat la creació d’aquest grup de seguiment aquest dimecres en un ple extraordinari, en què totes les formacions han aprofitat l’avinentesa per retreure a BComú i sobretot a la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, els contenciosos judicials que han interposat els restauradors de la ciutat. La petició de crear la comissió ha tirat endavant amb una àmplia majoria favorable (GMDemòcrata, Cs, PSC, PP i Juanjo Puigcorbé) i l’abstenció d’ERC i Gerard Ardanuy. Només hi han votat en contra la CUP i la pròpia Barcelona en Comú. 

El grup Demòcrata i el PSC han estat els més incisius, pel paper que les dues formacions han tingut en la gestació de l’ordenança el passat mandat i l’any de govern de coalició respectivament. El regidor Raimond Blasi (PDeCAT) ha acusat el govern municipal d’amagar-se rere els tècnics municipals enlloc de fer política i de “negar la major”, en referència a la manca de “diàleg i consens” que critiquen els restauradors. Ha augurat que la comissió pot estalviar costes judicials a les arques públiques i ha demanat esperit constructiu: “Serà una pallassada o un circ depenent de l’actitud que tinguem tots els grups”. 

Jaume Collboni (PSC) ha demanat que s’aprofiti aquest nou espai de debat com a “oportunitat per posar ordre, evitar judicialitzacions i restablir la seguretat jurídica”. També ha lamentat que l’acord amb el Gremi de Restauració, fa ara un any, “deixés fora i en contra a la FAVB i a les entitats de discapacitats, que també han judicialitzat la normativa”. ERC ha mantingut una posició més suau i ha justificat la seva abstenció: “Ens preocupen moltes més coses que el número de taules i cadires, per exemple els drets laborals dels treballadors del sector i si s’atén bé als clients”. Tot i així, el regidor Jordi Coronas ha avançat que es reunirà properament amb el Gremi de Restauració per explorar vies d’acord.

Carina Mejías (Cs) ha recollit el guant de seguida: “És clar que ens preocupen els drets laborals, però si es treuen terrasses aquests treballadors no tindran ni drets ni feina!”, ha exclamat. En aquest sentit, ha assegurat que la judicialització l’ha causada la pròpia gestió municipal: “Han obligat als restauradors a anar als tribunals a que els hi reposin els seus drets”. Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz (PP) ha retret a Ada Colau que la comissió tècnica sobre aquest sector “no s’ha reunit ni un sol cop aquest 2018” i ha defensat la proporcionalitat de les demandes dels restauradors: “No li demanen privilegis com els que tenen els manters”.

Per part de l’executiu, la tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha defensat la flexibilització de l’aplicació de l’ordenança que ha fet el consistori i ha negat arbitrarietat: “Tenim una ordenança flexible perquè la ciutat és diversa, que necessita uns criteris en un lloc i uns altres en un altre”. Ha carregat contra el govern de Xavier Trias, del que ha dit que els va deixar “una ordenança que era un nyap, que no servis per a res”, i ha retret a Collboni la seva “acritud”, en referència a l’enuig socialista en ser expulsats del govern fa dos anys. Segons Sanz, actualment hi hauria autoritzades al districte 2.634 taules.

Més informació

Nou comentari