Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Entitats veïnals porten als tribunals l’Ordenança de Terrasses de Barcelona
  • CA

Més de 50 entitats veïnals i de defensa dels drets de les persones amb discapacitat han anunciat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit dos recursos contra l’Ordenança de Terrasses. Els col·lectius han denunciat que l’aprovació definitiva de la normativa, secundada per tots els grups excepte la CUP al plenari del passat mes de juny, suposa acceptar “fil per randa” la visió del Gremi de Restauració, que consideren contrària a la protecció de drets fonamentals com l’accessibilitat i la mobilitat de persones amb discapacitat o el descans dels veïns.

Les entitats també han denunciat que la modificació es va aprovar “a comissió de govern fins i tot abans d’exhaurir el termini legalment establert per rebre aportacions de la ciutadania”. Aquest és un dels principals arguments pels quals estan segurs que la justícia tombarà l’ordenança –hi ha el precedent del Pla d’Usos de Ciutat Vella– i han acusat el govern municipal d’organitzar “una pantomima” semblant a les d’èpoques anteriors, quan “CiU i el PSC la feien servir per legitimar processos que ja estaven tancats”.

En resposta als recursos, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha limitat a dir que respecten que qualsevol col·lectiu pot anar a la justícia si ho considera adequat. Colau ha defensat que “l’acord s’ha fet respectant la legalitat vigent” i que “compleix tots els requisits” que imposa la normativa i garanteix els drets de “tots els col·lectius, en especial els més vulnerables”.

Legislar pels drets i no pels interessos econòmics

“Els partits haurien de regular en funció dels drets de la ciutadania i no dels interessos d’un sector econòmic determinat”, ha criticat el portaveu de la plataforma Carrers per a Tothom, José Ángel Carey. “Són interessos legítims, però mai poden anar en contra de la ciutadania”. Carey ha alertat que la modificació de l’Ordenança de Terrasses incompleix normatives estatals i autonòmiques que no són “de compliment voluntari, sinó obligatori”.   En la mateixa línia s’ha expressat Montse Garcia, de la junta directiva de la Federació ECOM. “No és una qüestió de terrasses sí o terrasses no, sinó de compliment de la legislació.

“Aquests recursos intepel·len no només al govern, sinó a la resta de partits que van aprovar la modificació de l’ordenança”, ha afegit Garcia. Per la seva banda, la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Ana Menéndez, ha recordat que els recursos presentats són fruït del “treball en xarxa” d’entitats d’àmbits molt diferents que defensen “l’accés a l’espai públic” i considera “inacceptable que la modificació del nou reglament afavoreixi un determinat sector econòmic” que, un cop aprovada, ha seguit pressionant per flexibilitzar encara més la normativa.

La flexibilització de l’ordenança, molt criticada

El portaveu de Carrers per a Tothom ha explicat que tant les terrasses com qualsevol altre element que ocupi la via pública “ha de mantenir certes distàncies -la llei estatal diu que el mínim és 1,8 metres– perquè les persones amb discapacitat puguin moure’s amb comoditat i orientar-se bé”. En aquest cas, les terrasses enganxades a les façanes o que no respecten les distàncies mínimes són un obstacle important. “Actualment l’ordenança no només considera aquestes distàncies com orientatives, sinó que permet modificar-la en funció de cada cas concret”, ja que permet reduir-la a 1,5 metres en determinats supòsits.

Aquest és només un dels diversos supòsits que la nova ordenança flexibilitza. Després de la modificació del juny, les terrasses ja no han d’estar sempre davant del local, sinó que serà la seva ubicació “preferent” en lloc d’obligatòria. També poden ocupar entre el 40% i el 60% de l’amplada de la vorera –el redactat original deia 50%– sempre que es respecti un espai lliure de pas d’entre 1,5 i 1,8 metres. Tots aquests canvis han esgotat la paciència de les entitats, que fa més de dos anys pressionant per evitar que la normativa perdés el seu sentit original.

El canvi d’opinió del govern d’Ada Colau

Un dels portaveus de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), Dani Pardo, ha lamentat el canvi d’actitud del govern municipal amb el pas dels anys. “Al principi feia moviments raonables per retallar espai a les terrasses, però en algun moment va canviar per la pressió del Gremi de Restauració”. L’amenaça de presentar una iniciativa legislativa popular amb el suport del gremi i tota l’oposició va ser, segons Pardo, el detonant del canvi. “Van arraconar el govern i esperàvem que mantindria la seva postura encara que segurament s’hagués aprovat igual”.

Més notícies
Els restaurants de la Barceloneta es revolten contra Gala Pin
Notícia: Els restaurants de la Barceloneta es revolten contra Gala Pin
Comparteix
Els restauradors del conegut passeig Joan de Borbó han fet un tancament simbòlic dels seus locals per protestar per la reducció de taules a les seves terrasses
Barcelona potencia l’arribada de creuers a l’hivern
Notícia: Barcelona potencia l’arribada de creuers a l’hivern
Comparteix
L'estratègia del port i l’Ajuntament ha fet créixer un 40% el nombre de vaixells hotel que passen per la ciutat de novembre a març
Un pis amb llicència turística a Barcelona costa 80.000 euros de més
Notícia: Un pis amb llicència turística a Barcelona costa 80.000 euros de més
Comparteix
La prohibició de concedir noves llicències, vigent des del 2014, i l'ofensiva de l'Ajuntament contra els pisos il·legals ha creat una inflació de preus
Les discoteques de la Barceloneta aplaudeixen que s’eliminin les del Port Olímpic
Notícia: Les discoteques de la Barceloneta aplaudeixen que s’eliminin les del Port Olímpic
Comparteix
Es reivindiquen com a motor econòmic i font de llocs de treball pels veïns de la Barceloneta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa